Her er alle vinderne af Design Awards 2020
Vi hylder det bedste design og de bedste designere i Danmark. Se her, hvem der løb med priserne i år.
Af — 01. september 2020Design Awards 2020
BO BEDRE hylder i samarbejde med Bolig Magasinet, Nordic Living og Costume Living det bedste design og de bedste designere i årets løb.
Herunder kan du se alle vinderne og blive klogere på, hvorfor det netop er dem, vi mener, står i spidsen.

Årets Møbel
Vinder: Vester Chair
Vester Chair designet af Chris Liljenberg Halstrøm for Skagerak til Svinkløv Badehotel er et smukt, moderne design, som har alle muligheder for at blive en ægte klassiker, der kun vil blive endnu pænere i brug.
Snedkerhåndværket er i top, og messingdetaljerne giver Vester masser af karakter. Rundingerne følger kroppens kurver og inviterer til mange behagelige timer ved bordet. Ryggen er stærk og rank og sætter en fed streg under, at en spisebordsstol selvfølgelig først og fremmest skal gøre sig til bagfra.
Designet afspejler en skandinavisk designtradition, og det afspejler den helhed, som stolen er skabt til, nemlig totalindretningen af Svinkløv Badehotel.
Designet er et elegant tag på traditionen, som Chris Liljenberg Halstrøm har formået at løfte til nye højder med en helt særlig lethed. Der er noget befriende uprætentiøst over Vester Chair.

Årets Lampe
Vinder: La Linea
Er det en lampe eller en kunstinstallation? Begge dele og lidt til.
Med La Linea, som BIG har designet for Artemide, leveres et lys og et design, som man ikke glemmer lige med det samme. Det fleksible lysrør kan sno sig op og ned ad vægge, som en spændstig og let slange, det kan bruges inde som ude og klare temperatursvingninger på op til 60 grader.
Designet pirrer nysgerrigheden, og som et stykke skulpturelt neonkunst appellerer det til det legesyge i os alle. Det både understreger og tilfører nyt til rummets dimensioner og får os til at opleve rummet på en helt ny måde.
Her er wauw-effekt for alle pengene, og La Linea er en lampe, som peger fremad – ind i fremtiden.

Årets Designer
Vinder: Chris Liljenberg Halstrøm
Hvad enten det er det nye spisebord, Aldus for Skagerak, indretningen af Svinkløv Badehotel med et overbevisende nyt stoledesign eller den gennemførte udendørskollektion for Design Within Reach så kan Chris Liljenberg Halstrøm noget helt særligt.
Hendes stil knytter sig til den skandinaviske designtradition. Hun bruger lyse træsorter, let svungne former og sørger for, at skønheden ligger i detaljen.
Chris Liljenberg Halstrøm har desuden en helt unik evne til at samarbejde, hvilket hun har vist ad flere omgange – bl.a. med samarbejdet med Margrethe Odgaard såvel som med Skagerak, hvor hun ydmygt har forstået, fortolket og løftet brandets udtryk til nye højder. Også tidens krav om bæredygtig tankegang er noget, som ligger naturligt i hendes dna – ”It goes without saying”.
Hun har flere gange været i dommerkomitéens søgelys som årets designer, men dette år har hun for alvor markeret sig og slået fast, at hun er en designer, som er kommet for at blive.

Årets Upcoming
Vinder: Arne Aksel
Arne Aksel er en del af, hvad man kunne have lyst til at kalde en tekstil- eller måske mere præcist en gardinrevolution. Aldrig før har vi set så mange gardinfirmaer blomstre frem.
Men Arne Aksel har noget ekstraordinært over sig, som har ladet vores øjne falde på netop ham. Han inspirerer med sin kompromisløshed og sit flamboyante univers, som samtidig udviser en raffineret farveforståelse, som giver ethvert rum en helt særlig ro og sanselighed.
Med Arne Aksels gardiner skabes der nye, eventyrlige universer, som forandrer vores måde at opleve rum, farver og lys på. Arne Aksel har vist, hvordan gardiner er det nye maling, og med gardiner begynder vi at lege. Pludselig diskuterer vi gardinlængder, som vi diskuterer kjolelængder.
I dommerkomitéen er vi dybt fascineret af denne nye gardinbølge, og for os er Arne Aksel en af de helt store bannerførere, som på under et år har slået sit navn fast med syvtommersøm!
Han har taget designverdenen med storm og sat farve på tilværelsen i de ellers til tider minimalistiske, danske hjem.

Årets Comeback
Vinder: Drop Leaf
Spisebordet Drop Leaf er designet af Hvidt & Mølgaard i 1956 og lanceret af &Tradition i 2019. Det er et genialt spisebord med et ualmindeligt smukt understel – næsten som et kunstværk.
Det er elegant forarbejdet med de fineste, bløde kurver og står svævende over gulvet, ligesom bordpladen løfter sig let over benene. Det kan foldes ind og ud efter behov – og giver et møbel i evig forandring, hvor ’vinduerne’ konstant flytter sig, og nye mønstre opstår.
Idéen om et fleksibelt spisebord var godt tænkt af Hvidt og Mølgaard og ikke mindre aktuelt i dag.
Bordet har en sjælden grad af originalitet, som har vakt stor begejstring hos dommerkomitéen – noget kategorien ”spisebord” ikke så ofte gør. Men man kan simpelthen blive ved med at gå på opdagelse i og blive fascineret af den blotlagte konstruktion, som samtidig er et vidnesbyrd på den tid, som bordet er tegnet i.

Årets Kunsthåndværk
Vinder: Egeværk
Man må tage hatten af for den kompromisløshed, som ligger bag Egeværks arbejde.
Snedker-parret Mette Bentzen og Lasse Kristensen langtidskoger træ og nørder med høvl, ild, slibepapir og knofedt i deres bestræbelser på at finde ind til træets inderste væsen. De eksperimenterer helt vildt, og deres arbejde er noget af det mest visionære, der er set i mange år.
Resultatet af deres anstrengelser er intet mindre end kunstværker med internationalt format og snedkermøbler af fineste karat.
Desuden rammer deres arbejde plet i tiden, hvor vi på den ene side søger ud i naturen og genfinder kærligheden til træet og dets endeløse muligheder og på den anden side søger fantasifulde og fabulerende universer, som vi kan søge væk i, når vores virkelighed med klimaforandringer og COVID-19 bliver for meget.

Årets Design
Vinder: Raf Simons
Raf Simons udfordrer … og derfor er han i dag en af verdens førende modedesignere. Hans farve- og stofsans har virkelig klædt de tekstiler, som han gennem årene, siden 2014, har skabt for Kvadrat.
I den seneste kollektion blander han materialer, farver og teksturer, så de næsten bliver haute couture, og dermed passer de perfekt til den modige forbruger.
De tekstiler, som han skaber, kan man gå på opdagelse i – igen og igen. De bliver hele tiden bare bedre og bedre, og mere og mere dristige. Raf Simons giver vores møbler nyt tøj på, og han får vores klassikere til at se nye ud. Det er lige netop derfor, at han er så vigtig – det er godt set af Kvadrat.

Årets Grønne Produkt
Vinder: Soft Lounge Chair
Takt har siden deres begyndelse vakt positiv opmærksomhed på designscenen på grund af deres forretningsmodel, som har en 365 graders tilgang til bæredygtighed. Takt er et virkelig helstøbt koncept, som man ikke kan lade være med at honorere.
Nu præsterer de så også at lave et møbel, som skiller sig markant ud fra mængden. Soft Lounge Chair ligner ikke en stol, som man selv skal tage ud af en pakke og samle, når man køber den, men det er lykkedes Thomas Bentzen og Takt at få skabt et ikonisk møbel, hvor de bløde former og kurver i miljøcertificeret træ illustrerer fornemt design. Alle dele kan udskiftes, og loungestolen har derfor lang levetid.

Årets Rum
Vinder: Restaurant Lyst
Restaurant Lyst i Fjordenhus i Vejle er helt ned til service og bestik specialdesignet af den dansk-islandske billedkunstner Olafur Eliasson og hans tegnestue, SOS.
Stedets maritime omgivelser er i restauranten fortolket på forskellig vis: Bordpladerne i farvet glas skaber skyggespil med lyset og associerer til lyset i fyrtårne, spisestolene refererer til bøjer, og udspændte sejl holder spisepladserne adskilt. Fisk og skaldyr indtages med bestik formet som grene. Restauranten opleves som et helstøbt gesamtkunstwerk, hvor alle elementer spiller sammen med den mad, man får serveret.
Lyst viser Olafur Eliassons format, og med Lyst og Fjordenhus har han sat Vejle på verdenskortet. Samtidig er det fantastisk at se, hvordan Vejle har vist så meget vilje og mod ved at hyre en sådan verdenskunstner. Restaurant Lyst og Fjordenhus er et storslået monument, som vil bestå i eftertiden.

Årets Læserpris
Vinder: Cocoon loungestol af Kevin Hviid og Martin Kechayas for Atbo
I alt kunne læserne vælge at give deres stemme til én ud af 34 designs, som var nomineret til de øvrige priser ved dette års Design Awards. Vinderen blev Cocoon loungestol af Kevin Hviid og Martin Kechayas for Atbo, som fik 14,1 procent af alle stemmerne og var nomineret i kategorien årets møbel.