4 geniale tips fra haveeksperten til at gøre haven vinterklar

Det våde efterår og den lange vinterkulde kan være lumsk for dine højbede. Læs med her, hvis du vil sikre, at de overlever vinterens strabadser.

Med en lille indsats allerede i efteråret giver du haven de bedste chancer for en forrygende start, når foråret igen får alt til at spire og blomstre.

© PR

Sådan klargøres din have

Sommeren er gået på hæld og nu er det tid til at klargøre din have til den kommende sæson. Hvis bede og planter ikke er forberedt på vinteren, så kan det være en kæp et hjulet for planerne om den store forårsvækst i haven.

Det er ikke nok at plante forårsløg og beskære frugttræer i løbet af efteråret, hvis dine planter skal overleve til foråret.

Selv hvis dine planter ser døde ud, kan de give dig gode resultater igen, hvis du giver dem næring til at tære på over vinteren.

Med en lille indsats og rettidig omhu kan din have bugne med ekstravagant sortiment og smukke planter næste år.

Med lidt kreativitet kan blade, grene og kogler arrangeres, så de ikke bare beskytter bedene mod frost, men også pynter i en ellers vintergrå have.

© PR

1. Start med at rydde op i bedene

De seneste vintersæsoner har været relativ milde, hvilket giver gode chancer for, at ukrudt overvintrer.

Skab et overblik og lug ud i bedene allerede nu, så dine favoritplanter overlever.

2. Giv dine planter næring med et lag af kompost

Dine planter har brug for konstant næring, hvis de skal kunne blive klar til foråret. Lav derfor en god kompost af organisk køkkenaffald, såsom kernehuse, frugtrester, grøntssagsskræller og gamle planterester, som kan fungere som en næringsdyne til dine bede.

Du kan også benytte dig af færdigkøbt jordforbedringsmuld, der også indeholder de nødvendige næringsstoffer til jorden.

Efteråret er en skøn tid, hvor man kan høste frugterne af årets indsats i køkkenhaven, men så snart de sidste afgrøder er høstet, kan man begynde at forberede næste års vækst i bedene.

© PR

3. Blade og grene holder frosten nede

Humlen er at holde frosten ude fra dine højbede, da de endelig ikke må fryse. Benyt alle de blade og grene, som er faldet af træerne i løbet af efteråret, og læg et par centimeters lag oven på højbedet.

På den måde sikrer du dig, at dine bede ikke bliver udsat for meget frost.

Gentag gerne efter jul, hvor temperaturen er mere svingende.

LÆS OGSÅ: 14 af de smukkeste orangerier.

Efterårshave

Med et par enkle gode handlinger kan haven holde sig flot hele efteråret og vinteren.

© Mkovalevskaya

4. Ny jord skal tilføjes løbende

Jorden i dine bede skal skiftes i ny og næ, da jorden med tiden falder sammen og svinder. Dog er det ikke nødvendigt at skifte jorden helt, hvis du husker at forkæle den med god næring fra kompost og blade.

På den måde kan du nøjes med at tilføje et lag af muld ovenpå den eksisterende jord.