Bag kulissen hos TV-kokken

De fleste kender hende som AnneMad. Mød TV kokken, Anne Hjernøe, der føler sig særligt godt tilpas i køkkenet. Hvad end hun befinder sig i et industrikøkken i et forsamlingshus i Nordjylland eller med et simpelt gasblus på en altan i Vietnam.

© Lykke Rump

Anne Hjernøe har igennem de sidste mange år arbejdet med mad på alle niveauer. Hun har udgivet hele 15 kogebøger om blandt andet børnemad, syltning, kryddersnaps, tapas, mad mod kræft, salater, grøn mad og så alle de velkendte små retter fra hele verden.

Igennem de sidste 10 år har Anne været vært på over 100 tv-programmer fra både nær og fjern.

HVORFOR SER DIT ARBEJDSRUM NETOP SÅDAN HER UD?

Mit arbejdsrum er lige nu hele verden. Lyder det lidt omfattende? I de første måneder af 2015 har jeg, ud over at have været landet rundt, været i Mexico, New York, Vietnam, Tyskland, Iran, Tyrkiet, og inden sommerferien skal jeg lige nå Japan, Bosnien og Kroatien. Jeg kan blive lidt forpustet ved tanken. Men jeg elsker det.

Når jeg arbejder har jeg brug for lys, og for at være omgivet med gode råvarer og spændende delikatesser. Jeg har selvfølgelig mit faste arbejdsrum/køkken derhjemme. Men jeg er vant til at arbejde i køkkener og på hotelværelser over hele verden. Om det er et industrikøkken i et forsamlingshus i Nordjylland, en altan i Vietnam, en strand på De vestindiske øer, en vulkan på Island eller en mark fyldt med får i Tyskland betyder ikke så meget. Det eneste jeg reelt har brug for er en varmekilde enten et blus eller bål, et skærebræt, knive, bordplads og råvarerne. Skal jeg skrive, skal der selvfølgelig være en computer eller en blok indenfor rækkevidde.

HVAD ER VIGTIGST FOR DIG AT HAVE MED, NÅR DU ARBEJDER?

Knive og computer. Passionerede mennesker. Gode råvarer. Spændende opskrifter. Lysten til at skabe noget velsmagende.

HVAD ER DET STØRSTE, DU HAR OPNÅET I DIT ARBEJDE?

Jeg er vanvittig privilegeret. Jeg syntes kun, at jeg oplever store ting. Jeg har lige udgivet min mad-kogebog nr. 15. Jeg har inden for det sidste år fået 4 marmelader ud i supermarkederne sammen med Svansø og 3 typer frugtgrød sammen med Skælskør Frugtplantage.

Jeg udkommer med en børnebog hos Turbine forlaget til efteråret. Jeg rejser rundt over hele landet og holder foredrag og laver madværksteder og workshops for skønne mennesker. Hos DR har jeg fået lov til at lave tv næsten alle steder i Danmark, samt New York, Spanien, Island, Sverige, Tyskland, De Vestindiske Øer, Vietnam, Iran, Tyrkiet, Bosnien og Kroatien. Jeg arbejder sammen med passionerede, dedikerede og dygtige folk. Min hobby er mit arbejde. At have mit eget firma, hvor jeg samarbejder med alle de her fantastiske folk, er en gave hver eneste dag.

HVAD INSPIRERER DIG?

Rejser og alt, der kan spises. Jeg syntes, at alt mad er interessant. Bare der har været nogle gode overvejelser indover. Nogle tanker bagved. Jeg kommer aldrig til at forstå dårlig produceret mad af dårlig kvalitet. Men jeg bliver vanvittig inspireret af at støde på nye råvarer og nye smagssammensætninger. Af at læse kogebøger. At udveksle smage og ideer med folk, der ved noget om mad. At gå på restaurant. At fordybe mig i råvarer i mit køkken. At skrive en kogebog. At snuse rundt på et marked i Tehran, Saigon, København, New York eller Buenos Aires. Jeg rejser til Tokyo om lidt, og jeg ved at mit hoved kommer til at eksploderer med nye idéer undervejs. Det er på rejser, jeg får de mest kreative idéer.

HVAD ER EN KLASSISK OVERSPRINGSHANDLING I DIT ARBEJDSRUM?

Nu er mit liv jo indrettet, så der ikke rigtig er nogen adskillelse mellem arbejde og fritid. For bare det, at jeg går på instagram og kigger billeder, drikker kaffe med en veninde eller sidder i solen under mit birketræ kan jo give mig idéen til en ny opskrift, et nyt produkt, en ny bog eller andet. Jeg er min egen chef, så jeg bestemmer selv, hvad jeg vil lave hvornår. Nogle gange skal jeg bare ud og gå en tur for at få luftet ud på øverste etage. Andre gange falder jeg i en nyhedsartikel eller en spændende bog, og så giver det måske lige et input eller overskud til lige at tage det sidste ryk inden en deadline. Så jeg har valgt ikke at kalde det overspringshandlinger, men en nødvendig del af et sundt, selvstændigt arbejdsliv.