Heinekens glemte drøm: At bygge huse af ølflasker

De fleste øldrikkere kender den slanke, cool Heineken-flaske i dag. Men vidste du, at Alfred Heineken i 1963 fik designet en firkantet flaske, som skulle genbruges til byggeri af huse? Her er historien om arkitektur-øllen.

WOBO - Heinekens bygge-øl

I 1963 var Alfred Heineken, tredje generation af den hollandske bryggerfamilie, på ferie på den caribiske ø, Curaçao, der ligger nord for Venezuela.
Her blev han chokeret over forholdene for de fattigste og fik en idé, som han skyndte sig hjem og beordrede igangsat.
Heineken hyrede en kendt designer, John Habraken, til at formgive en firkantet ølflaske, der kunne genanvendes som byggemateriale. WOBO'en, the world bottle, var født.

Alfred 'Freddy' Heineken - den filantropiske brygger

Alfred - eller Freddy, som var det mest anvendte navn, sad på toppen af øl-imperiet, Heineken i flere generationer. Han var en meget markant personlighed, men er mest kendt på grund af en bizar kidnapningssag i 1983, hvor Heineken og en chauffør blev bortført. De to blev først løsladt, da en af kidnapperne ved en fejl kom til at oplyse adressen ved bestilling af noget kinesisk mad.

Sådan så et hus af Heineken ud

Heinkens idé var sympatisk nok, men faldt hurtigt til jorden, ikke mindst fordi forbrugerne var irriterede over den firkantede, kluntede flaske. Desuden var flasken ikke særlig anvendelig som 'mursten', og i dag eksisterer der kun to Heineken-huse.

Sådan skulle flaskerne stables
© History in Pictures/Twitter