
Jacob Jensen
Jacob Jensen er nærmest blevet synonymt med strømlinet industrielt design. Han har som få formået at iklæde hverdagens brugsgenstande en moderne elegance, hvad enten det gælder telefonen på bordet eller højtaleren i reolen, og hans mere end 500 produkter er at finde i hjem og museer verden over.
AfFulde navn: Jacob Jensen
Dato: 29.04.1926
Uddannelse: industriel designer fra Kunsthåndværkerskolens møbelskole, 1952
Det er næsten umuligt at beskæftige sig med Jacob Jensen uden at nævne Bang & Olufsen, de to synes næsten uløseligt knyttet sammen, selvom Jacob Jensens karriere rækker langt udover samarbejdet med det danske firma.
I tiden 1964-1991 skabte Jacob Jensen en række designklassikere som Beolit 400 og Beomaster 1900, der var med til at sætte nye standarder for design af hi-fi.
Hans minimalistiske formsprog og brug af materialersom aluminium kunststof og træ ophøjede dagligdags apparater til elegante møbler, der berigede snarere end skæmmede rummet. Hans innovative og stramme stil har været med til at sikre ham optagelse af ikke mindre end 19 værker på Museum of Modern Art i New York.
Jacob Jensens karriere begyndte dog længe før hans berømte samarbejde med B&O. Efter sin afgang fra Kunsthåndværkerskolen blev han ansat hos Bernadotte og Bjørn, hvor han skabte en af de mest elskede køkkenklassikere, nemlig Margrethe skålen, der 50 år senere stadig er blandt Rostis salgssucceser.
I 1958 forlod han Bernadotte og Bjørn for at starte sin egen tegnestue, hvor han fik kunder som førnævnte B&O, Kirk og Nilfisk. Sideløbende med sin tegnestue fungerede han fra 1960-1975, som partner i det amerikanske firma Latham, Tyler og Jensen, som han havde fået kontakt til under et længere ophold i USA.
Siden 1990 er firmaet Jacob Jensen design blevet drevet af sønnen Timothy Jacob Jensen, men Jacob Jensen arbejdet fortsat som konsulent i firmaet. Senest har man kunne opleve Jacob Jensens design på Kunstindustrimuseets udstilling IT Factory mellem linjerne i 2009, hvor Jensens grafiske identitet for det skandaleombruste IT Factory var i centrum.
I løbet af sin lange karriere har Jacob Jensen modtaget en række danske og internationale priser herunder Thorvald Bindesbøll Medajle (1983), ID prisen 11 gange mellem 1969-1996, Den Danske Designpris (2007), Red Dot Award 3 gange, IF Award 31 gange mellem 1967-2009, ID Norsk Design 3 gange (1969-1991) samt den engelske Living Award i 1975.
Derudover er Jacob Jensen udnævnt til Ridder af Dannebrog.