kähler sparedyr sparegris sparestruds spareand
© Kähler

Nye sparedyr fra Kähler

Med inspiration fra Nils Kählers sparegris, som først bare var lavet som en arbejdsøvelse, lancerer Kähler 3 nye sparedyr.

kähler sparedyr sparegris sparestruds
© Kähler

Sparegrisen kom op fra skraldespanden

Kähler har siden 2016 haft sparedyr som en del af deres sortiement, og kommer nu med tre nye dyr i serien: En gris, en and og en struds.

De tre nye sparedyr er baseret på de originale former fra Nils Kähler. Sparedyr var en arbejdsmetode som kunsthåndværkere brugte til at dygtiggøre sig teknisk, og i 1920 arbejde og eksperimenterede Nils Kähler netop med teknikken omkring sparedyr. Nils Kählers far, Herman Hans Christian Kähler, fandt en af Nils' sparedyr i skraldespanden, og opfordrede ham straks til at skabe flere og sætte dem i produktion.

Sparedyrene blev nogle af Nils Kählers mest populære designs, og de har været inspirationen til de nye sparedyr hos Kähler. Grisen er en ny fortolkning af den klassiske sparegris, hvor anden og strudsen er en ny fortolkning af et sparedyr.

kähler sparedyr sparegris sparestruds spareand
© Kähler

Hvorfor hedder det en sparegris?

Sparebøssen er et gammelt fænomen, men hvorfor hedder det en sparegris? Ifølge Illustreret Videnskab, så skyldes det en hørefejl, at det netop blev en gris, som sparebøssen er formet efter. I Europa i 1800-tallet brugte man en orange lertype, som hed pygg, til at lave tallerkener og anden service med. Englænderne lagde deres penge i et lerkrus, som blev kaldt en "pygg bank". En engelsk pottemager modtog en bestilling på en "pygg bank", men han hørte det som "pig bank", og lavede altså en sparegris. Kunden blev glad for det overraskende resultat, og efterspørgelsen på sparegrise blev stor.

De nye sparedyr fra Kähler kommer i butikkerne fra primo april 2018 og koster 299,95 kr.

kähler sparedyr sparegris spareand
© Kähler