Tysk talent vinder dansk pris

Hvad sker der, når man mundblæser en vase, og putter den i en pose af et ikke brændbart materiale bagefter? Det har den tyske designer Fabio Vogel udforsket, og resultatet er nu belønnet med en Bolia Design Award.

Den tyske designer Fabio Vogel har netop vundet Bolia Design Award for sine unikke og specielle vaser. Priser er især uddelt på grund af Fabio Vogels meget specielle tilgang til at lave en vase, hvor han både udforsker og udfordrer materialet.

Kort fortalt består processen i, at en glaspuster mundblæser en vase, hvorefter den bliver puttet ned i en håndsyet kanvaspose og afkøles. Derefter fjernes kanvasposen. Den specielle proces betyder, at vasen får en helt særlig struktur i overfladen, men også, at hver eneste vase får helt sin egen form.

– Ideen med projektet er at skabe noget nyt ved at bruge ildens kraft som designer. Et karakteristisk element ved projektet er tilfældigheder. For selv om jeg syr hver eneste pose, som vaserne puttes ned i, på samme måde, vil det produkt, der kommer ud af det, være forskelligt. Det er kun muligt at styre deformeringsprocessen til en vis grad, fordi processen i sig selv skaber variation, forklarer Fabio Vogel.

Resultatet af den kreative og innovative proces er en serie vaser, der fremstår råt og upolerede i deres helt egen ret. Hver eneste vase er unik, selv om man tydeligt kan se sammenhængen. Fabio Vogel mener selv, at det netop er den eksperimenterende tilgang, der har været interessant ved projektet.

Vaserne 105 ltr Formen er endnu ikke sat i produktion, men Bolia regner med, at de kommer til salg i deres butikker i løbet af efteråret.

Du kan se, hvordan Fabio Vogel laver vaserne på hans hjemmeside.

Om Bolia Design Award

Bolia Design Award blev skabt i 2007 med det formål, at unge designtalenter skal have en chance for at bryde igennem. Designverdenen er ekstremt svær et trænge ind i, og mange talentfulde unge designere må bruge adskillige år, før de får deres gennembrud. Udover æren følger der en pengepræmie på 13.500 euro med Bolia Design Award.