Væg til haven
© Pernille Kaalund

6 idéer til at give din have flere rum

Vil du skabe en mere hyggelig have? Så bør du inddele haven i forskellige rum med hver sin karakteristika. Her får du 6 idéer til at give din have flere rum.

Væggene gør haven spændende

Man skal opdele haven i rum, og her adskiller havedesign sig ikke væsentligt fra boligindretning, hvor hvert rum har sin funktion, et tema, en gennemgående farve eller en stemning. De rumskabende elementer, havens vægge, er meget mere end klippede hække; de kan have mange forskellige udtryk, være høje eller lave og mere eller mindre gennemsigtige, og det er variationen, der er med til at løfte oplevelsen til noget særligt.

Væggene giver haven perspektiv, når den betragtes på afstand, og har betydning for rumfornemmelsen, når man er tæt på. Er væggen høj, så man ikke kan kigge over eller igennem den, skabes en mere intim og fortættet stemning, end hvis væggen er lav eller gennemsigtig, og på den måde bidrager havens vægge også til den stemning, man gerne vil skabe i haven.

Her får du 6 gode konkrete idéer at arbejde med, hvis du vil arbejde med havens rum og havens vægge.

Pergola
© GettyImages

1. Pergola

En pergola er med sine stolåer og tag et rum i sig selv, men kan også danne vægge i de rum, som den grænser op til. Pergolaer har man brugt i havedesign i tusindvis af år, og de er et element, der stammer fra sydlige himmelstrøg, hvor man ønskede at skabe skyggefulde haverum, der kunne være et helle mod den skarpe middagssol. En pergola giver haven vertikale linjer i form af søjler eller stolper, som kan beklædes med klatre- og slyngplanter eller blot stå råt, så det er selve konstruktionen, der træder tydeligt frem. Men den kan også bruges til at understrege et forløb eller markere en akse gennem haven.

Træer på række
© Pernille Kaalund

2. Træer på række

Blot tre træer på række. Mere skal der ikke til for at skabe fornemmelsen af en afgrænsning eller en adskillelse af rum. Det er stammerne, der danner det, vi opfatter som en væg, men væggen er gennemsigtig, for man fornemmer tydeligt rummet på den anden side af væggen, og det er med til at vække nysgerrigheden. Det er også tydeligt, at rummet på den anden side af træerne er mørkere og mere lukket og intimt, og variationen af rumfornemmelsen gør oplevelsen mere interessant.

Fritstående espalier
© GettyImages

3. Fritstående espalier

Et fritstående espalier er en meget elegant måde at skabe rum. Det har en lethed over sig og skaber en gennemsigtig væg, hvor man fornemmer rummet bagved. Samtidig fylder det ikke meget, hvilket gør det velegnet til små haver. Frugttræer som æble og pære er de klassiske espaliertræer, men andre arter kan også anvendes, så længe de er svagtvoksende og tåler beskæring godt. Med et espalier kan man på en elegant måde adskille køkkenhaven fra resten af haven eller opdele den store køkkenhave i mindre afdelinger.

Klippet hæk
© Pernille Kaalund
Væg til haven
© Pernille Kaalund

4. Den klippede hæk

Den klippede hæk er nok den mest almindelige form for væg i haven, og det er der nok mange grunde til. Dels har vi tradition for, at det er klippede hække, der adskiller vores have fra naboens, og dels er det et naturligt valg, når der skal skabes vægge inde i haven, at vælge samme hæk for at skabe oplevelsen af sammenhæng. Men en klippet hæk giver også en vis fleksibilitet, da man kan tilpasse højden løbende, som man ønsker.

Brændevæg
© Pernille Kaalund

5. Brændevæg

Med den øgede fokus på biodiversitet ser man flere og flere eksempler på, at man bruger træstammer og brændestykker til at opbygge vægge i haven. Samtidig med at det skaber husly til nogle af havens mindste beboere, så skaber det også stemning og kan passes ind i de fleste typer af haver.

Hegn i haven
© GettyImages

6. Hegnets magi

Mennesker har brugt hegn i tusindvis af år. Først og fremmest til at holde husdyrene inde eller fjendtlige dyr ude. Men i haven bruges der også hegn. Det kan være for at holde hønsene væk fra køkkenhaven, men har man en have, hvor der slet ingen vægge er, er hegn en god måde at skabe rum uden at skulle vente på, at en nyetableret hæk eller buske vokser sig store. Flethegn, stakit, plankeværk, tremmevæg, raftehegn. Mulighederne er mange. Materialerne er typisk træ eller metal, og højde og farve har betydning for den stemning, som hegnet er med til at skabe eller underbygge.

LÆS OGSÅ