© Normann Copenhagen

En designer fortæller: Form Chair

Det begyndte som en idé til en stol, men tre år senere står Simon Legald klar med en hel serie. Her fortæller han om processen fra idé til realitet.

HVAD VAR VISIONEN BAG FORM CHAIR? Målet har været at skabe en serie af stole med et helstøbt udseende og en naturlig integration mellem sæde og stel. Hoved fokus har været at udvikle et nyt designprincip til samling af stel og skal, der består af 4 samlingspunkter. Det unikke er, at stolen kan tilpasses forskellige steltyper og stadig bevare samme naturlige kobling mellem stel og skal, eksempelvis drejestel, stel i træ eller stål, uden ændringer på stolen. Der kan også påsættes flere stel på andre designs af skalstole, men hvis man vender den almene stol om, kan man se, at der er lavet huller til alle steltyper. Det synes jeg er ærgerligt, da godt design for mig ligger i detaljerne og at stolen skal fremstå lige pæn fra alle vinkler. Derfor var mit mål ikke kun at designe en stol, men at forudse og implementere alle muligheder for fremtidige stel, og derved skabe en fuldendt serie.

En vigtig detalje er også den varierede tykkelse på skallen. Jeg har lavet et lille kurve øverst på ryglænet, så stolen er nemmere at trække ud fra bordet. Jeg kan også godt lide, at serien både indeholder stole og borde. Det giver mulighed for at fuldende min vision om at skabe en helhed. Selvom Form stolene og Form bordene er forskellige, deler de en fælles design-dna. Jeg har for eksempel brugt et lignende princip til at samle bordplade og ben som stolene.

HVOR HAR DU FUNDET INSPIRATIONEN TIL FORM CHAIR? Jeg har analyseret hundredevis af stoledesigns fra forskellige årtier og set på hvilke aspekter, der kunne re-tænkes og optimeres. Det begyndte med en ide til én stol, men ret hurtigt udviklede det sig til at skulle være en serie. Jeg har altid haft en ide om, at jeg en dag ville lave en stol, der fremstår som en integreret helhed. En stol, hvor der var tænkt over alle detaljer. Set ud fra et funktionsmæssigt perspektiv er det begrænset, hvordan man kan lave en stol. Den skal have ben, sæde og ryglæn. Med Form serien har det været væsentligt for mig at arbejde med, hvordan stel og skal kunne integreres på en ny måde, og hvordan jeg kunne løse det mest elegant.

HVORDAN HAR ARBEJDSPROCESSEN VÆRET?
Serien har været 3 år undervejs. Det er en kompleks serie med mange dele og beslutninger der skal tages, så processen har været en løbende dialog mellem mig som designer, håndværkerne i produktionen og Normann Copenhagen. Undervejs har jeg rettet vinkler, justeret kurverne, tilpasset farverne og gennemgået mere en 20 prototyper med forskellige hældninger og tykkelser for at finde frem til de helt rigtige løsninger og opnå den bedst mulige komfort.

HVORDAN ADSKILLER SLUTPRODUKTET SIG FRA DINE FØRSTE IDEER? Mine oprindelige tegninger på skallen har udviklet sig en del siden begyndelsen. Eksempelvis er kurverne nu blevet meget mere naturlige i deres retninger og linjer. Men helhedskonceptet omkring stolen er det samme.

Jeg har arbejdet på projektet i lang tid, og serien er gennemarbejdet, hvilket afspejles i detaljerne. Det endelige resultat er blevet, som jeg havde tænkt, og det betyder, at det er svært ikke at holde lidt ekstra af den. Form serien er vokset fra at være en ide om én stol til at være et designkoncept, der kan tilpasses mange stel, farver og dermed funktioner. Det er derfor ikke blot én stol, men rigtig mange stole (og borde) i én.

HVAD ER FREMTIDEN FOR FORM CHAIR? Serien har potentiale til at blive rigtig populær. Den fungerer både godt i private hjem og på markedet for restauranter, hoteller, kontor m.m. Form serien som den er nu, bestående af Form stole, stole med armlæn, barstole og borde i seks farver og tre steltyper blev lanceret i januar/februar 2015. Serien er lige kommet ud i butikkerne og efterspørgslen er allerede helt overvældende. På grund af det unikke samleprincip ligger der en masse designvariationer klar på tegnebrættet. Uden at sige for meget kan jeg afsløre, at 2015 ikke er færdig med at vise nye dele til Form serien.