Bag kulissen hos Zilmers - håndlavede tapeter

Heidi Zilmer dekorerer vægge med de smukkeste håndlavede tapeter. Det gamle håndværk kombinerer hun med sin lyst til at skabe noget nyt og banebrydende for hendes fag. Kom med indenfor hos Zilmers og se en video af, hvordan de flotte designs bliver til!

Hvad kendetegner dit arbejdsrum?

"Mit værksted er meget et miks af det gamle malerfag, og grafiske kontraster. Jeg skaber mange af mine designs i fuld størrelse, så de omgiver mig, når jeg arbejder på forskellige andre projekter i værkstedet. På den måde kan jeg bearbejde dem bevidst og ubevidst. De giver inspiration til de af mine kunder, der vælger at komme forbi gården for at se mit arbejde, før de køber af mig.
Ofte er mit arbejdsrum ude hos kunderne – hvilket kan være alt fra historiske slotte til moderne arkitekttegnede huse."

Hvor kommer din inspirationen fra?

"Jeg arbejder meget med historiske bygninger, hvor malerfagets mangfoldige palette folder sig ud på lofter, vægge, gulve, paneler, møbler og interiør. De gamle mestres penselstrøg og håndelag kan gøre mig både glad og stolt, hvilket giver mig et kæmpe drive. Jeg studerer deres teknikker og mønstre; forenkler dem til et klassisk formsprog, der passer ind i en nutidig kontekst. Mine designs er næsten altid inspireret af enten en teknik eller et mønster jeg har spottet i en kirke, på en herregård eller når jeg udstiller i andre lande. Det er som om nogle mønstre nærmest beder om at blive genfortolket. Så jeg har en overflod af idéer og inspiration på lager, der venter på at møde verden igen på en ny måde. Det er også vigtigt at finde tiden til at eksperimentere og lave fejl med vilje, så jeg udfordrer min perfektionisme og lader noget vokse frem af min intuition."

Hvad er vigtigst for dig når du arbejder?

"Det er vigtigt for mig at komme i flow og gå i ét med mit materiale. Så glemmer jeg tid og sted og er i en nærmest meditativ tilstand. Når jeg er i flow kommer løsningen af sig selv, som om kroppen per automatik ved, præcis, hvad den skal gøre, hvornår. Mange af mine teknikker er vanskelige og kræver nøjagtig præcision. Teiturs musik kan gøre underværker på en dårlig flow-dag."

Hvorfor lige netop tapet?

"På malerfagets videregående uddannelse skulle vi alle designe et tapet med udgangspunkt i grøntsager pga. naturens unikke matematiske mønsterdannelser. (Fibonacci talrækken) Jeg brugte mit tapetdesign med savoykål mønster til at søge om optagelse i en meget præstigefuld sammenslutning af internationale dekorationsmalere.
”Salon - masters of decorative paint”
Jeg blev optaget og inviteret til Italien for at udstille mit tapet og demonstrere teknikkerne for mine udenlandske kolleger. Det var en kæmpe øjenåbner for mig, at det jeg havde designet var nyskabende og vigtigt for hele faget. Med tapetdesign kan mine idéer hurtigt få liv – jeg kan eksperimentere, kassere, gemme og udvikle fordi materialet er let at rulle sammen og præsentere for potentielle kunder. Mange af mine tapetskitser og eksperimenter viser sig at blive valgt og udviklet til projekter.
Men jeg arbejder også på lærreder og direkte på vægge/lofter hos mine kunder."

Hvad er det største du har opnået i dit arbejde?

"Der er mange store oplevelser! Håndværksmæssigt var det at genskabe et antikt tapet fra ca. 1780. Et af de første papirtapeter, der blev importeret fra Kina til Danmark og opsat på Gammel Estrup Herregård på Djursland. Det originale tapet var så velbevaret at jeg kunne tegne mønster-rapporten direkte af og genskabe en nøjagtig kopi af det originale håndmalede tapet. Det tog et halvt år at analysere, eksperimentere, håndmale og opsætte de 40 kvadratmeter tapet i tårnværelset. Jeg bliver til stadighed overvældet og taknemmelig, når jeg går ind i rummet og ser resultatet. Når det så er sagt bliver jeg nødt til at fremhæve samarbejdet med Louis Poulsen som det største i forhold til at bringe mine egne designs frem i lyset. Da de inviterede mig ind i deres nyeste katalog og i deres showroom åbnede de samtidig døren til samarbejde med arkitekter og designvirksomheder i hele verden. Det er stort!"

Hvem er dit største forbillede?

"Gert-Jan Nijsse - Medstifter af Salon - Masters of Decorative Paint. Hans passion for malerfaget har skabt en international bevægelse, der giver os dekorationsmalere mulighed for at mødes, udstille, undervise og udveksle erfaringer på et meget højt plan. Han er en ydmyg, humoristisk og venlig håndværker på super eliteplan, der hele tiden arbejder på at forbedre, forenkle og formidle malerfagets teknikker i hele verden. Og så er han altid frisk på at gå all in, når der skal vises nationaldragter til gallamiddage i andre lande."

Hvad er det bedste ved netop dit arbejde?

"Det bedste er at tænke de gamle teknikker og mønstre ind i moderne rum. At jeg på den måde kan være med til at bevare og forny et gammelt håndværk. At jeg kan fortsætte stolte traditioner på nye måder, inspirere andre i faget til at gå nye veje. At jeg er med til at skabe respekt og forståelse for, hvor bredt og nuanceret malerfaget er.
På det personlige plan er det bedste, at mine kunder altid er glade for at se mig og endnu gladere, når jeg er færdig med arbejdet."

Hvad er din drøm for Zilmers ?

"Jeg drømmer om at designe mere end tapeter! Tekstiler, fliser, tæpper, lamper m.m.
På den måde kan jeg bringe klassiske mønstre i spil på vægge, gulve, lofter og interiør igen. Min drøm er, at designe sammen med store danske og internationale design virksomheder. Royal Copenhagen, Kvadrat, Ege, Flügger, Georg Jensen Damask, Bisazza m.fl.
Jeg har så mange mønstre og idéer, der venter på at blive genfortolket."

Kan du fortælle os én ting om virksomheden som vi ikke vidste?

"Et møde med Frantz Longhi inspirerede mig til at designe en flisekollektion.
Fliserne er designet med rødder i væg-mønstre fra Nyborg slot, skaktern og japanske kimono mønstre. Mønstrene er revitaliseret meget minimalistisk og grafisk. Man kan kombinere dem og dermed skabe nye mønstre. Det skaber helt nye kreative muligheder for æstetiske udsmykninger."