Bag kulissen hos iværksætter og lakridskonge - Johan Bülow

Inden LAKRIDS by Johan Bülow blev en succes, stod manden bag med egne hænder i den 125 grader varme lakridsmasse og knoklede for at frembringe den smag og det fulde potentiale - som han så inderligt troede på, at lakridsen besad. I dag har hans arbejdsopgaver ændret sig, men kærligheden til det kulsorte slik lever videre.

Lakridskongen
© LAKRIDS by Johan Bülow

Hele Danmark kender ham som Lakridskongen og hans produkter bliver i dag solgt i 23 lande. Men Johan Bülow startede ikke som konge af lakridsverdenen. Det krævede rigtig mange lange nætter, med den sorte varme lakridsmasse spredt ud over hver kvadratmeter af det lille køkken på Bornholm, før han og kæresten Sarah havde noget, der bare mindede om en opskrift og fremgangsmetode. Men han havde fået iværksætter-drømmen i dåbsgave og LAKRIDS by Johan Bülow måtte og skulle blive en realitet. Vi har besøgt Johan Bülow til en snak om iværksætteri og en grundlæggende kærlighed til gode råvarer - og ikke mindst lakrids.

Hvad kendetegner dit arbejdsrum?
© LAKRIDS by Johan Bülow

"Det kan lyde som en kliche men det er sjældent afgrænset til et enkelt rum, men oftest på farten med næsen nede i en Iphone eller Ipad og muligheden for at være PÅ selv om man ikke sidder bag skrivebordet hjemme på fabrikken. Det kan også være opslag på vores sociale medier på skæve tidspunkter af døgnet, eller henvendelser fra kunder der ikke lige tænker på, at der er forskel på tidszoner og derfor ringer midt i morgenmaden."

Hvor kommer din inspiration fra?
© LAKRIDS by Johan Bülow

"Ideen om at lave min egen virksomhed og lave noget jeg personligt brænder 100% for kommer fra min mor, Pernille Bülow Glas, som har været selvstændig hele sit liv. Hun har gentagne gange sagt, at jeg burde bruge min tid og mit arbejdsliv på noget jeg brændte for og som dermed kunne blive mere end blot et arbejde."

Hvad er vigtigst for dig at have når du arbejder?
© LAKRIDS by Johan Bülow

"Frihed og råderum til at tænke ud af boksen og tænke nyt – friheden til at lade sig inspirere af andre brancher og kreative folk. Samtidig er det uhyre vigtigt for mig at have et godt team af folk med forskellige baggrunde inde over processen og et ærligt netværk at sparre med."

Hvad er det største du har opnået i dit arbejde?
© LAKRIDS by Johan Bülow

"At vores lakrids-familie er blevet større og dermed har fået flere ressourcer og kollegaer der hver er glad for deres område. Det er ikke en hemmelighed, at jeg i starten måtte bruge mange ressourcer på at lære alt om alt, men der er fortsat områder man enten er mindre god til eller hvor andre brænder mere for samme end man selv gør. Så muligheden for at kunne prioritere de ting jeg selv brænder mest for og at kunne se andre brænde for deres ansvarsområde er fantastisk.

"At vi samtidig på blot få år har fået opbygget en virksomhed, der er kendt ud over landets grænser og i dag sælger lakrids i over 23 lande er noget jeg er utrolig stolt og ydmyg over, at vi har opnået som hold. Dermed også et rigtigt godt fundament for, at vi kan gøre det endnu bedre i morgen og nå længere ud med vores historie og produkter."

Hvad er det bedste ved dit arbejde?
© LAKRIDS by Johan Bülow

"Friheden til at være kreativ og fortsat kunne lave ting efter vores egne hoveder. Efterfølgende skal de så præsenteres for verden og så håber vi, at vi har ramt plet. Vi er vores egne største kritikkere og laver vi noget vi godt selv kan lide, så deler vi det med andre."

Hvad er din største drøm for LAKRIDS by Johan Bülow?
© LAKRIDS by Johan Bülow

"At vi fortsat kan vokse og holde fokus på at udvikle og lave verdens bedste produkter indenfor vores kategori. Der er fortsat mange steder i verden, hvor smagen af lakrids er ukendt og hvor vi derfor først skal lære dem, hvad vi laver inden vi kan sælge dem noget. Vi arbejder med, at den bedste måde at lære om produktet er ved at smage det og hos os er første fix altid gratis."

Kan du fortælle os én ting om LAKRIDS by Johan Bülow som vi ikke vidste?
© LAKRIDS by Johan Bülow

"Vores produkter er glutenfrie fordi vi laver alt på rismel. Det er skrevet med småt på dåserne, men meget få ser det. Hvis man har allergi overfor gluten kan det være en stor ting. Vi har også leget med en sukkerfri variant, men vi laver nu engang slik og dem vi har testet er så langt fra i smag og oplevelse, at vi hellere vil have folk spiser lidt mindre og vælger noget bedre. Vi er nu også på vej med en helt ny variant der er økologisk og hvor den er inspireret af vores håndlavede stang der har været lavet på Bornholm siden 2007. Denne nye variant er på markedet i dette efterår og vi glæder os!"