"For os har annekset betydet, at vi er sluppet for at flytte"

Et anneks er en ny og innovativ måde at give hjemmet flere kvm. Se arkitektens hemmelige anneks her.

Arkitektens hemmelige anneks

Arkitekt Rasmus Skaarup har løst familiens pladsproblem med et anneks bygget af genbrugsmaterialer.

Annekset i baghaven har ikke kun betydet, at familien nu slipper for at flytte. Det er også blevet et yndet tilflugtssted for de voksne, når de skal lade op efter en lang arbejdsdag.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

Bag buske og træer har arkitekt Rasmus Skaarup placeret sit anneks. Annekset er et manifest af hans drømmehus. Så skulle arealet blot ganges med 10, så terrassen faktisk ville kunne bruges, og der kunne være mere end en seng og stol indenfor. Lige nu er den lille stribe terrasse rundt om blot til pynt, men kan dog bruges som bænk, når man arbejder i haven.

Man kan ikke se det, hvis man ikke lige ved det

... Men mellem buskene og træerne i arkitekt Rasmus Skaarups have står der et anneks. Her går han og hustruen hen hver aften, når de skal sove eller har brug for en stund for sig selv.

– Det er lidt friskt i perioder, hvor det er koldt udenfor. Men det er fantastisk at vågne med lyset og få solen i hovedet hver morgen. Og det er en vild oplevelse, når der trasker en kat forbi i mørket, siger Rasmus Skaarup fra 2R Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter.

Hans familie tæller i alt fire personer og en hund. Så med et hus på blot 117 m² var det ved at blive lidt trængt.

– For os har annekset betydet, at vi er sluppet for at flytte. Anneksets størrelse på 9,5 m² er ikke særlig meget. Det er nærmest ikke engang et ordentligt værelse. Mere et kammer. Men man kan gå derover, når man vil være lidt alene eller ikke gider høre på teenageren spille trommer, siger Rasmus Skaarup.

Se meget mere fra annekset hos Danske BoligArkitekter her.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

Det ligner, at annekset svæver et par centimeter over jorden. Men det er ren snyd og skyldes, at fundamentet er bygget en halv centimeter længere inde. De frie centimeter får annekset til at virke lettere.

Feriestemning i haven

Havde familien i stedet valgt at lade deres hus knopskyde med en tilbygning, havde det muligvis ikke kostet mere i materialer, men derimod i tilladelser og dyrere løsninger, der skulle tilpasses hovedhuset.

– Med et anneks kan man tillade sig at gøre ting, man ikke ville med en tilbygning. Og være lidt mere primitiv - lidt som med et kolonihavehus, siger Rasmus Skaarup.

Men også bare det at træde ud af sit hus og gå over i annekset betyder mentalt meget, og er en helt anden oplevelse, end en tilbygning med et ekstra værelse ville være.

– Selvom det bare ligger få meter fra vores hus, får man en følelse af at være kommet væk, ligesom når man tager på ferie, siger arkitekten.

Se 7 gode ideer fra arkitekterne til din have og terrasse hos Danske BoligArkitekter her .

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

Rasmus Skaarup og hans hustru har et godt kig ud i haven og til fugle og katte, der går forbi. Væggene er beklædt med krydsfiner, hvis årringe og ubehandlede overflade giver den helt rette simple og naturlige stemning i annekset.

Et hemmeligt gemmested

Med tiden er det da også meningen, at jordbundens planter skal vokse op ad lamellerne på husets facade, så annekset kan forsvinde helt og blive en del af den lille skov.

– Et anneks skal ikke spille hovedrollen som huset på grunden. Det må derfor godt forsvinde. Det er den romantiske forestilling om at gemme sig og have et hemmeligt sted., siger Rasmus Skaarup og tilføjer:

– Og sådan føler jeg det også, når jeg går derned – især hvis jeg ikke har sagt det til nogen.

Se flere af arkitekt Rasmus Skaarups projekter hos Danske BoligArkitekter her.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

I stedet for at fælde træet har Rasmus Skaarup valgt at bygge det ind i anneksets konstruktion som en fin detalje.

Fakta om annekset

Annekset tilhører: Arkitekt Rasmus Skaarup fra 2R Arkitekter, hans hustru og to børn.
Størrelse: 9,5 m2
Materialer udvendigt: Terrassebrædder, vinduer og trykimprægnerede lægter. Vinduerne var til overs i forbindelse med et andet byggeri.
Materialer indvendigt: Krydsfiner
Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup har selv tegnet og bygget annekset. Byggeriet har ikke været intensivt, men er bygget som et gør det selv-projekt over 1,5 år.
Pris: Et tilsvarende anneks vil koste omkring 250.000 kr.
Arkitektpris: Prisen for hjælp til et lignende projekt vil ligge på 30-35.000 kr. Prisen dækker over en uges tegning af plan og snit i forholdet 1:20 + en skitse i perspektiv, så man kan se, hvordan det ser ud. Herefter vil en dygtig tømre kunne tage over.

Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

I annekset er der kun lige akkurat plads til en seng og en stol. Stolen har Rasmus Skaarup designet med sin partner i 2R Arkitekter og er i skrivende stund ved at blive sat i produktion.

Arkitektens råd til annekset

  1. Byg tæt på træerne. Det klæder alle huse. Mange er bange for at bygge tæt på træer eller beplantning og vil helst have en helt bar grund, de selv kan beplante. Men ældre planter giver sjæl og gør huset mere spændende.
  2. Gem dit anneks om bag noget. Bare det at gå ud af sit hus og komme et sted hen, hvor man ikke eller knap nok kan se sit hus, får en til at føle sig langt væk.
  3. Det må godt være for småt. Glem alt om meget plads og højt til loftet, som de fleste af os ellers sætter højt. For det gælder om ikke at gentage dit eget hjem, men lave noget helt andet, nu du har chancen.
Anneks i baghaven
© Christina Kayser Onsgaard

Rasmus Skaarup og hans hustru sover i annekset hver aften. De havde dog forventet at bruge det endnu mere og stille et lille skrivebord derind, så de kunne sætte sig derud i løbet af dagen og arbejde i ro. Måske sker det en dag.

Fakta om Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af arkitekter, der har særlig erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Find inspiration blandt hundredvis af om-, tilbygninger og nybyggerier, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Se mere hos Danske BoligArkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter
© Danske Boligarkitekter