Maria Wettergren har kurateret udstillingen “Linje - Rum - Tekstur. Formgivningens Poetik hos Lotte Westphael, Tora Urup og Carl Emil Jacobsen”, som tager udgangspunkt i tre kunsthåndværkere, der alle arbejder i krydsfeltet mellem kunst, design og formgivning.
Udstillingen vil finde sted i Officinet, Danske Kunsthåndværkere og Designeres udstillingsrum, på Bredgade i København fra den 26.8 – 11.9.
Galerie Maria Wettergren, der har danske Maria Wettergren i spidsen, hører til dagligt hjemme i Paris og er kendt som et af verdens førende designgallerier.
Et møde mellem kunstneriske principper
Det kan umiddelbart være svært at pege på lighederne mellem Lotte Westphaels fine, skrøbelige porcelønskrukker, Tora Urups gennemsigtige værker og Carl Emil Jacobsens tunge, rustikke stenskulpturer. Ikke desto mindre er det det, udstillingen "Linje - Rum - Tekstur" afsøger ved at fokusere på elementære kunstneriske principper som linje, rum og tekstur.
Westphaels porcelænscylindere er kommet til verden gennem hendes arbejde med med linjer og farveflader i geometriske mønstre. Hun har udviklet og forfinet sin egen personlige teknik, hvor farvede strimler af porcelæn i lodrette og vandrette linjer dekorerer cylinderne.
Nye oplevelser af rum
Tora Urups glasværker er en afspejlning af kunstnerens interesse i at udforske visuelle effekter - særligt gennem tyndt uigennemsigtigt og tykt gennemsigtigt glas.
Urup har gennem sin kunst forsøgt at undersøge den specifikke rolle, farve og materiale spiller i vores opfattelse af volumen og rum. Gennem kombinationen af afdæmpede farver og forskellige glastykkelser piller Urup ved den rumlige opfattelse og ændrer den konventionelle opfattelse af en klassisk glasskål.
Nyt liv i fundne murbrokker
Tora Urups står i skarp kontrast til Carl Emil Jacobsens stenskulpturer, der er præget af matte overflader og ujævne strukturer. Jacobsens værker er skabt med fundne materialer som marksten, kalksten, marmor og mursten fra nedrevne bygninger, hvilke han omdanner til fine pulverpigmenter i intense farver.
Som en hyldest til farverigdommen i det nordiske landskab bringer han nyt liv i de pulveriserede sten ved at omdanne dem til pigment i værkerne Powder Variations. Her er der lagt vægt på farve, lys, skygge og formgivning.
Jacobsen er inspireret af den afdøde billedhugger Willy Ørskovs teori om, at “skulpturens indhold er skulptur”, hvilket kommer til udtryk i de non-figurative skulpturer, der fremmer oplevelsesmæssig perception og befinder sig i grænselandet mellem natur og kultur.
“Linje – Rum - Tekstur. Formgivningens Poetik hos Lotte Westphael, Tora Urup og Carl Emil Jacobsen”, kurateret af Maria Wettergren.
Officinet, Danske Kunsthåndværkere og Designeres udstillingsrum, København, 26.08 – 11.09