Sådan er nogle af de mest kendte designikoner blevet til

Bag nogle af de mest ikoniske designs herhjemme står to arkitekter med efternavnet Lassen, der sammen har været med til at definere dansk design - få historien om dem her.

Den Trætte Mand, Mayor-sofaen og Kubus er alle klassikere, når det kommer til dansk design. Særligt sidstnævnte har siden sin introduktion vundet indpas i mange danske hjem og har med sit karakteristiske og stringente formsprog fået international anerkendelse.

Kubus-lysestagen blev designet af arkitekt Mogens Lassen i 1962 med hver en vinkel og proportion nøje udtænkt. Sammen med mange andre af by Lassens designs har lysestagen opnået status som et moderne og tidløst designikon. Men længe inden Kubus så dagens lys, havde Mogens Lassen og broderen Flemming Lassen allerede sat sine tydelige aftryk på dansk design.

Kubus-lysestagen blev flittigt brugt af Mogens Lassen som gave til familie og nære venner, efter han havde designet den i 1962. Siden er kollektionen blevet udvidet af barnebarnet Søren Lassen.

© by Lassen

Funktionalismens pionerer

Mogens og Flemming Lassen kom fra en kreativ familie og vidste allerede fra barnsben, at de ville være arkitekter. Derfor var de begge to i lære som arkitekter og fik senere hver deres tegnestue, hvor de udfoldede deres forkærlighed for funktionalismen med inspiration fra Bauhaus-stilen, Le Corbusier og Mies van der Rohe. Begge brødre arbejdede meget med enkle og geometriske former og blev derfor tidligt pionerer for funktionalismen i Danmark - en stilretning, der i slutningen af 1920'erne betagede flere visionære arkitekter, designere og kunstnere verden over med sin modernistiske og enkle tilgang til formgivning, der på dette tidspunkt ellers ikke var set før. Funktionalismen ses tydeligt i brødrenes arbejde, som de gennem deres karriere begge vandt priser for.

Den Trætte Mand er et af de mest kendte designes fra Flemming Lassen, og er blandt andet derfor har den rekorden som den dyreste stol solgt på auktion i Danmark med en pris på 1,42 mio. kr. i 2014.

© by Lassen

Design og arkitektur til eftertiden

Brødrenes begejstring for arkitektur smittede ikke bare af på deres design til hjemmet, men også på deres gode ven Arne Jacobsen, som de kendte fra kostskolen i Nærum. Flemming Lassen og Arne Jacobsen har sammen designet flere ikoniske bygninger – blandt andet Rudersdal Rådhus fra i 1942, hvor de også stod for at designe alt interiør. Derudover tegnede de Fremtidens Hus - en rund og minimalistisk villa, der desværre aldrig blev bygget, men vandt en udstilling i Forum i 1929 og er siden blevet kendt for sin dengang fremadskuende arkitektur.

Desuden står Flemming Lassen bag en række kendte møbelikoner som My Own Chair og Mayor Sofaen, som han designede til Rudersdal Rådhus, samt lænestolen Den Trætte Mand, der blev designet i 1935 til Snedkerlaugets Møbeludstilling. Stolen er karakteristisk med de bløde, bamsede former, som både dengang og nu vækker opsigt.

Lanternen Light'In følger by Lassens ikoniske DNA med sin sorte indramning, og vil med sit enkle design være en smuk tilføjelse til hjemmet, hvad enten du bruger den udenfor eller indenfor.

© by Lassen

Ny generation af Lassen

Den store interesse for funktionalistisk design er gået i arv til næste generationer af Lassen. Barnebarnet Søren Lassen satte i 80’erne den ikoniske Kubus i produktion i Holstebro, og i 2008 startede han virksomheden by Lassen, der producerer og forhandler Mogens og Flemming Lassens designs, samtidig med at Søren Lassen arbejder videre på designarven med eget design. Med sin nørdede og matematiske tilgang til design står han blandt andet bag den nye Light'In-lanterne, der er blevet lanceret i år og viderebringer den velkendte DNA, som er synonym med by Lassen.

I dag findes Kubus-serien i et væld af afskygninger med forskellige funktioner, mens der stadig lanceres nye produkter til hjemmet med stor respekt for Mogens og Flemming Lassens oprindelige tanker om design. På bylassen.dk kan du dykke ned i de nye og gamle klassikere, hvor du også kan lære meget mere om historien bag by Lassen og de to brødre.