Få styr på regnvandet i haven

Vi giver dig 5 tips til, hvordan du kan forberede din have på regnvandet, så den både bliver praktisk og smuk.

Ekstremt vejr

Mange har nok bemærket de ændringer, der er sket i vores klima, med mere ekstremt vejr. Prognoserne viser, at vi fremadrettet får mere regn om vinteren og mindre om sommeren, hvor den så til gengæld vil falde i store mængder på kort tid, hvilket belaster kloakkerne. Derfor giver det rigtig god mening at tænke håndtering af regnvand ind, når du planlægger din have.

© Foto: Dorthe Kvist/Meltdesignstudio

Opgrader funktionaliteten uden at nedgradere skønheden

Når du skal gardere dig mod klimaforandringer og nye vejrforhold, gælder det især om at vælge en belægning i haven, der sørger for at lede regnvand ned igennem belægningen og bærelaget og tilbage til grundvandet. Haven, som ses øverst på siden her, er et godt eksempel på, hvordan det kan gøres på en både smuk og praktisk måde.

Det nye luksus er bæredygtighed

Haven, som er tegnet af Andrew Duff til Chelsea Flower Show, er indrettet som en bæredygtig skovhave. Den er udstyret med et luftrensende vådområde, som er et bassin til at opsamle og rense regnvand, men som samtidig fungerer som et smukt vandspejl.

| Ærte-, perle- eller slotsgrus er en smuk belægning, hvor regnvandet let kan trænge igennem.

© Foto: Dorthe Kvist/Meltdesignstudio

Genbrug gør haven grøn og samvittigheden god

Belægningen er lagt helt tæt ved opholdspladsen, mens den opløses mere og mere med brede mellemrum mellem de lange fliser. I mellemrummene kan regnvandet ubesværet sive væk, for så enten at sive tilbage til grundvandet eller, ved hjælp af et drænsystem, blive opsamlet i et havebassin. Gør som Andrew Duff, og sørg for at lave permeable (regnvandsgennemtrængelige) belægninger og LAR-løsninger (lokal afledning af regnvand). Man bør især tænke over dette, hvis man har en have med et stort befæstningsareal, hvor vandet har svært ved at komme væk.

Idéen om at opsamle regnvand og bruge det til vanding er en rigtig god idé, da man genbruger naturens egne ressourcer og samtidig beskytter de belastede kloakker. Lad dig inspirere af ovenstående eksempler.

// Trædesten af egetræssveller lagt i ærtesten er en raffineret klima- og regnvandsvenlig belægning.

© Foto: Dorthe Kvist/Meltdesignstudio

5 tips til regvandet på din egen matrikel:

  • Læg fliser med brede fuger i mellem, og plant evt. trædebregner imellem fugerne.

  • Belæg dine pladser med grus, ærte- eller perlesten, som er en dekorativ og regnvandsvenlig løsning.

  • Opsaml regnvandet, og brug det til vanding.

  • Før regnvandet rundt i haven ved hjælp af render eller rør, og brug det til bede eller havebassiner.

  • Læg grønne tage på skure og bygninger. De forsinker store mængder vand, så kloakkerne kan følge med.