© Screen shot, Youtube

Ser du kunst eller en kæmpe vagina?

Og så lige foran slottet Versailles … Et kunstværk med en meget markant form gør franskmændene rasende i disse dage.

Kunstneren Anish Kapoor er selv skyld i miseren. Han blev for nylig citeret for, at værket Dirty Corners er en kvindes vagina – mere præcist Marie Antoinettes magtfulde eksemplar af slagsen.
At Dirty Corners herefter er blevet udstillet foran et af verdens mest
monumentale og pompøse slotte, Versailles i Paris, har efterladt Kapoor i en knibe. Franskmændene vil ikke have en gigantisk skede liggende dér, og kunstneren påstår nu, i følge Jyllands-Posten, at han blev fejlciteret.
Det nytter dog ikke noget – ideen om det kvindelige kønsorgan
foran republikkens ultimative symbolarkitektur ER placeret i franskmændenes bevidsthed nu. Ligesom resten af verden følger interesserede med fra sidelinjen: Hvad er det? Et rustent horn? En tuba? En vagina? Kunst?

Kunsten har igen rørt rundt i folkegrøden, og rigtig mange er forargede - andre synes, værket er grimt, uanset hvad det forestiller.
Men en skare af kunstanmeldere holder fast i, at Anish Kapoor er en sofistikeret kunstner med noget vigtigt på sinde – ellers havde han nok ikke fået lov til at opføre sine skulpturer på den prominente plads, lyder argumentet.

Læs også: Bag kulissen i galleriet Man kan da også sætte et 'sir' foran Kapoor, som er indisk-britisk, yderst velhavende og internationalt anerkendt for sine frembringelser. Skulpturen blev sammen med en række andre værker indviet i fredags, og siden da har det fornemme parkanlæg været besudlet, mener en del. Andre keder sig bare. Som en kritiker skriver i The Guardian:
- Jeg ved, at dronningen (Antoinette, red.) havde sine fejl, men det er en meget mærkelig vagina - kæmpestor, af bulet metal, gabende ind i et sort hul ... Jeg må sige, at jeg er træt af denne måde at se en vagina på. Jeg troede, at vi havde slidt det til døde for længst. Alting langt og pegende er en penis, og det 'åbne' er en vagina. Gab.

Et af Anish Kapoors andre værker, som han nok får lidt sværere ved bortforklare. Men det trods alt ligger ikke og gaber foran franskmændenes stolte Versailles ...