Seidenfaden Design Copenhagen

De kickstartede karrieren med at designe 120 produkter til Netto, hvilket gjorde dem voldsomt upopulære i visse dele af designbranchen.

© bobedre.dk

Da Troels Seidenfaden blev færdig på designskolen, troede han som mange andre uprøvede, unge designere, at han skulle ud i verden og skabe stole for Fritz Hansen og fladskærme for B&O. Men da den første opgave meldte sig, var den en kende mere ydmyg. Sammen med Jonas Sverdrup-Jensen, der er cand.merc. i design og communication management, havde Troels Seidenfaden startet Seidenfaden Design Copenhagen i 2002, og da dagligvarekæden Netto spurgte, om de ville skabe en serie køkkentilbehør (den de fleste kender som WUF-serien) sprang de til.

  • Det forløb, vi havde med Netto i to og et halvt år, var en fantastisk skole. Vi lærte, hvad der skal til for at lave design, som folk gerne vil købe, uanset om de bor i Vestjylland eller på Nørrebro. Produkterne var ikke smurt ind i et fedt lag af storytelling og marketing, hvilket betød, at vi kunne lave god kvalitet og sælge det billigt. Tingene blev fremstillet på de samme fabrikker, som de dyre producenter bruger, så kvali- teten var i top, fortæller Troels Seidenfaden.

Det blev til ca. 120 designs for Netto, og de 100 af dem blev en salgssucces.

  • Der var svipsere, men det skal der næsten også være, når du laver så mange ting. Netto havde jo også kun tingene i meget kort tid, hvilket betød, at hvis ikke 65 procent af lageret var væk inden onsdag, så var det en fiasko, fortæller Jonas Sverdrup-Jensen, der også mindes, hvordan deres beslutning om at arbejde for Netto blev modtaget i branchen.

  • Vi var ugleset - både af producenterne, men også blandt kollegaer, som mente, at vi fjernede magien ved design, når vi tegnede til discountleddet. I den periode var der producenter, der smed os ud på røv og albuer og sagde, at vi aldrig kom til at lave noget for dem. Men vores argument var jo, at hvis vi kunne lære Nettos kunder at købe og sætte pris på godt design, så ville det komme alle til gavn i sidste ende, fortæller han.

Netto-tiden er for længst forbi for de to kompagnoner, men erfaringerne kunne de ikke have undværet, og det er sandsynligvis de kompetencer, de fik dengang, der har gjort, at de i dag er nogle af de mest brugte designere i Danmark. De senere år har de arbejdet sammen med Weber, hvor de har designet tilbehør til grillentusiasten - fx den gummibelagte peberkværn, der er af de bedst sælgende peberkværne i Danmark, og som også går godt over hele Europa. De har netop præsenteret termokanden Kontra, som produceres af Stelton. Deres Chill-serie for Erik Bagger er blevet godt modtaget, og Rosendahl har netop lanceret nyt i Tasty-serien - fem serveringsredskaber, som duoen også har sat deres signatur på.

  • Vi har ansat folk fra Japan, Frankrig og Italien, så vi har mange forskel- lige kulturer at trække på, for det kan godt være, at dansk minimalisme vir- ker for os, men det virker ikke helt så godt i USA og Sydeuropa. Dét, vores tegnestue kan, er at tage den danske, rendyrkede minimalisme og twiste den, fordi vi kan trække på mange forskellige kulturer, og derfor passer vo- res ting til rigtig mange markeder, fortæller Troels Seidenfaden.

  • Dét, vi også kan, som en af de eneste tegnestuer i Danmark, er at tilbyde One Stop Shopping. Vi er både et designstudio og en producent i ét. Hvis vi præsenterer en idé til en peberkværn, så kan vi stå for designet, produktio- nen, indpakningen og markedsføringen, så kunden kun skal gå ét sted hen, hvilket er noget ret unikt i branchen, fortæller de.

© bobedre.dk

Salt- og peberkværn med gummicoating fra Weber Style. 250 kr. pr. stk., Weber.

© bobedre.dk

Chill er en ny serie fra Erik Bagger, der består af en kande og en skål, der begge fås i to størrelser. Kanden er inspireret af gamle servante-kander. Begge fra 299 kr.

© bobedre.dk

Kontra-termokanden er designmæssigt inspireret af dansk design i 1950’erne, der er smeltet sammen med udtrykket fra en klassisk, italiensk vandkrukke. Fremstillet i stål, 1400 kr., Stelton.