Få den smukkeste tid med Arne Jacobsen ure

Der findes mange Arne Jacobsen ure i handlen. De er de dog alle varianter af de samme fire designs: Bankers, Roman, City Hall og Station. Se alle AJ's ure og vægure her.

Arne Jacobsens ure
© Rosendahl

Arne Jacobsens ure findes i mange forskellige varianter i handlen i dag. Der er både vægure, armbåndsure og bordure i forskellige størrelser. Der er dog alle varianter over 4 grunddesigns: Roman, Bankers, City Hall og Station.

Der er en tydelig rød tråd i de fire urdesigns: Urene tager alle udgangspunkt i en ren hvid urskive med enkle, harmoniske ciffre med hver deres klare grundidé.

Flere af urene har deres udspring i store arkitektoniske byggeopgaver, som Arne Jacobsens tegnestue stod for og også leverede inventar til - inklusive monumentale ure. Disse ure blev senere udgangspunkt for urserierne i designet Roman, Bankers og City Hall.

Arne Jacobsens rådhusur i Århus
© Århus Rådhus – Ole Hartmann Schmidt

Til Århus Rådhus designede Arne Jacobsen et stort ur med romerske tal på en urskive i norsk marmor fra Porsgrund.

Arne Jacobsen havde sammen med arkitekten Erik Møller vundet en arkitektkonkurrence om Århus Rådhus i 1938. På de oprindelige tegninger figurerede der dog hverken et tårn eller et ur.

Det var det århusianske byråd ikke tilfreds med. Det efterspurgte større monumentalitet. Derfor vendte Arne Jacobsen og Erik Møller tilbage til tegnebordet. Det monumentale tårn med urskiven med de romerske ciffre er resultatet af denne feberredning. I dag er Århus Rådhus en del af Danmarks arkitekturkanon, og proportionerne i rådhusuret går igen i mere end én af de urserier, som Arne Jacobsen lagde navn til.

Arne Jacobsen Roman Vægur
© Rosendahl

Urdesignet af det århusianske rådhusur blev udgangspunkt for forskellige ure - blandt andet dette vægur med hvid urskive. Urdesignet bærer tilnavnet "Roman" efter urskivens romerske tal. Designet går igen i to andre af Arne Jacobsen rådhusbyggerier (Rødovre og Lyngby rådhuse)

Rosendahl er i dag producenten bag stort set alle ure af Arne Jacobsen. Teknikken og materialerne er blevet opdateret på flere af dem, men proportionerne og Arne Jacobsen-auraen er intakt i dem alle.

Væguret "Roman" føres hos Rosendahl i fire forskellige størrelser - fra 16 cm. til 48 cm. i diameter. Den vejledende udsalgspris hos Rosendahl rangerer mellem kr. 1.295 for det mindste og kr. 5.095 for det største vægur.

Væguret Bankers til Nationalbanken
© Rosendahl

Designet af uret "Bankers" skabte Arne Jacobsen til Nationalbanken i København, som han tegnede i 1971. Bankers-uret er en ren designperle med sin originale grafiske markering af klokkeslettet.

Væguret blev oprindeligt produceret af Georg Christensen. I dag er det også Rosendahl, der står for produktionen.

Væguret Bankers fås ligesom "Roman" i fire forskellige størrelser + som armbåndsur.

Arne Jacobsens Vejrstation / Hygrometer
© Rosendahl

Arne Jacobsens vejrstation - eller hygrometer - er en viderudvikling af de grafiske ideer fra Bankers uret. Hygrometeret kan både måle temperatur, luftfugtighed og lufttryk. Vejledende udslagspris på denne vejrstation, der har en diameter på 12 cm., er hos Rosendahl kr. 795.

Stationsuret af Arne Jacobsen
© Rosendahl

"Station" hedder dett urdesign, som Arne Jacobsen designede i 1972 til el-vareproducenten Lauritz Knudsen (også kaldet LK).

Designet af uret bærer navnet "Station". Det er tænkt som et universelt design, der skulle kunne bruges i mange forskellige sammenhænge - blandt andet til stationer.

Væguret Station produceres ligeledes af Rosendahli tre forskellige størrelser. Ligesom Bankers og Roman findes Station-designet i dag også som armbåndsur.

City Hall vægur af Arne Jacobsen
© Rosendahl

Rosendahl har også genoptaget produktionen af Arne Jacobsen "City Hall" vægur. Designet stammer fra 1956. Væguret Station føres i tre forskellige størrelser.

LK borduret
© Rosendahl

Arne Jacobsens "LK bordure" er ligesom Station også designet til Lauritz Knudsen. Det skete i 1941. Borduret fås med forskelligt urskivedesign, men stadig i den oprindelige urkasse og med den metalfod, som uret er skabt med.

LK Bordure af AJ
© Rosendahl

Arne Jacobsens LK Bordur produceres også af Rosendahl. Det kan fås i flere forskellige urskivedesigns og farver. Både designet fra urene City Hall, Station og Roman kan vælges til dette bordur. Den vejledende pris hos Rosendahl er kr. 795.

Armbåndsure i Arne Jacobsen design
© Rosendahl

De fire Arne Jacobsens urdesigns findes i dag også som armbåndure. Både Roman, City Hall, Station og Bankers kan derfor i dag også bæres omkring håndledet. Priserne varierer - for at tage et eksempel - hos urhandleren Vibholm mellem ca. kr. 2.000 og 2.500. Der er måske lidt mindre plads til designet på disse bærbare ure til håndledet, men Arne Jacobsen følelsen og stilen fra de stationære ure og vægure er ikke til at tage fejl af.