Blomsterdesigner Anette von Einem møder Claus Dalbys have

Claus Dalbys have i Risskov er en af landets skønneste og inspirerer mange haveentusiaster. Blomsterdesigner Annette von Einem hører til verdenseliten. Se her, hvad der sker, når hun slippes løs i Claus Dalbys paradis og fortolker havens mange rum i buketter og opstillinger.

© Andreas Mikkel Hansen
At tilbringe en hel junidag i Claus Dalbys have er en af de oplevelser, som man ville forunde enhver haveentusiast at få. Her er så mange detaljer, ideer og umiddelbar skønhed. Claus Dalbys have i Risskov i Aarhus er en af Danmarks absolut flotteste, og sådan en dag lige efter sankthans med typisk dansk sommervejr – byger, blæst og høj sol – giver haven den besøgende tusinder af indtryk. Også hos den internationalt kendte blomsterdesigner Annette von Einem, som Claus Dalby gav lov til at plukke løs af havens frodighed og forvandle den til buketter og dekorationer. Kun da hun forelskede sig i en helt fantastisk lilje, tøvede Claus Dalby et øjeblik, men som han sagde: alt for kunsten. Men det gjorde lidt ondt i os alle, da den meter høje kranslilje blev skåret af – for selv om den er flerårig vil den ikke komme igen næste år, når man plukker den. Det skyldes, at stængel og blade skal have mulighed for at visne ned og bringe kraft tilbage til løget. Til Annette von Einems forsvar skal siges, at hun brugte og genbrugte liljen til flere dekorationer, og nu er den foreviget her. Claus Dalby købte patriciervillaen fra 1908 i 1994. Den ligger klos op ad Risskov. Her var græsplæne og få blomster, og det var først, da Claus Dalby mødte blomstermaleren Anne Just, at han blev interesseret i at gøre noget ud af området omkring villaen. Hun hjalp ham med det første staudebed og fik tændt ham – bid for bid af græsplænen blev inddraget for i 2002 helt at forsvinde. Princippet om at inddele sin have i forskellige rum har været en af de førende i haveindretningen i snart mange år. I Claus Dalbys tilfælde et havepalads med rigtig mange rum, nok omkring de 15, der fra tidligt forår til sent efterår transformerer sig fra tusinder af narcisser og tulipaner til endnu flere roser. Annette von Einem har været inspireret af de sammenstillinger af vækster, hun har oplevet denne junidag. Når hun fx ruller hostablade og andre store farvede blade og bruger dem som bund i en spektulær opstilling, knytter det sig direkte til et synsindtryk. Også farvemikset af hvidt og gult oplevede hun i den del af haven, hvor Claus Dalby sværger til den blanding. Den smukke buket af roser, hun binder af både engelske og historiske roser, har fået et slør af den pink til purpurfarvede blåhat, som den besøgende kan opleve i Claus Dalbys rosenbede. Lysthuse, drivhuse og senest et stort væksthus giver gode baggrunde for de billeder, vi har skudt til denne reportage, men er også rum, der sørger for, at der hele året er hektisk aktivitet inde og ude. Som Claus Dalby selvironisk siger: – Det eneste, jeg ikke dyrker, er bar jord.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
Claus Dalbys væksthus bruger han hele året – her er pejs og indlagt varme. Annette von Einem blev inspireret af hans store samling af grønne glasvaser og grøn keramik, fx kanden her af Michael Andersen. Hun blander hvide blomster, fx iris “Butter and Sugar” og hvid digitalis med gulbladet klematis, som er det vilde element, der binder opstillingen sammen. Skabe, bord og stole er fra Nordal.

© Andreas Mikkel Hansen
Den ligner næsten en brudebuket, og Annette von Einem har bundet den af alle resterne fra de andre dekorationer, du kan se på de næste sider. Derfor indgår der både kranslilje, alium og rosenslynger i dekorationen, som hænger på en krog i Claus Dalbys lysthus, der er bygget i græsk stil. De frodige hostaer med hvid kant bruger Annette von Einem på næste side.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
Claus Dalbys have ligger på en skrånende grund med kig til Aarhus Bugt. Set heroppe fra villaens balkon ser man tydeligt havens mange rum opdelt af skarpe hække. Bagerst ses fx den gule og hvide have, og her forrest rosenhaven og til højre drivhuset og det lille lysthus, der anes i baggrunden op mod Risskov.

© Andreas Mikkel Hansen
Bag villaen finder man dette flammefarvede bed, hvor den knejsende kranslilje blev en for stor fristelse for Annette von Einem. Hun brugte en af dem som midtpunkt i denne opstilling, hvor høje græsser, kornblomster og sortviolet valmue blander sig med den gule engelske rose. For at få stænglernes form frem renser hun dem for blade, og de står i oasis. Bunden er lavet af sammenrullede blade fra grønne hostaer og rød alunrod. Dekorationen bliver helt magisk, da en sommerbyge pludselig giver spil i jernbassinets 10 cm dybe vand.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
Få planter er så skulpturelle som alium. Her er det “Alium Ambassador”, som er den senest blomstrende af familiens mange medlemmer. I sådan en kugle er der over flere hundreder blomster.

© Andreas Mikkel Hansen

Annette von Einem har helt enkelt fastholdt formen i aliumen, som i flasken ved siden af bliver støttet af flettede og bundne græsstrå og kaprifolier.

© Andreas Mikkel Hansen
Lysthusets vindue vender ud mod Risskov. Fra havens gule og hvide rum har Annette von Einem plukket hvid digitalis, læge-baldrian og gul løvehale og en enkelt gul rose. De står i oasis i den gamle terrin, men det ser man ikke, fordi overfladen er dækket af klippede små stykker stængler.

© Andreas Mikkel Hansen
Annette von Einem beundrer Claus Dalbys aliumer, som fra maj til slut juni dominerer området her.

© Andreas Mikkel Hansen
Der skal ikke altid mange blomster til for at give en effekt. I de smukke glasbeholdere fra Guaxs har hun sat en hvid pæon, en læge-baldrian og en del af en alium. Stængler, som egentlig var affald, er klippet til for at blive til en lille skulptur i sig selv.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
Den gule og hvide have har en del limefarvet løv, som gør området friskt at se på. Bag Claus Dalby ses pilebladet pære, også kaldet nordens oliven.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
Claus Dalbys have er vidunderlig, ikke kun på grund af frodigheden, men også på grund af de bevidste brug af punkter, som øjet drages mod – som fx denne engelske urne fra Haddonstone, der er anbragt på en søjle. Inspireret af Claus Dalbys rosenbede har Annette von Einem skabt denne let asymmetri- ske buket. Roserne er blandt andre “Rhapsody in Blue” og “William Shakespeare”. Over svæver violette blåhat og kvæsurt – præcis som øjet oplever rosenbedet udenfor.

© Andreas Mikkel Hansen