Det startede med flettede kurve fra marsklandet

Firmaet Sika-Design blev grundlagt under 2. Verdenskrig, hvor materialerne blev hentet i naturen omkring Mossø. I dag har kurvemøblerne for længst fået status af topdesign.

Tredje generation af familiefirmaet
© Sika-Design

I dag er der lighedstegn mellem danske verdensnavne som Arne Jacobsen og familiefirmaet Sika-Design. Men det startede på et helt andet og mere ydmygt grundlag.
I 40'ernes Mossø blev der ikke tænkt meget over fancy design – 2. Verdenskrig gjorde kål på den slags 'pjat'.
Men en fortagsom ung mand, Ankjær Andreasen, startede en produktion af kurve, som blev flettet af siv og strå fra markerne og marsken omkring byen.

På det tidspunkt var der mangel på arbejde og materialer, og Andreasen så muligheder i naturmaterialerne.
Efte krigen gik det pludselig stærkt, og Sikas produktion kom også til at omfatte møbler.

På fotoet her ses Louise Andreasen, som repræsenterer tredje generation af ejere.

Chill-stolen, som ses her, blev designet af Nanna Ditzel i 1961, og Sika-Design viderefører det tidløse formsprog med relancering.

60'erne og 70'erne var i det hele taget to essentielle årtier.
1972 viste Ankjær Andreasen sig som pioner, da han rejste til Østen og 'opdagede' rattan som et fantastisk materiale til designproduktion.
I mere end én forstand ændrede det alt: Sika blev et verdensomspændende firma med salg til 30 lande, og kurvemøbler blev en del af danskernes boligbevidsthed.

Pariser-stolen er intet mindre end Arne Jacobsens første værk. Den blev skabt i 1925 til art deco-messen i Paris, hvor den unge Jacobsen fik sølvmedalje for det banebrydende design.

Oprindeligt blev stolen skabt af rattan, men nutidens produktionsmetoder og innovation gør, at Sika her i foråret kan præsentere den i Alu-rattan og Artfibre, som gør det ikoniske design næsten uopslideligt.

Nanna Ditzels Hanging Egg Chair er et internationalt kendt signatur-møbel, som Sika-Design har sørget for at genopdyrke og værne om.

Rattan-møblerne har rykket sig fra at være forbeholdt sommerhuset til ærespladserne i danskernes boliger.