Hjælp! Hvordan får vi udnyttet haven på smal grund bedst muligt?

Det kan være svært at vurdere, hvor meget der kan være plads til i ens have, og hvad man bør prioritere. Læs indretningsekspertens råd til indretning af en ny have her.

Kære Anitha,

Der er ikke megen sammenhængende have at indrette grønt, men jeg vil alligevel foreslå, at I planter til, hvor der er plads, for at undgå at det ender i et rent belægningshelvede.

Ved at lukke af imellem carport/udhus og gårdhaven, får I foræret 2,5 meter ekstra bredde i gården. Det må være ok at parkere cyklerne for så enten at gå rundt om carporten og komme ind fra nordsiden, alternativt en låge ind til gårdhaven, som vist. Lågen ude i flugt med carportens front, lader cyklerne stå i fred. Jeg ville gøre det samme mod ankomsten langs carporten, altså få gårdhaven til at række helt ud til hegnet mod nord.

Gør indgangen fra carporten til gårdhave smallere ved at lade kantbedet gå længere ind, så I markerer indgangen med bed og beplantning.

Hegnet får jo en masse lys fra syd og vest, så I kan plante en del her, der vil være med til at gøre gårdhaven grøn og blød. Bregner og græsser, hosta og høstanemoner og evt. et par espaliers opad hegnet til klematis og roser.

Mod den anden side udfor bøgehækken kan I placere nogle store plantekummer, hvor I planter til med efeu, buksbom, klippet laurbærkirsebær og et enkelt opstammet træ. Det giver en let opdeling af den store flade og bryder det lidt op, og det vil også tage kikket videre ind langs huset.

Jeg forestiller mig at belægningen fortsætter langs huset hvor I får udgang fra alrum og stue.

Hvis I gerne vil have trædæk på terrassen, så lad det dække hele arealet undtagen langs nordsiden, hvor I lægger fliser. Alternativt lægger i fliser overalt men skifter i formatet, så gårdhavens fliser er størst og gangstiens mindre. Resten af vejen rundt om huset græs og træer.

Bedste hilsener Lone

Forslag til ny have eller gårdrum
© Lone Barlslund