
Balusterformen har keramikeren Turi Heisselberg Pedersen arbejdet med i over ti år. Inspirationen har hun hentet i det urbane rum fra Københavns fine, gamle bygningsfacader, som er udsmykket med balustre og buede former, der passer ind i lerets organiske karakter.
Glasurerne er matte for at give en fornemmelse af, at de går i ét med leret, som får en tør, stenlignende overflade. Ud over at matche en trend med det taktile skaber det også en reference til Kählers nytænkende glasurteknikker gennem tiden.
Kähler kalder på kunstkeramik
Unikakeramik er upcoming på kunstscenen.
Som pottemagerværksted har Kähler haft en lang tradition med at samarbejde med dygtige kunstnere om at skabe både prisvenlig keramik og kunstkeramik.
I den ånd har keramikeren Turi Heisselberg Pedersen skabt fem unikavaser i anledning af det traditionsrige keramikbrands 180-års jubilæum.

Turi Heisselberg pedersen er internationalt anerkendt og kendt for sine keramiske unikaværker. For at fejre Kählers 180-års jubilæum har hun lavet fem unikavaser, der skal udloddes ud fra en idé om at give kunst til folket.
Verdenskendt kunstkeramiker
Telefonen ringer op til flere gange under interviewet med den velestimerede keramiker Turi Heisselberg Pedersen.
En af gangene er det Kähler, som vil høre, hvad de kan kalde farverne på en af hendes glasurer.
For Kähler har valgt at samle arven siden 1839 op som værende et kreativt og kunstnerisk pottemagerværksted ved at samarbejde med keramikere, hvor mange er kendte for deres kunstkeramik. Og det er Turi.
Måske ikke her i Danmark, men til gengæld i resten af verden, hvor hendes keramik kan købes på flere gallerier i storbyer som New York, Paris og Bruxelles, for bare at nævne nogle, og hun har udstillet i Stockholm, Tokyo og Basel, ligesom hendes værker kan opleves på museer som det fornemme Musée National de Céramique i Sèvres i Frankrig og ellers i Tyskland og på Clay Keramikmuseum og Designmuseum Danmark.
– Jeg har lige lavet en sending til Libanon. Det er lidt hårdt, når det kun er mig, der skal lave keramikken, men også pakke og forsende, siger Turi.
– Her er det anderledes med samarbejdet med Kähler, hvor jeg afprøver den mere kommercielle side af keramikken. Det er en anden måde at arbejde på, som også handler om at tilpasse sit design til de muligheder, der er. Samtidig er det en unik mulighed for at prøve sine ting for flere mennesker og se, om de appellerer. Tidligere havde en keramiker meget få muligheder for at sætte sine objekter i produktion, men i dag er det meget anderledes, og på den måde er jeg heldig, at jeg får lov til at prøve begge dele, forklarer Turi.
Demokratisk designtilgang
Turi står nemlig bag Kählers salgssucces bordlampen Balustre, som kom i handlen sidste år.
Og i år, hvor brandet fejrer sit 180-års jubilæum, har Turi skabt fem monumentale unikavaser for at hylde Kählers tradition om at samarbejde med nogle af Danmarks mest kendte og erfarne keramikere, men også for at udstikke en retning for det moderne Kähler.
Hovedtanken er at samle op på værkstedets tidlige mission om at skabe kunst for folket med en demokratisk designtilgang, der gør kunstkeramik tilgængelig for alle.

Den matte glasur er et særkende for Turis værker. Men det kræver snilde at brænde keramikken, fordi man kan se enhver berøring, når den sættes ind i ovnen.
Abstrakte skulpturelle objekter
I formsproget er der noget umiddelbart genkendeligt i Turis veldrejede linjer, der veksler mellem det organiske kalabasformede, det skulpturelle, og det nærmest stenagtige, hvor et gennemgående element også er matte glasurer.
– I min formgivning af vaser arbejder jeg med en arketypisk vaseform, som jeg har gjort abstrakt som et skulpturelt objekt. Mit fokus er at skabe en rytme i formens linjer, nærmest som en lydbølge, hvor idéen er, at objektet skal gribe ind i det omgivende rum og de ting, der er, så mellemrummet mellem dem også bliver interessant. Som materiale er der noget uragtigt over leret, som betyder, at man arbejder på en naturlig måde med det. Derfor er mine former organiske, hvilket jeg underbygger med glasur, forklarer Turi.
Man får intuitivt lyst til at røre ved Turis ting, hvor overfladen virker støvet, og farverne er i en tør nordisk skala fra jorden, mulden og den gråblå himmel.
– Da jeg især er optaget af form, har jeg altid arbejdet med en tør overflade. For her bliver lyset ikke reflekteret, men fanget på en blød måde, som tegner og understreger formen, modsat en blank glasur, der er fuld af reflekser og derfor slører den. Af den årsag bruger jeg mat glasur, der er tæt på at være lerfarve. Det giver en anden dybde og sanselighed i farven, fordi den integrerer sig med lerudtrykket, samtidig med at håndarbejdet træder mere frem. Men det er en metode, hvor man med det samme kan se, hvis en finger har rørt glasuren inden brændingen. Derfor er det svært at masseproducere keramik med den type glasur, men det har Kählers medarbejdere formået at lykkes med i arbejdet med Balustre-bordlamperne, der netop har den glasur, ligesom unikavaserne, som jeg har lavet til jubilæet. Dem har jeg dog selv brændt, siger Turi.