Havedesignerens grønne ommøblering

Havedesigneren, Anders Mårtensson, anlagde en ny have, der på trods af fraværet af græs er en rumopdelt grøn oase i en stram arkitektonisk stil, der bærer præg af en kraftig japansk inspiration.

© Peter Carlsson

Skvalderkål, halvdøde frugttræer og et par totter græs. En katastrofe.

Sådan opsummerer Anders Mårtensson sin have, som den så ud, da han og hans kone Anette købte hus i Limhamn uden for Malmø. Og det blev ikke meget bedre, da han forsøgte at fikse den.

–Haven var præget af et planløst og forkert plantevalg. Og for at gøre den pæn, gravede jeg bare en masse forskellige blomster ned her og der. Det kunne jo aldrig lykkes, griner Anders Mårtensson.

For fejltagelserne i den nye have gav Anders Mårtensson smag for arbejdet i haven, og han valgte at gøre det til sin levevej, og i dag – 15 år senere – er den lille have et grønt og frodigt paradis med planterne i hovedrollen og en stram stil. Haven er inspireret af de japanske haver, som både rummer det vilde, det stramme, vand, lyd og små åndehuller.

© Peter Carlsson

De uregelmæssige trædeblokke af granit er nedsænket i ungarsk grus og viser vejen. Et spejl reflekterer stemningen og snyder øjet lidt.

© Peter Carlsson

Den bladformede stol Leaf er fra italienske Arper. Det lille vandspil i rå beton har Anders Mårtensson selv lavet. Det høje hegn er skabt af granrafter og er behandlet med jernvitriol for at få den grå overflade.

© Peter Carlsson

Havedesigner Anders Mårtensson på sin favoritplads i haven, nemlig den sortmalede alkove, der tidligere var et redskabsskur.

© Peter Carlsson

Haven er tydeligt delt op i rum ved hjælp af de grønne hække. Gennem en port med stedsegrøn vedbend får man adgang til det grønne værelse med formklippede planter.

© Peter Carlsson

Det stemningsfulde sorte fuglebad i beton har fået selskab af en sort lavasten fra Bali og nogle flydelys på terrassen.

© Peter Carlsson

Selvfølgelig kan man også pynte lidt ekstra på naturen. Her vipper en uro fint i vinden.

© Peter Carlsson

Prydegræsset Molinia Dauerstrahl skaber en fin kontrast til den formklippede buksbom op ad muren. En hængelampe skaber ekstra hygge.

© Peter Carlsson

Midt i alt det grønne risler vand fra det japanske vandspil. Det er lavet af bambus og giver haven en ekstra dimension med lyden.

© Peter Carlsson

Den formklippede liguster på stamme i potten og slyngbusken Tobakspibeplante, der klatrer opad det sortmalede hegn, er med til at skabe den grønne fornemmelse i en have uden græsplæne.