Grøn oase midt i storbyen

På Frederiksberg har Mette Blarke fra interiørfirmaet Muubs, skabt en indbydende urban oase med få, velvalgte møbler omgivet af blomster i dæmpede farver og grønne bladfyldte flader.

Gennemført grøn oase på Frederiksberg
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Da familien Blarke overtog den smukke villa på Frederiksberg i 2011, var der ikke andet andet end en rå, flisebelagt baggård. De tog hurtig kontakt til en havearkitekt, og i fællesskab anlagde de en gennemført grøn oase, der har tilføjet en fredelig og beroligende æstetik til huset. Havens rum er fyldt med årstidernes skiftende blomster og hyggelige kroge til refleksion og samvær. For familien er det vigtigt, at der er en samhørighed mellem huset fra 1880 og haven – en oase bygget op omkring flere forskellige rum. En spise- plads, loungeområde med pejs og selvstændige, solrige pletter, hvor morgenkaffen kan nydes, har skabt en flydende overgang mellem inde og ude. Valg af beplantningen var en stor overvejelse, da det skulle være i overensstemmelse med husets sjæl og derfor overvejende med blomster, der minder om en engelsk prydhave, men med et pust af Pippis Villa Villekulla.

– Min have må meget gerne se lidt tilfældig ud, men hvor jeg ved, at den ikke er det. Det vilde look er næsten altid det mest tidskrævende, uddyber Mette Blarke.

Forhaven er domineret af svagt rosa pæoner og hvide blomster, mens baghaven bevidst er holdt i lilla nuancer med hortensiaer i forskellige sorter.

– For mig er det vigtigt, at der ikke er for mange farver, men at der indenfor den samme farveskala er en overgang fra en nuance til en anden – det giver øjet ro og sjælen fred, siger Mette. I baggården er der også plantet et dekorativt paradistræ, pæretræer og masser af buksbom, der skaber et grønt, beroligende udkig. Et tretorn-træ giver højde i haven, og med dets lette løv danner det et fint tag, så sommeraftenen kan nydes i læ.

Rå og urbane havemøbler

Mette arbejder til dagligt i design og interiør-virksomheden Muubs og har indrettet sig i brandets rustikke ånd med materialer som patineret træ og metal. Møblerne har et råt og urbant look, som giver en god kontrast til havens frodighed. Gårdhavens møbler udtrykker naturens kræfter i deres smukke, intense råhed, mens store krukker og figurer fungerer som en slags udendørskunst, der giver et mere dekorativt udtryk. De naturlige materialer komplementeres fint af bløde tekstiler, flet og glas. Mettes yndlingssted i haven er derfor også de behagelige sofaer foran ilden, hvor man kan slappe af, mens man er viklet ind i varme tæpper. – Det er helt fantastisk at få lov til at have en grøn oase blot 12 minutter fra Rådhuspladsen, når man som jeg er et bymenneske med stort B, fortæller Mette. Hvis Mette skulle beskrive haven som en sindsstemning, vil det være ro, men med en opbygning, hvor der hele tiden er noget nyt at nyde. Når sneen smelter, kommer de første levende forårstegn i form af over to hundrede løgplanter, der blev lagt, da de flyttede ind i huset. Det store magnolietræ i forhaven springer ud i april samtidig med, at de første pinseliljer dukker op, og som afløses af tulipaner og prydløg i et væld af lilla farver. Derefter springer roserne ud, mens pæonerne står i fuld flor, og slut juli blomstrer hortensiaerne, som med skiftende farver fra lime til røde står smukt helt hen i november, hvor de danner en helhed sammen med den vilde vin, der vokser op langs muren. – Jeg elsker min have. For mig er det ren terapi at gå og ordne haven, om det er at binde en rose op, luge ukrudt eller rive blade sammen i efteråret – det er lige skønt, fortæller Mette Blarke.

Komfortabel og afbalanceret baggård
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Ved at skabe en afslappet stemning i den grønne baggård har familien fået lavet et pragtfuldt åndehul. Haven er et værested på linje med deres hus – med rum til forskellige formål. Loungesofaerne fra Karmameju står op ad den facadebelagte mur af vedbend, der giver farve og frodighed, samtidig med at den beskytter mod vind og vejr. Puder, tæpper og puffer er fra Muubs og indbyder én til at sætte sig godt til rette og falde til ro foran havepejsen, der er købt hos PejseForum. Kobberbordet fra Muubs er nemt at flytte rundt på, og ovenpå står en tekande af Bredemeijer, mens vasen er fra Cozy Living.

4 gode råd fra Mette
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
1.? Kontakt en professionel havearkitekt. Man kan hurtigt komme til at bruge mange penge på planteskolen for længere henne i processen, når blomsterne springer ud, at opleve, at den røde tråd ikke er der. Det er et studie i sig selv at vide, hvornår de forskellige blomster eller planter springer ud, og hvordan man sammensætter den perfekte have, så der altid er noget smukt at kigge på i en glidende proces, hvor noget er på sin slutning og andet først begyndt. ?2. Haven bliver dit lærred, og planterne den farve, du maler med – hold dig til et enkelt, harmonisk farveskema. Pastel og dæmpede farver har en afslappende virkning, hvorimod kombinationen af kraftfulde farver kan skabe kaos i en lille have. ?3. Opdel din have i temaer og rum for at skabe variation i det samlede indtryk. Benyt hække som skillevægge for at inddele arealet i mindre områder og få flere oplevelser. Således får hvert afsnit egen karakter, funktion og farveholdning, der skaber en harmonisk og alsidig have. ?4. Skab samhørighed mellem de udendørs og indendørs arealer. Haven skal være i naturlig forlængelse af både husets arkitektur og indretning for at opnå en funktionel og stilfuld helhed.

Grøn have inddelt i flere rum
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Blandt et pære- og appelsintræ i krukker skaber en torso af sten med gyldent skær af Pernille Riis Reefsgaard poetisk liv. Et vejr og vindpatineret antikt fuglebad og zinkkrukke fra Fil de Fer giver en blød, rå kontrast til blomstrende hostaer og hortensiaer i sarte rosa farver. Som et grønt bagtæppe klatrer vin og vedbend op ad muren. Med hække er haven indelt i flere rum, som får den til at virke større.

Antikt fuglebad i cement
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Et antikt fuglebad i patineret cement skaber masser af fugleliv i den dansk-engelsk-inspirerede have.

Lænestole fra Fick & Co
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
To lænestole fra Fick & Co står i et stille hjørne, med hele haven til skue. En gammel æblekasse fungerer som bord, hvor en lignende kan fås hos De Fire Årstider.

Rustik træbænk fra Muubs
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Et fredsommeligt spot tillader tankerne at vandre. Den rustikke træbænk fra Muubs komplementeres af støvede lilla hortensiaer i blomsterkrukken fra Tine K.

Smukke pæoner, hortensiaer og hostaer
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
I den grønne have lever pæoner, hortensiaer og hostaer i sarte rosa nuancer og grønt – helt uberørt af byens travlhed.

Møbelsæt i haven fra Ilva
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Sommermiddage med familie og gode venner bliver indtaget ved spisepladsen i haven. Møbelsættet fra Ilva har med tiden fået en smuk askegrå overflade, der matcher murstenenes lette, falmede farver.

Sommerblomster i afstemte farver
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
Et kig gennem baghaven viser romantiske figurer, klippede hække, hvide hortensiaer og sommerblomster i afstemte farver, der sammen skaber en æstetisk ramme.

Rolig villavej på Frederiksberg
© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency
På en rolig villavej på Frederiksberg får man fornemmelsen af at være i en lille oase. Foran havelågen sidder familiens hund Rosa og passer på huset.