Mange mennesker vil nok mene, at bogen om moderne tyske designere er på tykkelse med den berømte bog om italienske militærsejre. Efter den banebrydende Bauhaus-bevægelse og senere fx Dieter Rams eller Mies van der Rohe har det været småt med tyske designere, der er kendte udenfor en snæver kreds. Men vindene skifter, og nu er det ved at være tid til at skrive et nyt bind om formgivere fra vores store naboland mod syd. En af foregangsmændene er den unge designer Sebastian Herkner, som designpriserne de seneste år er regnet ned over. Årsagen står skrevet i hans produktion, som udover det ikoniske Bell Table for ClassiCon tæller møbler for fx Moroso, lamper for Fontana Arte og glas for Verreum.
– Jeg kan godt lide at arbejde med forskellige materialer og teksturer. Når jeg designer, kommer jeg ubevidst til at mikse farver, kulturer og materialer.
Sebastian Herkner bor og arbejder i Offenbach, i en ejendom med bolig øverst og studie nederst.
– Jeg vil gerne bringe noget af mig selv ind i mit arbejde. Derfor har jeg fx lavet en hel væg af sæber i en installation engang, for når jeg åbner mine vinduer om sommeren, så kan jeg dufte sæbefabrikken og de dufte, de lige nu bruger – roser, liljer eller noget tredje, siger Sebastian Herkner og fortæller samtidig, at han var på besøg på fabrikken flere gange, før sæbestykkerne var klar.
– Samarbejdet mellem designer og producent er vigtigt, uanset hvad for et produkt man laver. Jeg tager altid ud og ser, hvordan de fremstiller deres produkter. Jeg vil føle det. Et design skal nemlig efter min mening være tilpasset den enkelte producent, og hvis du kender dem, kan du lave noget, der er helt præcist målrettet deres kompetencer og håndværksmæssige kunnen, mener Sebastian Herkner.
Han understreger samtidig, at det ikke kun handler om det enkelte produkt, men om fremtiden for både design og produktion.
– Jeg ser det som et socialt ansvar at bevare og udvikle håndværket i vores egne lande. Hvis vi ikke beholder den viden og kvalitetssans tæt på os, så mister vi den og dermed også evnen til at lave nye, spændende design, siger Sebastian Herkner.
I øjeblikket er den tyske designer i gang med at udvikle nye produkter for en række producenter – bl.a. danske Gubi, som han er meget glad for.
- Vi har samme forståelse for design og interesse i farver og materialer. Når jeg er i Danmark, er jeg altid fascineret af, hvor meget alle mennesker går op i design – Illums Bolighus er en fantastisk butik. Og ikke mindst deres villighed til at bruge penge på design. Her i Tyskland er der en tendens til, at man skal købe alting så billigt som muligt, mener han.