Kasper Thorup: "Godt design er i min optik synonymt med enkelt design"

Kasper Thorup fik sit folkelige gennembrud i DR1s Danmarks næste klassiker.

Kasper Thorup skaber nye klassikere

Man får associationer til Mies van der Rohe, Poul Kjærholm, Le Corbusier og Jørgen Kastholm – møbelarkitekter, der alle satte den funktionelle dagsorden for mere end et halvt århundrede siden.

Og den unge danske møbeldesigner Kasper Thorup, som man kunne følge over et par måneder i DR1’s livsstils- og kulturprogram Danmarks næste klassiker, vedkender sig da også helt uden blusel den del af designarven.

Når det er sagt, så kan man roligt vaske tavlen ren, for han er, som en af tvprogrammets dommere, museumsdirektør på Designmuseum Danmark Anne-Louise Sommer, udtrykte det: “helt sin egen”.

© Thorup Copenhagen

Kasper Thorup blev kendt af seerne i DR1’s kultur- og livsstilsprogram Danmarks næste klassiker.

Her demonstrerede han med sikker stil, at han evner at skære helt ind til benet i bestræbelserne på at skabe visuelt stærke møbler, der taler ind i både fortid og fremtid.

Hans stringente spisebordsstol Noel Chair i stål og flagline vandt manges hjerter.

© Thorup Copenhagen

Kasper Thorups Noel Chair har et let aflæseligt design og en stærk grafisk signatur. Materialerne er stål og flagline.

Udgangspunkt i funktionalitet

Kaspers stol, der bærer navnet Noel efter hans lille søn, er på alle måder kompromisløs med sin synlige og let forståelige konstruktion – helt i funktionalismens ånd.

Stolen, der er fremstillet af stål og flagline, er baseret på et minimalistisk designprincip, hvor der er skåret helt ind til benet, og hvor materialer og form indgår i en fuldstændig åben dialog. På den måde repræsenterer stolen Kaspers generelle tilgang til designprocessen. Han vil nemlig helst skære helt derind, hvor det gør ondt, og der næsten ikke er mere tilbage.

Man kan hævde, at han arbejder efter et dekonstruktivt princip, hvor han bryder ned for at bygge op.

– Jeg arbejder med kontraster, konstruktion og lethed og er hele tiden på jagt efter det ærlige udtryk. Det kræver, at jeg konstant stiller mig selv spørgsmålene: Kan jeg forklare mine materialevalg, de designmæssige greb – og er der en god grund til det, jeg laver? forklarer Kasper Thorup, der blev uddannet MA i møbeldesign fra The Royal Danish Academy of Fine Arts i 2017.

I dag forfølger han sin dedikation til det grafisk enkle design og de rå materialer igennem sit eget møbelbrand, Thorup Copenhagen med base i København.

© Thorup Copenhagen
© Thorup Copenhagen

Black Oak Table er et typisk design fra Kasper Thorups hånd. Træ og stål kombineret i et stringent udtryk.

Materialernes essens

På sin vej har Kasper Thorup kortvarigt snuset til snedkerfaget, og han er i udgangspunktet åben over for alle materialer, men indrømmer gerne, at han har en særlig veneration for stålet – måske fordi man her kan gå helt ned i detaljen og for den sags skyld også lige til kanten.

– Godt design er i min optik synonymt med enkelt design, men det gode design skal også stimulere sanserne og have potentiale til at forføre, forklarer Kasper, der derfor kombinerer stålet med mere taktile og organiske materialer som træ og flagline.

– Det er en interessant proces at finde ind til essensen af et givent materiale, at udfordre det og finde ind til dets iboende potentiale, fortæller Kasper, der gerne arbejder med kontraster, og som – sin meget minimalistiske stil til trods – også henter inspiration i naturen og de traditionelle håndværk.

– Jeg har stor respekt for den håndværksmæssige dimension og synes, det er interessant at samarbejde med dygtige håndværkere. Det er i dialog med dem, at det bliver muligt at udfordre materialerne, mener Kasper, som helst vil skabe møbler, der beriger modtageren, og som har et langtidsholdbart perspektiv. Et perfekt møbel er, ifølge den fremadstormende møbeldesigner, et møbel, der tåler øjets slid og kræver, at man tager stilling.

© Thorup Copenhagen

Patrone er en lampeserie designet af Kasper Thorup. Fås som pendel og væglampe.