Hvide ribs skal være dit næste haveprojekt

Røde ribs er indbegrebet af en dansk have i højsommeren, men vidste du, at der også findes en hvid (og rosa) variant?

Ribsbusken har vokset i danske nyttehaver siden 1700-tallet
© iStock

Ribsbusken er en såkaldt 'kulurplante', som har haft rodfæste i danske nyttehaver siden 1700-tallet. Det er en sund plante, der ikke kræver den store opmærksomhed.

Lidt gødning i foråret og beskæring, når bærrene høstes i højsommeren – så er ribsbusken glad.
Desuden er det sjældent, at skimmel kan gøre meget skade på planten, og selv mosegrise er ret ligeglade med rødderne.

De færreste haveejere ved, at man sagtens kan købe ribsplanter på planteskoler, der giver hvide bær, og de er oven i købet sødere.

Beskær ribsplanten, mens du alligevel plukker bær
© Louisogbearnaisen.dk

Når en ribsbusk beskæres, fjernes i følge havenyt.dk kun de gamle grene, der ikke længere giver et godt udbytte.

Dog skal du også holde dig for øje, at der er lys og luft i busken, og at der ikke er grene der krydser hinanden. Hvis to grene gnider op af hinanden, kan det give sår på planten og være indgangssted for svampesygdomme.

Billedet har vi fundet på bloggen Louisogbernaisen, og her kan man se de skønne nuancer, som ribs findes i. Der er eksisterer nemlig også et mellemstadie mellem de røde og hvide, som er mere rosa.

I nær familie med solbær

Ribs er nært beslægtet med solbær, men beskæringen foregår lidt anderledes:

"Når du går i gang med årets høst af solbær, kan du med fordel beskære busken samtidig. De ældste grene beskæres helt nede ved jorden. På den måde kan du også skåne ryggen og plukke bærrene af ved et bord i haven. Bladene kan du også plukke af og tørre, de kan bruges til the vinteren igennem. Hvis der stadig er lidt tilbage på grenene, er det bare ind til hønsene med dem, så tager de sig kærligt af det sidste. Du kan godt klippe op til 1/3 af de ældste grene og på den måde sikre en stadig foryngelse af busken," skriver havenyt.dk

Forfriskninger med hvide ribs
© Meta Mint

De hvide bær er en trend blandt madbloggere for øjeblikket. Vi har fundet en opskrift på hjemmelavede ispinde med hvide ribs og gin på bloggen Meta Mint - find den her.