Den duftende have

En have virker stimulerende på alle vore sanser - mest stemningsvækkende måske på lugtesansen, der kan trække for længst glemte minder frem af hukommelsen.

© Toby Musgrave

Der er noget meget sensuelt ved at gå rundt i sin have en varm sommeraften og indsnuse duftene fra roser, kaprifolier og liljer. Midt om vinteren kan der også pludselig komme et par timer med sol, hvor det er skønt at sidde i en lun krog omgivet af vellugtende vinterblomst (Chimonanthus praecox) eller troldnød (Hamamelis). Dufte skaber ikke kun en dejlig atmosfære her og nu, de bringer også minder frem. Frisk basilikum leder måske tankerne tilbage på sommerferien i Grækenland, og lavendel kan fx minde os om barndommens have.

Det gode ved velduftende planter er deres store forskelligartethed. De findes inden for alle grupper, både sommerblomster, løgplanter, stauder, klatreplanter, prydbuske og prydtræer, og det betyder selvfølgelig, at man kan bruge dem snart sagt alle steder i haven. Det er også værd at huske på, at det ikke kun er blomster, der dufter - på mange planter, fx krydderurter eller lavendel, er det bladene, der frigør en duft ved berøring. Mange af de planter, der har sødtduftende blomster eller blade, opfylder samtidig andre funktioner i haven med deres farver, former og bladhang og ikke mindst deres skønhed. Se her, hvilke planter, buske og blomster der kan få duftene frem i din have.

© Toby Musgrave

Dufte giver en ekstra dimension til et farve- og formkoordineret bed og vækker flere af dine sanser, når du bevæger dig rundt i haven.

© Toby Musgrave

Udbredt og velkendt er syrenen med sine lilla og rosa nuancer. Samtidig er den store busk et velduftende indslag i foråret og tidligt på sommeren.

© Toby Musgrave

Den lille delikate og elegante martsviol er en af de stærkest duftende forårsblomster. Stauden med de hjerteformede grønne blade fås også i hvid. Den blomstrer i marts og april, men kan, hvis sommeren er varm, blomstre igen i sensommeren.

© Toby Musgrave

Den hvide blåregn er lige så duftende som sin blå søster. Lad fx en blå og en hvid variant vokse sammen over en pergola for et dramatisk og berusende udtryk.

© Toby Musgrave

En af de ældste kultiverede roser er Rosa Mundi, der desuden har en usædvanlig delikat og krydret duft.

© Toby Musgrave

Almindelig blåkant indrammer dette farvekoordinerede bed og afgiver duft, når man bevæger sig langs stien og strejfer blomstens blade.

© Toby Musgrave

Lige så elegant som den "rigtige" rose er bonderosen, der fås i mange nuancer med meget duftende blomster. Er gode i bedene langs muren eller i krukker på terrassen.

© Toby Musgrave

Selv om nøkkerosen vokser i havedammen krydser dens citrusduft vandet og kan mærkes over hele haven.

© Toby Musgrave

Slyngplanten kaprifolie dufter stærkest ved aftentid og bør plantes der, hvor du primært tilbringer dine sommeraftener.

© Toby Musgrave

Troldnød er en stadigt tilbagevendende vinterfavorit med sin glade, gule farve og den søde duft, som blomsterne afgiver, hvis du ånder på blomsterne en kold dag. Om efteråret skifter bladene fra grøn over rød til orange og gul.

© Toby Musgrave

Den blomstrende magnolia er et af de første til at skyde blandt forårets farverige træer. Dets elegante blomster varierer over hvid til dyb vinrød, og mange typer er også velsignede med en dejlig duft.

© Toby Musgrave

De sart rosa og hvide blomsterbolde på kejserbusken blomstrer og giver duft til haven hele vejen gennem vinteren og ind i det tidlige forår. Skær en gren af, sæt den i en vase indenfor, og nyd både farver og duft i et par dage.

© Toby Musgrave

Duftsnebolle ser ud og dufter som sit navn, og på en kold forårsdag er dens søde, nellike-agtige duft nærmest berusende. Plant busken nær et vindue, så du kan nyde den indenfor.