© Morten Bo Johansson

Konkurrencevinder er vendt hjem fra Bolivia

Vinderen af FSC® Design Award 2015, Thomas Bundgaard, er vendt hjem fra sin FSC Designrejse til Bolivia. Rejsen har budt på et hav af oplevelser og en boliviansk version af vinderdesignet ”FuncTure Side Table”.

Thomas Bundgaard vandt i november FSC Design Award med sit multifunktionelle møbel ”FuncTure Side Table”. Han er nu vendt hjem fra en inspirerende og oplevelsesrig rejse rundt i Bolivia. På sin rejse har han udarbejdet en boliviansk version af sit vinderdesign, besøgt oprindelige chiquitanos-folk og set Bolivias rige dyreliv. Han har også besøgt et skovområde, et savværk og et værksted, som alle tre er FSC-certificerede.

En boliviansk version af FuncTure Side Table

På værkstedet i byen El Alto fik Thomas mulighed for at udvælge de FSC-certificerede træsorter, som han ønskede at bruge til sin bolivianske version af sit vinderdesign. Ifølge Thomas var de endeløse rækker af træ lidt af et slaraffenland. Thomas valgte hurtigt, at han ønskede at lave tre versioner af sit design i tre forskellige nuancer: En version med den lyse træsort Cuta, den røde Cumara og den mørke Ipé.

”Jeg er ikke sikker på, at vi kan nå det på så få dage, men jeg vil se, hvor langt jeg kan komme. Jeg vil samtidig prøve at bruge forskellige metaldele til at samle mit møbel. I det originale design brugte jeg en flad aluminiumsprofil, men jeg vil prøve at bruge runde messingstænger også,” fortæller Thomas.

Med et par dages sved på panden var det kun den mørke version med træsorten Ipé, som nåede at blive helt færdig. ”Selvom jeg ikke nåede at blive færdig med de to andre versioner, er jeg rigtig glad for det endelige resultat. Jeg synes, at det fungerer rigtig godt med messingløsningen. Samtidig har det været nogle fede dage fyldt med både frustrationer og successer,” fortæller Thomas.

Brændt af af boliviansk hyndemand

Et lille marked i millionbyen La Paz, hvor kvinderne traditionelt går klædt med hat og farvestrålende tekstiler, var det perfekte sted for Thomas til at udvælge tekstil til sit design.

”Jeg ville gerne finde noget, som både var traditionelt, for eksempel i alpaka- eller lamauld, men som ikke blev en parodi på det bolivianske,” udtaler Thomas. Han valgte blandt andet et stykke stof lavet af alpaka- og fåreuld i petroleumsblå med mørke mønstre, som skulle bruges til pudedelen i hans design.

Thomas hyrede en mand, som havde sin egen hyndebutik, til at sy delene. Men da den bolivianske hyndemand dukkede op på værkstedet, var han ikke blevet færdig med syarbejdet. Thomas besluttede, at han måtte få chancen for at færdiggøre arbejdet og sende det sammen med bordene til Danmark.

Turen i naturen har sat tankerne i gang

Specielt oplevelserne med de mennesker, som arbejder i og omkring skovene, har gjort indtryk på Thomas:

”Den sociale dimension af FSC er nok noget af det, som har overrasket mig allermest. Det med at sikre arbejderne, og at man er sikker på at få den løn, som man har ret til, er jo en super vigtig dimension. Samtidig virker her ret professionelt i forhold til, hvad jeg havde regnet med, og udstyret ser ud til virkelige at være i orden," udtaler Thomas efter, at han har besøgt det FSC-certificerede savværk.

”Samtidig underbygges min holdning til FSC og bæredygtig brug af skovene også af det, som jeg har set i det FSC-certificerede skovområde. I forhold til prisen for en hel produktionsomkostning kan jeg slet ikke se, hvorfor man skulle spare på så lille en ting, hvis man kan gøre en kæmpe forskel. Jeg kan også virkelig mærke, at FSC er noget, der motiverer skovarbejderne her. Hvor motiverede de er omkring at bevare skoven, har uden tvivl overrasket mig meget.”

Inden Thomas forlod det FSC-certificerede skovområde, fik han lov til at vælge et træ, som ville blive plantet i skoven med en lille plade med hans navn på. Thomas valgte et mahognitræ, og han drømmer om at komme tilbage en dag og bruge det til et designprodukt.

Læs om Thomas’ oplevelser på FSC Danmarks blog.