To kunstelskere giver deres bud på tidens tendenser

Kunstscenen er konstant under udvikling. Læs med her, og få de seneste opdateringer fra kunstneren og museumsdirektøren.

Besat af kunst

Samtidskunst er i sit væsen foranderligt, da den følger samfundsudviklingen og tidens tendenser. For at få greb om kunstscenen lige nu har vi bedt kunstner Frederik Næblerød og museumsdirektør Marie Nipper om at give deres bud på, hvad der rører sig.

KUNST er omdrejningspunktet for Marie Nipper både privat og professionelt som direktør for Copenhagen Contemporary, der er et udstillingssted i København for samtidskunstens store og teknisk krævende installationskunst. I hendes stue ses værker af den danske kunstnerduo Mathias & Mathias samt af Olafur Eliasson, Marie Lund, FOS m.fl. På væggen hænger tegninger af Sol LeWitt og et værk af Ismar Cirkinagic, og vindueskarmen finder man et æbleskrog i bronze af Alicja Kwade, en keramisk taperulle af Rose Eken og en fod i bly af Kaare Golles.

© Foto: Petra Klejs., Styling: Stine Kirchheiner

Marie Nipper - Museumsdirektør

Hvordan vil du beskrive samtidskunsten og kunstscenen i øjeblikket?

– Vi ser i disse år en stor variation af udtryk på den danske kunstscene, hvor det tværæstetiske træder frem, for billedkunstens traditionelle medier og materialer kobles ubesværet med performative elementer, musik og populærkulturelle udtryk, fortæller Marie.

– I samtidskunsten tegner der sig derfor et billede af en eksperimenterende, engageret og nysgerrig kunstscene, hvor der både er plads til de historiske medier som maleri, skulptur og tegning og til nyere udtryk inden for fx performance og digital kunst, fortsætter hun.

Et neonværk af Gun Gordillo lyser op foran et værk af Martin Erik Andersen.

© Foto: Petra Klejs., Styling: Stine Kirchheiner

COVID-19 har haft betydning for vores menneskelige sam- og nærvær. Hvordan tror du, at det vil få betydning for den kunst, der udøves for eftertiden?

– Kunstnere er som seismografer. De opfatter tit ting, der rører sig i samfundet, før mange andre. Derfor tror jeg også, at det er i kunsten, vi kommer til at se bud på, hvad fremtiden bringer efter COVID-19. Da kunst desværre ofte er det sidste, der vælges til, når det går godt, og det første, der skæres fra i en kriseøkonomi, kan jeg med en stagneret økonomi frygte, at kunstnere ikke tør eksperimentere, fordi kunstmarkedet bliver mere forsigtigt, siger Marie.

– Omvendt kan krise og forandring også få kunsten og dens institutioner til at gå nye veje. Grundet tidsånden tror jeg, at der fremover vil være mere samarbejde og flere fælles initiativer, som kan holde et højt niveau for nyskabelser og sikre kvaliteten på den danske kunstscene, understreger hun.

Hvad inspirerer dig lige nu på tidens kunstscene?

– Under COVID-19-nedlukningen har det jo ikke været muligt at besøge gallerier og udstillingssteder, så jeg har set en masse kunst på nettet. Selvom jeg er fortaler for, at kunst skal ses live, er det alligevel fantastisk, hvor meget kunst man har adgang til på nettet og på de sociale medier, fortæller Marie.

– Lige nu forbereder jeg en udstilling om kunstens brug af sproget, og det er inspirerende, hvordan værker, som er skabt for årtier siden og i en anden kontekst, kan tale ind i verdenssituationen i dag og dermed få fornyet aktualitet, siger hun.

Marie Nipper holder af at blande medier og udtryk, som det ses her, hvor en keramisk vase og et fad af Jørgen Hansen er sat sammen med en chokoladebakke i gips af Peter Bonnén, en skulptur af øldåser i bronze af Tony Matelli, et fotografi af Peter Funch samt Putins næse af Kristoffer Ørum, som ligger oven på bøgerne. Det store maleri bagved er af Jan S. Hansen.

© Foto: Petra Klejs., Styling: Stine Kirchheiner

Hvordan køber du selv kunst? Og hvilken type værker køber du?

– Jeg planlægger sjældent mine kunstkøb, men køber impulsivt, efter hvad der fanger mig. Det kan være, hvis et værk rører mig, irriterer mig eller får mig til at stoppe op. Jeg har mange forskellige typer værker og holder af at blande medier og udtryk. Hjemme hos os kan vi hurtigere blive enige om at købe kunst end møbler, så da vi manglede en lampe, endte vi med at købe et kunstværk, der kan lyse. Kunst må gerne fylde, være bøvlet, smukt, poetisk, grimt eller vildt, så længe den udfordrer eller glæder mig, fortsætter hun.

Hvilke kunstnere vil du selv se efter i forhold til at købe ny kunst og hvorfor?

– Jeg har ikke en ønskeliste over kunstnere, som jeg køber efter. Jeg ser løbende en masse kunst, der gør mig nysgerrig og interesseret i samtidskunstens mange udtryk, og jeg ser også flere fantastiske værker, end jeg har råd til at købe. Men min mand og jeg drømmer om at få et stedsspecifikt kunstværk i vores hus ved at overgive et rum til en kunstners frie fantasi og kreativitet, afslutter Marie.

I sit atelier arbejder Frederik Næblerød både med keramik og maleri, men også med installation og andre eksperimenterende ting. Inspirationen til sine værker henter han i alt omkring sig – både bevidst og ubevidst gennem oplevelser eller noget, han har set eller hørt, men også undervejs i processen, når han har materialerne i hånden. Alvor og humor er faste følgesvende i hans kunst, som han ønsker skal appellere til beskuerens fantasi ved at vække nysgerrighed og forundring samt medvirke til at forme nye verdener. For kunst er eminent til at afspejle, forvrænge og overraske os i vores forståelse af emner i samfundet, og
derfor kan den få os til at reflektere over vores verden.

© Foto: Petra Klejs., Styling: Stine Kirchheiner

Frederik Næblerød - Kunstner

Hvordan vil du beskrive samtidskunsten og kunstscenen i øjeblikket?

– Jeg oplever, at en del kunstnere arbejder med maleri og keramik, men at der er en tendens til at arbejde med flere medier og formsprog på en gang, såsom collage i samspil med fx maleriet. I dag virker rammerne ikke lige så fastlåste hos den enkelte kunstner, som jeg har indtryk af, at det var tidligere, siger Frederik.

– Derfor er det mere acceptabelt at lave både malerier og performance, til trods for at man måske arbejder med keramik til daglig. Det synes jeg er fedt og befriende, fortsætter han.

Det er med hænderne nede i materialerne, at kunstner Frederik Næblerød laver sine ekspressive og ofte groteske værker af keramik og malerier, som han maler med fingrene eller direkte fra tuben – gerne med tilfældige materialer som vand, Coca-Cola, spyt, lim, polyfilla, gips og ting, han har fundet. Hans motiver er ofte monstrøse, dyrelignende hybridvæsener med både alvorlige og humoristiske referencer til samfundet. Her ses keramiske værker med titlen Dæmoner i 3D.

© Foto: Petra Klejs., Styling: Stine Kirchheiner

COVID-19 har på mange måder ændret verden. Hvordan tror du, at det vil få betydning for den kunst, der udøves for eftertiden?

– Samtidskunstnere arbejder med deres samtid, så der har allerede været en del udstillinger vedrørende COVID-19, og det tror jeg også, at vi ser mere af i den nærmeste fremtid, fortæller Frederik.

Hvad inspirerer dig lige nu på tidens kunstscene?

– Mit arbejde er inspireret af den måde, jeg oplever verden på. Lige nu arbejder jeg på nogle meget store malerier inden for begrebet stilleben eller nature morte, som opstod i Holland i 1600-tallet, og hvor jeg i den proces har opstillet forskellige objekter på et bord, siger han.

På det lange arbejdsbord ridser og tegner Frederik i kobber- og linoleumsplader, inden resten klares på Schäfer Grafisk Værksted.

© Foto: Petra Klejs., Styling: Stine Kirchheiner

Hvordan køber du selv kunst? Og hvilken type værker køber du?

– Jeg har en del malerier både af danske kunstnere som fx Asger Gjerdevik, Anton Munar og Peter Bonde og af den amerikanske kunstner Katherine Bradford, siger Frederik.

– I øjeblikket nærer jeg en stor kærlighed til litografiske værker, efter at jeg på det seneste selv har arbejdet meget med tryk, og mit seneste kunstkøb ersåledes et litografi af Mie Mørkeberg, fortsætter han.

Fed Olie hedder værket her med et tykt lag olie, som bunder i Frederik Næblerøds optagethed af struktur og voluminøse malingstrøg.

© Foto: Petra Klejs., Styling: Stine Kirchheiner

Hvilke kunstnere ser du selv efter i forhold til at købe ny kunst og hvorfor?

– Jeg vil typisk kigge efter noget, der kan overraske og forarge mig eller blot få mig til at fundere over en mulig vision, kunstneren har haft. Det, der er spændende i min private samling, er, at de forskellige værker ikke nødvendigvis ligner hinanden, men at de kan tale sammen, afslutter Frederik.