Skrivebord fra Arboretum Design
© Jacob Almtoft Foto

Ungt talent vinder Snedkerprisen

Noma, Bjarke Ingels Group og Studio David Thulstrup har tidligere vundet Snedkerprisen. I år går hædren til 27-årige Alberte Bisgaard Andersen, der skaber smukke borde med fokus på bæredygtighed og kvalitet.

En anerkendelse af “det sublime træhåndværk”. Så kort kan formålet med Københavns Snedkerlaugs årlige pris beskrives. Tidligere er prisen gået til navne som Bjarke Ingels Group og Studio David Thulstrup for deres arbejde med Nomas nye restaurant, og Sagnlandet Lejre vandt i 2020 for Kongehallens imponerende træskærerarbejder.

I år valgte Snedkerlauget at dele prisen mellem tre modtagere: Møbelsnedker Søren Risvang, billedskærer David Svane og maskinsnedker Alberte Bisgaard Andersen.

“Det betyder meget for mig at vinde prisen. Det er en stor anerkendelse af mit design og et kæmpe kvalitetsstempel. Det betyder også, at jeg kan sætte nogle penge i mit firma og komme ud i verden, så folk kan se mine møbler,” siger Alberte Bisgaard Andersen, som modtager prisen for “sin seriøsitet, dygtighed og stilsikkerhed.”

Udover anerkendelsen, modtager vinderen af prisen 150.000 kr. Et beløb der i år altså er blevet delt mellem de tre prismodtagere.

Vinderne af årets Snedkerpris

Vinderne af årets Snedkerpris 2022: Søren Risvang, Alberte Bisgaard Andersen, David Svane og oldermand i Københavns Snedkerlaug, Mads Raaschou.

© Seth Nicolas
Årets Snedkerpris 2022
© Seth Nicolas

Imponerende talent

De to øvrige vindere af prisen er nogle erfarne herrer. Søren Risvang bliver kaldt for en “godfather” i snedkerfaget og har fået tildelt prisen for igennem mange år at have “formået med positivt sind at forbinde unge og erfarne, undervisning og praksis”, mens billedskærer David Svane modtager prisen for sit imponerende træskærerarbejde og udformningen af Børsens porte.

Alberte Bisgaard Andersen er derimod helt i starten af sin karriere. Hun er 27 år, nyudlært maskinsnedker og netop startet på Arkitektur og Design-uddannelsen på Aalborg Universitet. Men til trods for sin unge alder, har hun allerede imponeret med sit talent, som hun bl.a. demonstrerede ved sin svendeprøve.

“Min svendeprøve var et skrivebord, som jeg oplevede stor interesse for. Der var folk, der rent faktisk gerne ville købe det,” siger den unge maskinsnedker og fortæller, at hun kort efter eksamen oprettede sit eget firma: Arboretum Design.

Arboretum Design.
© Jacob Almtoft Foto

Fokus på æstetik og funktionalitet

Med Arboretum Design følger Alberte Bisgaard Andersen en dansk designtradition med fokus på det simple og det flotte håndværk.

“Min stil vil jeg beskrive som klassisk dansk design med et moderne touch. Det er tidsløst håndværk med fokus på æstetik og funktionalitet. Jeg søger inspiration i de gamle danske designdrenge, som Arne Jacobsen og Hans J. Wegner, der har designet møbler hele deres liv. Jeg bruger klassiske samlinger og detaljer, men det er samtidig moderne uden for mange krummelurer,” fortæller den unge snedker.

Arboretum Design

Skrivebord fra Arboretum Design

© Jacob Almtoft Foto

Et helt unikt møbel

Indtil videre har Alberte Bisgaard Andersen udviklet og skabt et skrivebord og et sofabord, som hun håber, at kunderne vil lade gå i arv fra generation til generation.

“Vi lever i en kultur, hvor man køber møbler og smider dem ud igen efter et par år. Jeg synes, det er vigtigt at skabe kvalitetsmøbler, der holder i mange år. Så skal man selvfølgelig bruge lidt flere penge på det, men så får man også et helt unikt møbel, som kan gå i arv,” siger Alberte Bisgaard Andersen.

Et skrivebord i valnød fra Arboretum Design koster 39.750 kr.