Hvordan er det at arbejde tæt sammen i en duo?
- Vi har en fælles intuition. Har samme sprog, samme ideer. Vi griner utrolig meget. Det er simpelthen et must for os, at vi har det sjovt. Vi supplerer hinanden, men vi udfordrer også hinanden, fordi vi har forskellige referencer. Det bedste er klart den synergieffekt, der driver os videre og længere, end hvis vi sad alene. Det er ren pingpong og skubben til grænser. Det er nogle intense og symbiotiske processer, og pludselig er det slut, ligesom en fest, og så står man dér bagefter med et enormt tomrum. Og det værste? Det er, hvis den anden finder på noget, der er bedre end det, man selv har fundet på, griner Bernadotte & Kylberg samstemmende. Det er åbenlyst, at humoren og venskabet spiller en stor rolle mellem de to. Men man skal ikke tro, at det går ud over alvoren og dedikationen. De er begge determinerede, så snart et projekt ligger på tegnebrættet. De har ikke nogen strategi. Jo, deres strategi er ikke at have en strategi. De er bare drevet af nysgerrighed. Og arbejder med hjertet og med åbent sind.
– Det er en luksus ikke at lade sig begrænse, ikke at vide, hvor tingene ender. Det er lidt som en rejse. En livsstil. Vi sejler fra havn til havn. Det vil være for kedeligt at begrænse os selv til kun at tegne fx interiør, som fx service, boligtekstiler osv., siger parret, der derfor også har designet tøj. Og de er ikke afvisende overfor at prøve kræfter med biler, både ... ja, hvad som helst. De bliver konstant påvirket i forskellige retninger, og som alle unge designere udvikler de sig løbende.
Hvem er den typiske køber af Bernadotte & Kylberg-universet?
- Nogen med god smag, replicerer Oscar med et stort, selvironisk grin.
Og hvordan vil i så selv bruge og indrette jer derhjemme med jeres nye skåle og vaser?
- Som humøret er til ... enten en stor skål midt på bordet, med eller uden noget i den, eller en vase med ... nej, helt ærligt er det nok vores kærester og koner, der bestemmer det!
De bor begge med dansk design. Og holder meget af vores klassikere, især af Arne Jacobsen, som de er vokset op med. Og så læser de i øvrigt begge BO BEDRE.
Oscar er barnebarn af den berømte svenske maler Carl Kylberg. Og er vokset op i et lægehjem med masser af diskussioner om design. Hans bror er designer. Og for Oscar er det helt naturligt også at gå den (leve)vej. For Carl Philip er det et andet valg. Som måske ikke er lige så ligetil. Hans farfars bror, Sigvard Bernadotte, designede den legendariske Margretheskål - navngivet efter daværende prinsesse Margrethe - og de ikoniske Bernadotte-produkter for Georg Jensen, heriblandt kanden og bestikket. Netop dronning Margrethe har jo også talent for det kunstneriske, så der er både traditioner og arv i familien. Og måske også et uformuleret krav om, at det skal være ekstra godt og berretiget.
- Sigvard døde desværre, et par år før jeg selv begyndte at designe, så jeg nåede ikke at snakke med ham om det, fortæller prinsen, som selv har tegnet et bestik for Gense.
Fælles for Bernadotte & Kylberg er lysten til at efterforske. Hvordan skaber man et design, som folk vil bruge og kigge på i dag og i morgen og om flere generationer? Deres bud kommer vi til at se meget mere til.
- Man kan aldrig designe eller forudsige en klassiker. Tiden og vinden vil vise, om man laver noget tidløst, fastslår de to, som er godt på vej ud på deres fælles sejlads. Fremtiden venter på dem.