PH møbler poul henningsen slangestol ph lampe
© PH Møbler

PH's glemte møbler er nu i produktion

Poul Henningsen er mest kendt for lamper, viser og samfundskritik. Men han designede også møbler – de fleste har bar aldrig tidligere været i produktion

ph stolen pavestolen lænestolen ph møbler poul henningsen
© PH Møbler

PH er mere end lamper

Poul Henningsen, bedre kendt som PH, har skrevet sig ind i dansk designhistorie med sine geniale lamper, der groft sagt hænger i hvert eneste danske hjem. Derudover var han kendt som revy-forfatter, arkitekt og ikke mindst samfundsrevser. Men hvad de færreste ved er, at PH også designede møbler – især i sine unge dage.

En række af disse møbler er nu sat i produktion af PH Furniture, som har kigget på gamle tegninger og fotografier, for at finde frem til de præcise mål på de enkelte produkter.

– Det har været et stort arbejde og en lang rejse. Men nu er vi stolte af at kunne præsentere en stor kollektion, forklarer CEO for PH Furniture Søren V. Svendsen i forbindelse med en eksklusiv præsentation for BO BEDRE i Illums Bolighus.

cirkelbord ph møbler poul henningsen
© PH Møbler

PH Tegnede møbler til en hel lejlighed

Allerede i 1919, da PH blot var 25 år gammel, tegnede han et sminkebord, der skilte sig ud fra tidens øvrige design med sit lette udtryk. Året efter i 1920 fik han til opgave at tegne hele møblementet til et familiemedlem, der skulle giftes – i en lejlighed som i parantes bemærket stadig står præcis som dengang det nygifte par flyttede ind. Den er dog desværre ikke tilgængelig for offentligheden.

I 1932 satte Poul Henningsen alt ind på sine møbler og præsenterede en hel serie af stålmøbler på en dansk messe. Møblerne Slangestolen, Slangetaburetten, PH-stolen, lænestolen og Pavestolen var nyskabende både udtryk og den måde, de skulle fremstilles.

skrivebord ph møbler poul hennningsen
© PH Møbler

Stærke smede bøjede rør

Det i en sådan grad, at de ikke blev særlig godt modtaget, og borgerskabet rynkede på næsen af de minimalistiske stålkonstruktioner. Også produktionsmæssigt blev der taget afstand fra PHs møbler, fordi de med datidens metoder næsten var umulige at fremstille.

– Slangestolen er fx fremstillet af et enkelt stålrør, som blev smidt i varmt vand, hvorefter nogle stærke smede bukkede røret omkring en skabelon, siger Søren V. Svendsen.

Men også i dag volder produktionen problemer, fordi Poul Henningsen har tegnet slangestolen således, at bøjningen går mod uret. Og det er der faktisk kun en enkelt fabrik i verden, der kan lave.

– Derfor får vi denne stol produceret i Schweiz, mens andre af møblerne eller dele heraf produceres i fx Storbritannien eller Litauen – der hvor ekspertisen er størst, siger Søren V. Svendesen.

slangestol ph møbler poul henningsen
© PH Møbler

PH fandt inspiration overalt

PH var enormt produktiv og fandt inspiration overalt. Det fortælles, at han kunne finde på at forlade et middagsselskab og sætte sig ind til sit skrivebord, fordi han netop havde fået en idé. Et ekempel på denne evne til at hente inspiration overalt viser sig i Øksebordet. Ideen opstod under en rejse Poul Henningsen foretog i Canada, hvor han blev fascineret af skovhuggernes økser. Han tog derfor nogle af skafterne med hjem, og det blev senere til bordbenene på Øksebordet.

øksebordet ph møbler poul henningsen
© PH Møbler

Kan ses i Illums Bolighus og showroom

PHs møbler kan opleves frem til slutningen af februar, hvor de kan ses i begge de store udstillingsvinduer i Illums Bolighus samt inde i selve bolighuset. Men man kan også besøge PH Furniture's faste showroom i Bredgade 6.

sminkebord ph møbler poul henningsen
© PH Møbler

Nogle vil måske huske, at de tidligere har læst om en række af PHs møbler, der var blevet relanceret. BO BEDRE skrev fx denne artikel om det. Men så skete der ikke mere – møblerne kom ikke på markedet.

Og det er også forvirrende – for det har hele tiden været ToneArt Interior ApS, der har haft rettighederne til PHs møbler. ToneArt Interior ApS fik imidlertid enekstern partner til at stå for salget, et selskab der fik navnet PH Furniture ApS, men som aldrig fik luft under vingerne, og derfor gik konkurs i 2016. Derefter overtog ToneArt Interior ApS retten til at bruge navnet PH Furniture – og det er derfor dette firma, som har samme navn, men er et helt andet end firmaet, der gik konkurs, som i dag har præsenteret kollektionen af PH Møbler. Og nu er det helt sikkert: PHs møbler er blevet relanceret, de er i produktion, og de kan købes hos PH Furniture i Bredgade i København.