© Juliana Drivhuscenter

5 tips til at få mest mulig glæde af dit drivhus

Drømmer du om et stemningsfuldt uderum, hvor der både er plads til at dyrke og dase? Vi guider til, hvad du skal prioritere for at få mest ud af dit drivhus haveåret igennem.

I mange danske haver er drivhuset ikke længere blot et væksthus med krukker og plantesække. Det er blevet et opholdsrum, som vi godt nok fortsat bruger til at dyrke grønne projekter, men også søger til, når vi skal lade op eller hygge os med vores nærmeste.

Vil du også have maksimal glæde af dit drivhus, både når der skal dyrkes, og når der skal dases, så se med her, hvor vi har samlet fem gode råd.

1. Vælg den rette type

Skal dit drivhus bruges til lige dele havearbejde og afslapning? Så er det vigtigt, at rammerne indbyder til begge dele. Gå efter en model med en god højde, så du kan stå oprejst og nemt kan bevæge dig rundt. Vil du have plads til bord og stole, eller måske endda et blødt loungesæt, kræver det også en vis bredde.

De seneste år har drivhuse i kvadratisk form vundet mere og mere frem, fordi den ekstra gulvplads, det giver, netop gør det let kombinere grøntsagsdyrkning og lysthusstemning i indretningen.

Størrelsen på din have skal selvfølgelig også med i dine overvejelser. I mindre haver kan et vægdrivhus være en stilfuld måde at få plads til et cafésæt og et udvalg af dine favoritkrydderurter. Har du derimod rigeligt med kvadratmeter, er det værd at kigge mod de mere rummelige modeller. Også dem, der måske er lidt større, end du tror, du får brug for. Når først du går i gang med planter og møbler, slipper pladsen hurtigt op.

© Juliana Drivhuscenter
© Juliana Drivhuscenter

3. Skab afslappende stemning

Uanset om du er mest til væksthus eller "driverhus”, handler det om at skabe et uderum, hvor der er rart at være – og her spiller indretningen hovedrollen. Et arbejdsbord, hvor du kan så, plante om og opbevare krukker på dekorativ vis, er uundværligt. Men sørg også for at skabe en eller flere hyggekroge, der indbyder til afslapning og gør opholdet behageligt. Det kan være alt fra en fin fletstol i hjørnet, hvor du kan læse eller nyde en kop kaffe, til et langbord med plads til selskaber og middage.

Akkurat ligesom i boligen er materialer og farver også med til at bestemme atmosfæren i dit drivhus. Er du til moderne æstetik, kan du gå efter lette møbler i stål eller flet, mens træ giver et mere klassisk look.

I det lille drivhus kan det være en god idé at indrette i højden for at undgå, at rummet bliver overfyldt. Kniber det eksempelvis med at få plads til forårets forspiringsprojekter, kan du opsætte hylder, der kan flyttes efter behov.

4. Udnyt pladsen rundt om

Pladsen rundt om dit drivhus kan også bruges til at skabe lækre rammer i dit uderum. Forlæng drivhuset med en lille terrasse, hvor du kan rykke havemøblerne ud på de varmeste dage, og miks eksotiske træer som oliven og figen i en dekorativ krukkehave ved indgangspartiet. Udover at terrassen er hyggelig og giver mere plads at brede sig på, er det også en fin måde at binde drivhuset sammen med resten af haven.

© Juliana Drivhuscenter
© Juliana Drivhuscenter