
Det er ikke nok, at plaiden er pæn og blød
Direktøren for Menu, Bjarne Hansen, vil meget mere end at proppe nye ting ind i danske hjem. På designmessen Northmodern præsenterer firmaet en serie af kashmir-plaider fra et udviklingsprojekt i Nepal.
AfDet er ikke nok, at ting er pæne, og at folk gerne vil købe de pæne ting. Det skal også føles rigtigt.
Direktøren for designsuccesen Menu, Bjarne Hansen, folder den fine, silkebløde plaid omhyggeligt – igen og igen, inden han lægger den ned i æsken. Og så tager han den op og gentager seancen.
Det er tydeligt, at han føler noget for tekstilet. Noget særligt, som går langt udover behovet for at sælge varer.
Scenen er designmessen Northmodern, og vi står på firmaet Menus stand, hvor en række snehvide æsker med kashmir-plaider og -tørklæder i afbalancerede, grå nuancer er placeret.
- Det handler om brandets attitude, siger Bjarne Hansen.
- Hvordan vi er. For nogle år siden tog jeg en tænkepause for at finde ud af, hvad jeg ville med firmaet. Jeg havde brug for, at det gav mening på et højere plan. Efter en længere rejse tog jeg kontakt til Danida for at høre dem, hvor i verden vi som virksomhed kunne gøre en forskel. De pegede omgående på Nepal, fortsætter direktøren.
Læs også: Årets nominerede til Design Awards
Bjarne Hansen forklarer, at mange piger og unge kvinder i Nepal bliver lokket ud i prostitution og sendt til Indien for derefter at ende som sexslaver. Piger helt ned til 12 år er udsat for de frygteligste ting og bliver senere udstødt af deres familier. Det kan undgås, hvis pigerne tidligt i livet kommer i gang med et fornuftigt arbejde, så de kan forsørge sig selv og måske også forældrene i de fattige landsbyer omkring storbyen Katmandu.
Kashmir-serien er skabt af netop den slags piger i Nepal. Den kommer først på markedet i oktober, men inden da er de lækre varer måske allerede udsolgt, for det er en helt unik kollektion, og interessen er stor på forhånd.
Bjarne Hansen har i en årrække samarbejdet med Danida om udviklingsprojektet i Katmandu. Projektet går i al sin enkelthed ud på at sætte kvinder og piger i gang med at arbejde med design, der rent faktisk kan sælges og giver mening.
Kashmiruld findes i regionen, og pigerne kan væve. Bang! En idé er født.