design awards 2017

Vinderne af Design Awards 2017

Den sidste vinder til Design Awards 2017 er netop gået af scenen i Folketeatret i København, hvor BO BEDRE, Boligmagasinet, Costume Living og Nordic Living har delt årets fineste designpriser ud. Se alle vinderne her.

Det har været en fantastisk aften i Folketeatrets smukke rammer, hvor BO BEDRE, Boligmagasinet, Costume Living og Nordic Living netop er blevet færdige med at uddele Design Awards 2017.

Aftenens værter var forlagschef og chefredaktør for BO BEDRE, Nordic Living og Costume Living, Erik Rimmer, chefredaktør for Boligmagasinet og chefredaktør for Costume Living, Rikke Christensen, mens Anders Lund Madsen med sit sædvanlige vid og ikke mindst humor, sikrede, at afviklingen af det flotte show gik efter planen.

Der var mange priser og mange klapsalver til de stolte vindere, og til alles store overraskelse dukkede musikeren Bisse pludselig op og spillede et par numre.

Men nu til det vigtigste ... årets vindere:

Årets lampe Yuh Louis Poulsen Gamfratesi
© Louis Poulsen

Årets Lampe: Yuh

Design: GamFratesi. Producent: Louis Poulsen

Yuh er i høj grad en lampe som formår at bygge bro mellem en stolt designtradition og nyt moderne design, der rækker langt ind i fremtiden. Den er klassisk med tydelige glimt af arven fra både Arne Jacobsen og PH. Samtidig formår dansk/italienske GamFratesi på imponerende vis at sætte deres dna knivskarpt på designet. En lampe i et langtidsholdbart design. Den er smuk, moderne og samtidig helt i tråd med de stolte designtraditioner. Vi spår den stor succes - også hos de nye generationer.

Årets Møbel Tailor sofa menu rui alves
© Menu

Årets møbel: Tailor

Design af Rui Alves. Producent: Menu.

Et møbel, der er ligeså smukt bagfra som forfra. Et formfuldendt bud på vores klassiske, skandinaviske møbeltradition, men med et contemporary twist. Sofaen står knivskarp, og rammer både yngre og ældre med sin æstetik. Man forstår møblet i samme øjeblik, man ser det. På den måde er det et meget enkelt og ærligt design. Juryen lægger vægt på det sofistikerede i kontrasten mellem det nøgterne stel og den organiske skal.

årets rumdesigner oeo studio design awards 2017
© OeO Studio

Årets rumdesign: OeO Studio

Da Flos’ åbnede sit nye showroom i København i foråret var det med en Stairways to Heaven som central installation – og sådan har OeO Studios år også været. De er indrettere med fødderne solidt plantet i den danske muld, men samtidig med internationalt udsyn – ja, de har stjernekaliber.

Brdr. Krügers nye showroom står som et af landets smukkeste rum hertil kommer OeO Studios projekter i Japan eksempelvis indretningen af Nicolai Bergmanns nye smykkebutik i Tokyo, hvor alt fra emballage til interiør er gennemdesignet. OeO Studio har udviklet et skandi/japansk udtryk som er helt unikt og superæstetisk.

design awards 2017 årets innovative danishdesign makers
© danishdesign MAKERS

Årets innovative: Danishdesign MAKERS

Her er virkelig tale om en kreativ kravlegård. Det er en meget empatisk tanke som ligger bag alliancen af designere, som brænder for at udvikle dansk designkultur og bringe den styrket ind i fremtiden. Det ligger i tiden, at vi deler, lejer og vidensdeler. Det er smukt. Men helt grundlæggende kommer der bare spændende design ud af fælleskabet. Sammen er vi stærke – og Danishdesign MAKERS kommer uden tvivl til at gøre en stor forskel.

design awards 2017 årets kunsthåndværker marianne krumbach
© Marianne Krumbach

Årets kunsthåndværker: Marianne Krumbach

Her bevæger vi os i grænselandet mellem brugsting og kunst – det er kunsthåndværk i ordets bedste betydning. Vi ser glimt fra den danske keramikhistorie og de store mestre som både Arne Bang og Axel Salto. Men Marianne Krumbach er samtidig helt sin egen. Hun formår på forunderlig vis, at skabe de smukkeste værker, som i den grad overrasker, gør os nysgerrige og ikke mindst får os til at sætte spørgsmålstegn ved den måde, vi ser verden på. Og det har vi brug for.

design awards 2017 årets upcoming christian juhl
© Christian Juhl

Årets upcoming: Christian Juhl

En ung designer, der tager stafetten, tænker ud af boksen, har stor materialeforståelse og fine snedkermæssige detaljer i hans møbler. Møbler, man har lyst til at røre og undersøge. Christian Juhl er en klassisk upcoming, som tænker innovativt, men også bruger historiske referencer, og lægger sig i fin forlængelse af de helt store designere, der har mestret kunsten af forfine og forædle. Det handler ikke altid om at opfinde den dybe tallerken, men om at gøre den dybe tallerken bedre. Vi ved godt, at du, Christian, allerede har fået en række talentpriser i studieårene. Du er nyuddannet, men godt på vej til at etablere dig selv som navn. Nu får du så én pris mere .... for man skal jo Ikke straffes for at være dygtig, som en af dommerne i juryen pointerede.

design awards 2017 nøglehullet wegner getama
© Getama

Årets comeback: Nøglehullet

Designer: Hans J. Wegner. Producent: Getama.

Vinderen af Årets Comeback er .... gyngestolen Nøglehullet tegnet af Hans J. Wegner, produceret af Getama.

Dommerne fik associationer til både alpehytter, amagerhylder og amerikanske verandaer. Det er et provokerende og anderledes møbel. En dark horse og joker, der spurtede ind på en førsteplads i dommerpanelet. Gyngestolen er en splint i øjet, lidt excentrisk, men også helt uprætentiøs. En normbryder, der er perfekt til at definere et rum, og et møbel, man er nødt til at tage stilling til. Det er en stol, der er ligeglad: Du må elske mig eller lade være, siger den med et humoristisk glimt i øjet. Ikke så typisk Wegner.

"Så rigtig, så international, vi kan se den stå på hotellet SOHO Farmhouse i New York". Hvis man ikke kender historien, kunne man sagtens tro at det var en funky ny ung designer, der stod bag. Gyngestolen er imødekommende og venlig, et design, der bygger på velvære og som er indbegrebet af hygge og komfort. For få år siden ville man aldrig have set på det på den måde. Men den rammer tiden lige netop nu med sine nye farver. Det er det vildeste comeback, vi har set i år.

design awards 2017 årets design slaatto B&O beosound Shape
© B&O

Årets design: Beosound Shape

Designer: Øivind Slaatto. Producent: Bang & Olufsen

Øivind Slatto har skabt noget, vi ikke har set før. Lavet en trådløs højttaler som samtidig er en akustikdæmper. Netop akustik er et stigende problem i mange hjem, og at tilføre dette element til noget, som er designet til at videregive god musik er lidt af en genistreg. Bang & Olufsen bryder konstant grænser for hvad der er muligt rent æstetisk, og at give forbrugeren mulighed for selv at skabe sin stoflige installation på væggen passer præcist ind i tiden.

Årets designer: Cecilie Manz

Ingen danske designere har i 2017 markeret sig så overbevisende som Cecilie Manz. Det har ganske enkelt været et imponerende år. Vi vil fremhæve den nye badeværelsesserie for Duravit, en overbevisende puf og vase for Fritz Hansen, og en hel kollektion af flotte udemøbler for Gloster. Disse nye produkter viser spændvidden i designerens produktion, vi bør som nation være stolt af at hun med sit skarpe øje og sit aldrig gåen på kompromis fører dansk design videre. Kun de allerstørste designere får lov til at arbejde med de firmaer, som Cecilie Manz har formgivet for i år. Hun tilhører en superelite. Nationalt og internationalt.

design awards 2017 snedkernes efterårsudstilling årets ildsjæl
© Snedkernes Efterårsudstilling

Årets ildsjæl: Snedkernes Efterårsudstilling.

I år har vi valgt at give en særlig hyldest til en forening, som gennem 37 år har gjort en stor indsats for dansk design og møbelkunst. Utrætteligt og med større og større ambitioner er de med til at manifestere Danmark som en designnation, som lægger ekstraordinær vægt på kvalitet og håndværk. Især de senere år har man tænkt innovativt, og lukket flere og flere unge designere og arkitekter ind i det eksklusive selskab.

Det er en voksenlegeplads, et laboratorium, grundlagt af 46 producenter og arkitekter tilbage i 1981, som ønskede et fundament, hvorfra der kunne udtænkes og udstilles nye møbeltyper. I aften hvor vi sætter spot på talenterne er det endnu mere relevant, når man som I inviterer "spirerene" ind for at samarbejde med de etablerede, de erfarne, producenterne.

Ud af de synergier, der opstår, kommer der altid dynamiske og spændende resultater. Oftest smukke og lige til at sætte i produktion, men nogle gange "kun" interessante og debatskabende. Nøjagtig som i kunstens verden. I år går prisen som Årets ildsjæl til Snedkernes Efterårsudstilling, som netop i morgen åbner dørene for SE 2017 med temaet Nærvær/udenfor på Designmuseum Danmark. Tak for at insistere på og stille krav til faget, til håndværket. Hvor har der været mange, mange fantastiske møbler gennem årene. Tak for det. Og tillykke! Tag godt imod Claus Mølgaard, formand for SE.