7 geniale plantekombinationer der gavner både dig og dine planter

At plante flere planter sammen på kryds og tværs, er guld værd for både dig og dine planter. Se her, hvorfor.

Derfor skal du plante dine planter side om side

Konceptet om at plante flere planter sammen på kryds og tværs af arter og sorter, er guld værd for dine planter. Planterne giver nemlig hinanden ekstra energi, og det gør at de vokser hurtigere. De bliver bedre til at optage næringsstoffer og kan forbedre bekæmpelsen af skadedyr.

Der er både tale om planter der blomstrer, bærer frugter eller grøntsager, der har gavn af hinanden. Det gælder dog om at plante de helt rigtige planter sammen, før at det bliver en fordel.

Vi har lavet en guide, så du kan give din plante den helt rigtige partner:

© iStock

Tropæolum & agurk

Tropæolum er iøjnefaldende med sine runde skjoldformede orange blade. Planten er en spiselige grøn plante med orangefarvede blomster, der typisk bliver anvendt i salater eller som pynt på en ret. De mest kendte arter i Danmark er blomsterkarse og tallerkensmækkere.
Tropæolumplanten er oftest krybende eller klatrende, og vil i dette tilfælde med agurken som partner, vokse nede i bunden af agurkens plantekasse, nærmest som en form for bunddække.
Planten har en unik duft og en tendens til at frastøde skadedyr, hvilket er en fordel for agurkeplanten, der ved insekt- eller snegleangreb udskiller et bittert stof, der påvirker smagen markant.
Agurken vokser bedst i et drivhus, men ved ekstra pasning og pleje, kan du dyrke agurker inde i dit hjem.

© iStock

Melon eller squash sammen med blomstrende urter

Melon og squash er begge planter, der kræver insektbestøvning for at de kan producere grøntsager. Derfor kan det være særligt anvendeligt med insektbesøgende planter tæt på melon- og squashplanten - f.eks. blomstrende urter som dild, fennikel eller persille.
Dild, fennikel og persille er alle tre en del af skærmplante-familien og vokser sig store med smukke blomsterskærme.

© iStock

Salat danner par med tomater og aubergine

At sætte planter sammen med andre planter, der har forskellige former for vækst, kan netop betale sig i dette tilfælde. Tomatplanten og auberginen vokser sig høje, modsat salaten, der vokser nede på jorden. Det betyder at tomatplanten og auberginen har mulighed for at skygge for salaten, der ikke kan tåle varme og det kan dermed forlænge din salatsæson markant.

Se hvordan du selv planter salat her.

© iStock

Radiser & gulerødder

Disse to planter er et godt par, da både radiser og gulerødder optager næringsstoffer fra forskellige steder i jorden, så de ikke skal konkurrere om de samme ressourcer.
Radiserne modner typisk hurtigt og vokser ikke så dybt i jorden som gulerødderne. Gulerødderne har en lang rod og kan være flere dage om at modne.
Dine radiser og gulerødder dyrkes på stort set samme måde og vokser næsten parallelt med hinanden. Det kræver derfor ikke meget, at gøre disse to planter til et makkerpar i køkkenhaven.

© iStock

Tomater skal plantes sammen med basilikum eller koriander

Nogen tror på, at den markante duft af basilikum kan forbedre smagen af tomaterne. Men den oprigtige grund for at planterne er et perfekt par er, at basilikummens stærke duft frastøder skadedyr.
Ved at lade din basilikum og koriander blomstre, byder du insekterne velkommen i din have eller i dit drivhus, hvor de bestøver tomatplanten.

Få gode tricks til succes ved tomatplantning i dit drivhus her.

© iStock

Undgå bladlus i din salat

Bladlus holder sig væk fra planter med en kraftig duft og det redder i den grad salaten. Bladlus ses ofte i hjemmedyrket salat, da det er svært at få bladlusene til at holde sig væk. Dette ødelægger dine salatblade og har det med at sprede sig til alle dine salathoveder. Plant derfor purløg eller hvidløg tæt op af din salat for at undgå bladlus.

© iStock

Morgenfruer & broccoli

I dette tilfælde er baggrunden for sammensætningen af disse to planter, at undgå bladlus på broccolien. Morgenfruer tiltrækker nemlig bladlus og det får broccolien til at vokse i fred for bladlusene. Derudover tiltrækker morgenfruerne mariehøns, der kommer forbi og spiser bladlusene.