Her er Danmarks næste klassiker: "Jeg tror faktisk på, at den kan gå hen og blive en klassiker"

Ikonisk og evigtgyldigt, kalder dommerne det design, der netop er kåret som Danmarks næste klassiker.

Anne Boysen Danmarks næste klassiker lampe
© Helle Moos

En lysende klassiker

Det sidste afsnit af DR1s tv-serie Danmarks næste klassiker er netop løbet over skærmen.

Her konkurrerer fem møbeldesignere om at lave det næste stykke design, der kan blive en klassiker med plads i mange danskeres hjem. Over seks afsnit udformer designerne hver en sofa, en stol, et opbevaringsmøbel, en lampe, en lænestol og et bord.

Hver gang kåres en vinder, der får sit design på podiet og til sidst vælger de to dommere dét design, der på tværs af kategorierne har størst potentiale til at blive Danmarks næste klassiker.

Da dommerne skulle vælge den endelige vinder, havde designer Anne Boysen hele tre af sine design på podiet og det var hendes lampe, der endte med at blive kåret som den næste klassiker.

– Jeg tror faktisk på, at den kan gå hen og blive en klassiker. Den er så ekstrem simpel, der er ikke noget der referer til nutiden, den hviler i sig selv og er isoleret set helt sin egen, den peger ikke hverken frem eller tilbage, siger Anne Boysen efter kåringen.

Vinder-lampen

Anne Boysens lampe, der endnu ikke har et navn, er skabt i massivt aluminium og vejer 20 kilo. Den har en drejeknap, der betjenes med foden og styrer lysniveauet. Afhængig af, hvordan den bevægelige pladen indstilles, får man enten et diffuseret eller reflekteret lys.

Anne Boysen beskrev ved præsentationen selv designet som en sanselig oplevelse af lys og en leg med lys og rum.

– Vi var overhovedet ikke i tvivl, sagde dommerne, da de i første omgang kårede Anne Boysens lampe som vinder af kategorien, og tvivl var der heller ikke at spore, da den endelige vinder skulle findes.

Ved præsentationen fik lampen meget ros med på vejen fra de to dommere, der kaldte designet for både ikonisk og evigtgyldigt.

– Lyskvalitetsmæssigt, så gør den dét, at den skaber den her lidt hellige stemning, som kun rigtig godt lys kan, sagde Louise Campbell, der selv er lysdesigner.

– Den har en naturlighed over sig, som om, sådan er dén og den kunne ikke være anderledes. Det er sgu sjældent, at man ser det, sagde Kasper Salto, der er møbelsnedker og designer.

Anne Boysen Danmarks næste klassiker lampe
© Helle Moos

Flere lamper på tegnebrættet

Anne Boysen har blandt andet designet sofaer for Erik Jørgensen, tumlemøbler til børn for KlipKlap og vægure for Applicata - men aldrig en lampe, før opgaven blev stillet i tv-programmets fjerde afsnit.

Men i afsnittet, hvor hun skaber vinder-lampen, giver hun udtryk for, at hun har fået blod på tanden, og gerne vil designe mange flere lamper. Og den gejst har ikke lagt sig, siden programmet blev filmet.

– Jeg kan slet ikke forstå, at jeg ikke har lavet lamper før! Det er en helt ny verden, der har åbnet sig for mig. Det er så sanseligt, man kan lege og eksperimentere SÅ meget med lys, fortæller Anne Boysen, der allerede har en kasse med papmodeller af lamper derhjemme, som hun har eksperimenteret med, siden programmet blev filmet.

Der har allerede været interesse for at sætte lampen i produktion og Anne Boysen "tror og håber på, at den nok skal komme i produktion," så vi kan godt begynde at spare op.

Anne Boysen Danmarks næste klassiker lampe
© Helle Moos

LÆS OGSÅ