Sådan gør du din altan vinterklar

Selvom vi går kortere og mørkere dage i møde, betyder det ikke, at vi skal rykke indenfor.

© Getty Images

Clean it up!

Inden du kaster dig ud i et større altanprojekt, er det nødvendigt at få gjort godt og grundigt rent. Det lyder kedeligt, men det er en rigtig god idé at gøre.

Få ryddet ud i alle de ting, der har hobet sig op i løbet af sommeren, flyt møbler til opbevaring og fjern overskydende krukker, der alligevel ikke kan tåle vinterens kolde temperaturer.

Fjern spindelvæv, fastgroet snavs og giv altanens træværk en ekstra omgang olie, så den er modstandsdygtig overfor kulde og regn. Køb også en multi-surface rens, der næsten kan tage alle hårde overflader.

© Altan.dk

Hvilke planter tåler bedst frost?

Vi går koldere tider i møde, og af den grund er der ikke nær så mange blomster og planter at vælge imellem. Derfor er det oplagt at købe vinterhårdføre planter, som kan overleve flere sæsoner.

Det er faktisk bedst at plante om sensommeren, og derfor skal du slå til nu. Lyng, solhat og kristtorn er kloge at investere i, da de blomstrer i løbet af sensommeren. Køb også et par store krukker eller plantekasser, så du ikke skal vande dine nye planter så tit.

Du kan blandt andet se her, hvilke planter der er de bedste på markedet, når vinteren nærmer sig.

Nogle af dine krydderurter kan faktisk også godt overleve i løbet af vinteren, hvis du for eksempel planter mynte og persille i små krukker på din altan.

© Getty Images

Hvad med mine altanmøbler?

Det er utrolig vigtigt, at du passer godt på dine altanmøbler, så du undgår varige skader af vejr, udtørring eller skimmelsvamp.

Mange møbler kan sagtens overleve under åben himmel. Altanmøbler i aluminium eller plastik er faktisk de bedste til at klare vinteren, hvorimod havemøbler af tropisk eller hårdt træ skal have ekstra opmærksomhed.

Har du pallemøbler på din altan, skal du passe på, da de ikke har godt af fugt. Dine bambusmøbler kan også godt tåle at stå udenfor, hvis du aftørrer, renser og lakerer dem ofte.

Se også her 15 praktiske møbler, der både passer til både altanen, terrassen og stuen.

© Altan.dk

Pift altanen op

Er din altan overdækket, har du klart en fordel i forhold til at bevare dine altanmøbler over vinteren. Det kan også være nemmere at skabe et hyggelig uderum, da tekstilerne blandt andet undgår regn.

Et godt tip er at belægge altanens gulv med træfliser for nemt skabe en behagelig og luksuriøs atmosfære. Har du pladsen, så køb en udendørs reol eller en vægplade, som du kan hænge lyskæder på og bruge til opbevaring.

Det kan også være en god idé at købe en opbevaringsbænk til dine dyner, puder og tæpper, så du hurtigt kan få varmen i kulden.

Når mørket falder på, skal du fokusere ekstra meget på god belysning. Ny forskning viser, at stearinlys kan være lige så farlige som dieseludstødning. Derfor anbefales det at bruge LED-lys, der også er geniale til udendørs brug i lanterner.

Læs mere her og se, hvordan du skaber et hyggehjørne på din altan.

© Getty Images