Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Se det nyeste keramik fra Spring Copenhagen

Keramik er stadigvæk noget af hotteste inden for interiør.

Tro mod formen

Enkelt, oppe I tiden og tro mod formgivningen. Spring Copenhagen relancerer keramikeren Eva Stæhr-Nielsens ikoniske keramik, der som moderne klassikere I form og farve transcenderer tid.

Stentøj af højeste kvalitet

Spaltekanden er den med det mest kendte navn – andre har kun modelnumre i designvirksomheden Spring Copenhagens relancering af keramik af keramikeren Eva Stæhr-Nielsen (1911-1976). Til gengæld er der et fast farveunivers, som de keramiske værker kan sættes ind i, for at de kan følge deres originale design. For der blev lavet en del keramik fra Eva Stæhr-Nielsens hånd og i en kvalitet, som har placeret hende som en af Danmarks store keramikere. Trods ikonstatus og betragtelig efterspørgsel på hendes værker verden over er hun ikke særlig kendt i den brede offentlighed. Det vil designvirksomheden Spring Copenhagen lave om på. Med en kollektion på 7 keramiske genstande skal Eva Stæhr-Nielsen på verdenskortet igen – som tidligere, hvor hun vandt priser overalt. For så vidt er hun mest kendt gennem Nathalie Krebs’ keramiske værksted, Saxbos klassiske design. Her tegnede hun den kunstneriske profil i 36 år, hvor Saxbo opnåede at være førende i både Danmark og hele Europa med seriefremstillet stentøj af høj kunstnerisk kvalitet. Eva Stæhr-Nielsen tegnede og modellerede formerne, og planlagde derefter glasurer med Nathalie Krebs, der var en mester i det, afhængig af formens muligheder, hvor lys og skygge skulle harmonere. Efter Saxbos lukning blev hun i 1968 ansat ved Den Kgl. Porcelainsfabrik, hvor hun året efter blev leder af stentøjsafdelingen. Skønt hun havde relativt fri kunstnerisk udfoldelse, fik hun alligevel i 1975 ændret sin ansættelse til at være kontraktansat kunstner for at få friere rammer.

Hvordan laver man en kollektion?

Som aktiv iværksætter er Claus Nielsen, som er den ene partner i Spring Copenhagen, evigt på jagt efter svært opdrivelige unikaer samt gammelt design. På hylden derhjemme havde han et eksemplar af en af
Eva Stæhr-Nielsens vaser, som han dagligt glædede sig over. Det var derfor oplagt for ham at kaste sin kærlighed på netop hendes keramik med de enkle former og på en og samme tid markante og underspillede glasur. Trods det umiddelbart store navn måtte Claus finde en detektiv, der brugte 10 måneder til at finde frem til Eva Stæhr-Nielsens aner, så han kunne tale rettigheder med dem. Til alt held var de interesserede i at få relanceret det veludførte keramik – og ikke mindst være en del af processen.
– Hvordan laver man en kollektion? er naturligvis den første tanke, der falder én ind, når man endelig har fundet en designer. Lige nu har vi 7 emner, hvor vi har lavet den signifikante spaltekande i stor og lille, fordi den er multifunktionel og kan bruges som kande, skulptur og vase. Den ene vase havde jeg selv, og en anden vase med svungen top stod i et familiemedlems hjem. Den vil vi muligvis lave i flere højder. Derudover har vi en skål, som jeg fandt i en antikvitetshandel. Hendes kendte kugleformede tekande med basthank er på bedding, sammen med nogle miniature vaser, men p.t. er jeg på jagt efter en kop. For det er vigtigt for os, at der er en diversitet i samlingen, ligesom hvert produkt skal kunne noget forskelligt. I princippet kunne vi lave en hel virksomhed med kun Eva Stæhr-Nielsens keramik, for det er spændende at arbejde med design, der kan så meget, siger Claus Nielsen.

keramik design vase skål kande

© Spring Copenhagen, Bruun Rasmussen - Moderne keramik fra 1932-68, som det ser ud i dag fra Spring Copenhagens nye kollektion. Eva Stæhr-Nielsens former går naturligt gennem tider som en hyldest til modernitet. Den æggehvide spaltekande kan fås til 599 og 749 kr., den mosgrønne Model 1-vase til 349 kr., mens den turkise Model 7-vase, der oprindelig satte gang i interessen, koster 349 kr. Den grålige skål står til 499 kr., og vasen med svungen top, fundet hos familien, 499 kr. Den brune vase koster 399 kr.

"Harmonisk tilpasning mellem form og glasur"

Keramikproduktionen bliver udviklet i et fælles samarbejde mellem Spring Copenhagen, inhouse-designere, familien, keramikere, men også museer og auktionshuse bliver inddraget for at få de rigtige betegnelser. Selve formerne bliver lavet efter 3D-tegninger og formstøbt efter det originale keramik. Glasurerne bliver meget lig de gamle, men ikke identiske, da de skal afspejle et nutidigt element.
– Al keramikken bliver lavet på en fabrik i Portugal, som hånddrejer det. Selvom der er tale om en relancering, er det vigtigt for os og familien, at det viser håndværksmæssig tæft. Eva Stæhr-Nielsens keramik er i høj grad kendt for den harmoniske tilpasning mellem form og glasur, og der findes alle mulige typer af glasurer, som vi har kunnet vælge ud fra den originale palet. Men vi kommer aldrig til at ramme den samme glasur, og det er heller ikke meningen, da vi gerne vil afspejle, at der er tale om en nyfortolkning. Af den årsag har vi valgt farver, der er tidstypiske, men som også kan gå i mange år. På den måde er vi tro mod det originale design. Ligeledes er ingen af tingene ens og har derfor et element af unika, forklarer Claus Nielsen.

Oplever en revival

Planen er, at Eva Stæhr-Nielsens design skal blive internationalt kendt igen, og Spring Copenhagen er så småt i gang med at tale med keramik–begejstrede lande som Norge, Japan og Korea. At få pustet nyt liv i sig med eksperimenter tænker Claus Nielsen er helt i Eva Stæhr-Nielsens ånd. For hun havde let ved at forny sig, ligesom hun hele tiden afprøvede sit design. Karakteristisk for hende var, at hun til sit 25-års jubilæum snarere ville vise nye arbejder frem for at lave en retrospektiv udstilling.
– Eva Stæhr-Nielsen udstillede over hele verden og vandt mange priser, som fx en guldmedalje på verdensudstillingen i Paris i 1937, et æresdiplom i 1954, samt en guldmedalje i 1957 på triennalen i Milano, men også i Tokyo og New York. Hun vidste også tidligt, at hun ville være keramiker, og kom som 19-årig på den nyoprettede kunsthåndværkerskole i 1930. Her mødte hun sin kommende mand, Olaf Stæhr-Nielsen, der var lærer på skolen. Netop det samspil fik stor betydning for hendes kunstneriske virke, sammen med flid og et artistisk talent. En god indikator for, at en formgivning kan blive en succes, er, at det har æstetikken med sig, men også, at der er en god historie. Der er for tiden en efterspørgsel på historiske emner, hvor virksomheder som Kähler, Knabstrup og Lyngby Porcelæn også er blevet taget op igen. Saxbo oplever lige nu en revival, og vi er derfor sikre på, at der vil blive taget vel imod Eva Stæhr-Nielsen, fortæller Claus Nielsen.

keramik vase kande spring copenhagen

© Spring Copenhagen, Bruun Rasmussen - Former og farver i mange afarter kendetegner keramikken af Eva Stæhr-Nielsen. Vil man opleve de originale stykker keramik, findes de på museer og i antikvitetshandler, ligesom de kan købes på auktion, hvor en blå og brun spaltekande som denne fra 1964 er gået for 5000 kr., tekanden med æggeskalshvid glasur fra 1963 til 1000 kr., og den kugleformede vase med gul og grå glasur fra 1934/35 til 34.000 kr. Alle fra Bruun Rasmussen.