© Morten Bo Johansson

En bæredygtig vinder er vendt hjem

Vinderen af FSC Design Award 2014, Sigrid Juel Jensen, er kommet hjem fra sin designrejse til Canada. En rejse, som har gjort stort indtryk og inspireret hende både privat og som designer.

Sigrid Juel Jensen, som i november vandt FSC Design Award, er nu vendt hjem fra en inspirerende designrejse i Canada. På rejsen skulle hun blandt andet opleve den canadiske natur og udarbejde en canadisk version af sit vinderdesign SKRUE.

En canadisk version af SKRUE

På Windhorse Farm i Nova Scotia fik Sigrid mulighed for at afprøve en håndfuld forskellige bæredygtige FSC-certificerede træsorter fra farmens egne skove. For Sigrid var det en lærerig oplevelse:

”Det er godt i forhold til en fremtidig producent at have prøvet designet af på så mange måder. Jeg kan nu bedre overveje og beslutte hvilke træsorter, SKRUE skal kunne produceres i. Samtidig ved jeg også, hvilke der slet ikke kan anvendes.”

Fremfor at lave den canadiske version af SKRUE i en enkelt træsort valgte Sigrid derfor at lave en version, hvor ”armene” fik forskellige canadiske træsort. På den måde blev den canadiske version en materialeundersøgelse og kom samtidig til at repræsentere skovens diversitet. Udover den lærerige materialeundersøgelse har Sigrid også oplevet en stor interesse fra de canadiere, som hun har mødt på sin rejse:

”Det har det været skønt at mærke interessen for SKRUE helt på den anden side af jorden. Jeg fik nogle forespørgsler fra folk, som godt kunne tænke sig en SKRUE og det er rart at mærke, trods kulturforskelle, at han har potentiale i det canadiske,” fortæller Sigrid.

© Morten Bo Johansson
© Morten Bo Johansson

I en tid med overforbrug

En ting, som specielt har inspireret Sigrid som designer, var de enkle og funktionelle detaljer i hytten, som hun boede i på Windhorse Farm.

”Hytterne var så lavpraktiske, enkle og smukke - skåret helt ind til benet af behovet. Jeg er begejstret for den enkelthed uden dikkedarer. Det er et designprincip, som jeg allerede selv forsøger at arbejde med. I disse robuste hytter får tidens tand lov til at sætte sine spor og de bliver bare smukkere, som årene går. Og det er disse langtidsholdbare møbler, huse og produkter, som skal til i en tid, hvor overforbrug af dårlige kvalitetsprodukter hober sig op på skraldepladserne,” udtaler Sigrid.

Som designer er der ikke langt imellem tankerne om vores tids overforbrug og brugen af klodens ressourcer. Designrejsen har gjort Sigrid bevidst om, at hun ønsker at øge værdien på det træ, som hun benytter – af respekt for træet, som hun ”stjæler” fra dets naturlige sted at leve og dø.

”Hvis man som designer er værdiskabende nok og skaber et langtidsholdbart design, vil dem, der køber møblet, ikke købe et nyt få år efter og derfor mindsker man også overforbrug og overdreven fældning,” uddyber Sigrid.

© Morten Bo Johansson
© Morten Bo Johansson

Naturen er en af de dygtigste designere

Skovens liv og den natur, som Sigrid har mødt på designrejsen, har sat mange ting i perspektiv. Øverst på listen står skovens betydning og hvordan valget af bæredygtigt træ har en stor indflydelse:

”Jeg synes, at naturen er en af de dygtigste designere både farve- og kompositionsmæssigt. Og turen har givet mig stor forståelse for, at jeg som designer har et ansvar. Et ansvar for at give det træ, som jeg bruger, en øget værdi, der gør det rimeligt at have fældet og fjernet det fra skoven," udtaler Sigrid og fortsætter:

”Skovens liv, som startede længe før os og som vil fortsætte længe efter os, er en rig kilde til viden om, hvordan vi bør tage vare på hinanden og kloden. Som Jim Drescher på Windhorse Farm fortalte mig, skal alle gøre, som det lille egern: Tag det, der er højst nødvendigt og giv så tilbage til naturen. At drage lærdom fra naturen er noget, som jeg vil forsøge at tage med mig videre i livet – både privat og som designer.”

Læs mere om Sigrids designrejse på FSC Danmarks blog.

© Morten Bo Johansson