© Roomstore m.fl.

Tom Dixon - det generte geni

Vi har interviewet det britiske designfænomen på messen Northmodern. Han er fra en anden planet - på den gode måde.

Han sidder i et supertjekket jakkesæt med blå striber, og vi fumler med vores iPhones i håbet om at måtte tage et foto af ham i netop den jakke. Designinteresserede danskere, der ser striber ... please lad os få et snap. Men nej. Britiske Tom Dixon vil ikke fotograferes af journalistens iPhone 4, fair nok.
Dixon er også i sin gode ret til at sige nej. Han er uden sammenligning den største stjerne, som er til stede på messen i Bella Center på denne torsdag i august 2015.
Desuden er han genert, ikke på den meget indadvendte, sure måde, men distræt og rastløs. Som interviewer føler man lidt, han er et andet - måske bedre - sted.

Læs også: Flere nye design af Tom Dixon

I kender ham godt, eller I kender hans produkter. Tom Dixons møbler, lamper og accessories er en stor del af vores fælles designforståelse. Hvis man ikke ligefrem har en stol designet af ham, er der måske blevet plads i budgettet til en fyrfadsholder eller et duftlys. Dixon favner utrolig bredt.
Vi er blevet inviteret til interviewet af danske Roomstore, som forhandler mange af Dixons designs i Danmark. Først et smut forbi lampen Melt, en af nyhederne fra foråret, som har fået enormt meget omtale – af god grund.
Lampen ligner en smeltende stjerne, en udflydende glasformation, som udsender forskelligt lys afhængigt at rummet og den øvrige belysning.

  • Jeg blev inspireret af nogle ødelagte lamper og forme på fabrikken, hvor mine ting produceres. Ting, som var blevet sammenkrøllede i processen og forkastet ... Det gav mig ideen til Melt. Hvordan genskaber man det ufærdige, dét, som egentlig blev smidt ud? Spørger Dixon. Og vi kan se resultatet på Roomstores stand, hvor Melt hænger og giver det smukkeste lys.

Læs flere nyheder fra Northmodern

Dixon er autodidakt, og det var aldrig meningen, at han skulle have været designer. I 80'erne havde han forholdsvis stor succes med at spille i et funkband, men kom ad omveje ind på designvejen.

  • I min musiktid mødte jeg mange stylister, frisører osv,. De havde brug for løsninger til at have deres grej i, og jeg begyndte at tegne opbevaringsmøbler osv. Det var startskuddet til en lang karriere med bl.a. industrielt design for manden, der i dag er en af de mest kendte designere i verden. Stilmæssigt er han bl.a. foregangsmand for den nye steampunkbølge, en retning, hvor man bruger maskinelle elementer, fx skruer og bolte, i designet. Det ses især i serien Cog, som også tæller en helt ny pendel. Tom Dixon har dog aldrig specialiseret sig inden for et bestemt felt, og det er en af fordelene, mener han selv.
  • Jeg kommer aldrig til at kede mig. Når jeg er færdig med et møbel, kan jeg gå videre til accesories, hvorefter jeg kan tage mig af lamperne, og når dét keder mig, kaster jeg mig over duftene, siger han. Dixons egen favoritduft fra kollektionen af duftlys er 'London'.
  • Den er ikke for blomstret eller krydret. Jeg har lyst til at tage den på, men den er ikke godkendt til mennesker, så jeg forsøger mig bare med et strejf på tøjet, smiler han – og forklarer, at han i udviklingen af boligduftene arbejder sammen med 'de professionelle næser' fra Frankrig, altså fagfolk, som ved alt om dufte.
  • Udfordringen er at få dem til at skære ned på antallet af noter. De vil gerne have mindst 15 i ét duftlys, jeg vil have tre.

"Koreanerne kommer og vælter det hele lige om lidt"

Men hvor kommer inspirationen fra, når man skal tackle så mange design og ideer på én gang? Dixon rejser en del og er lige i øjeblikket meget fascineret af så forskellige verdensdele som Asien og Sydamerika, mere specifikt Korea og Colombia.

  • Koreanerne er for vilde. De er dér, hvor japanerne var for 30 år siden, innovative, søgende og superkreative. Jeg ser koreanere overalt i designverdenen. De kommer og vælter det hele lige om lidt, også jer skandinavere, siger han.

For at få lidt københavner-ros spørger vi til, hvor han bor under opholdet i Danmark. På det flotte Bella Sky lige ved siden af Bella Centeret?

  • Ja, lyder det tørre svar. Hvad synes han om hotellet? Hans egne møbler står der også ... forsøger vi
  • No comment. Jeg ville hellere bo inde i byen, lyder svaret fulgt af et krøllet, meget britisk, smil. Vi skal ikke komme for godt i gang.

Som verdensberømt designer er Tom Dixon ofte blevet spurgt, hvor han får sin inspiration fra. Og han har ikke været sen til at svare på den typisk engelske måde, med tør ironi. Bl.a. påstår han, at Wingback Chair er inspireret af et pragteksemplar af en sort puddel ...

Cog-lamperne herunder er helt nye og et udtryk for Tom Dixons sværmerier for 'steampunk', en stilretning, der bruger maskinelle elementer.