Her er alle vinderne af Design Awards 2018

Vi hylder de bedste designs og designere i Danmark i 2018. Se her, hvem der løb med priserne.

© Katja Atzen

Petersen Tegl stod bag årets statuette.

Creme dela creme inden for design

Vi har til Design Awards kåret de bedste designere og de bedste designs i 2018. Nedenfor kan du se alle vinderne og blive klogere på, hvorfor det netop er dem, vi mener, står i spidsen.

Årets design:

Vinderen er: Reolen Bibliothèque, designet af den svenske trio Claesson Koivisto Rune for Really.

Vi SKAL til at tænke på, hvor materialerne kommer fra! Her har erfarne designere eksperimenteret med tekstilrester – og resultatet er mere end vellykket.

Reolen er grafisk smuk. Dommerkomiteen hæftede sig især ved, at den er løftet op på en sokkel, hvilket gør den let og elegant. Indtil nu har upcycling været mere videnskabeligt end kommercielt, men nu er der endelig et produkt med en bæredygtig profil, som peger fremad, og som ikke blot er en kunstgenstand.

Vi vil gerne belønne, at Really med denne reol tager en vigtig udfordring op og med seriøs produktudvikling hæver det bæredygtige design til et nyt niveau.

Lad det være til inspiration for alle, og forhåbentlig er det en selvfølgelighed at design er miljøbevidst produceret, når vi står her om 10 år. TILLYKKE!

© Thomas Dahl

Årets rumdesigner:

Vinderen er: David Thulstrup.

Af mange meget åbenlyse årsager er det i den grad David Thulstrups år i år. Der er ingen vej udenom!

Han har en række yderst vellykkede projekter bag sig, vi behøver blot at nævne restaurant Noma og blomsterbutikken Tableau i København.

Han er innovativt og internationalt tænkende, modig, fræk, og har en fantastisk materialeforståelse. Med Noma overraskede han alt og alle med sit twist af 70'er-parcelhus-looket, som både overrasker og begejstrer - især de udenlandske gæster. Med Tableau vovede han at male gulvene i en hidsig Yves Klein-blå.

David Thulstrup skaber rum, der nytænker vores nordiske traditioner og sætter gang i debatten. TILLYKKE!

© Thomas Dahl
© Brdr. Krüger

Årets kunsthåndværker:

Vinderen er: Kasper Kjeldgaard.

Kasper Kjeldgaard er på alles læber lige nu. Efter hans bidrag til årets Mindcraft-udstilling i Milano har han for alvor fået opmærksomhed både herhjemme og internationalt.

Hans mobiler rammer en nerve netop nu. De indtager det tomme rum – og er radikalt nytænkende både form- og materialemæssigt. Han bruger bl.a. hestehår, voks og messing, og det er utrolig spændende at se det etnisk/afrikanske transformeret over i det nordiske.

Der er en originalitet i hans mobiler, som måske nok er avancerede, men de er stadig objekter, som mange af os meget gerne ville have hængende hjemme i vores stuer som tredimensionelle kunstværker.

For selvom man tidligere kaldte en mobile for en uro - ja, så skaber den faktisk utrolig meget ro! TILLYKKE!

© Thomas Dahl

Årets lampe:

Vinderen er: Tip Lamp, designet af Jens Fager for Muuto.

Tip gør ikke meget væsen af sig. Den er stille, helt enkel og simpel, og alligevel har den personality. Den er maskulin med sine stramme linjer og
samtidig petite og feminin. Den står I modsætning til mange af de meget ekspressive oversize-lamper, vi ellers ser mange af i øjeblikket.

Tip er velproportioneret og tager udgangspunkt i en urform – Jens Fager har simpelthen strippet lampen for alt overflødigt, hvilket er en kunst.

Lampen er en moderne klassiker, som gør sig godt i alle hjemmets rum i en tid, hvor arbejdet oftere og oftere rykker hjem i privaten og stiller nye krav til arbejdslyset.

Tip er kort sagt kogt ind til en grafisk Maggi-terning. Og så giver den ganske enkelt et godt lys. TILLYKKE!

© Thomas Dahl
© Muuto

Årets comeback:

Vinderen er: Society Table, AJ52, designet af Arne Jacobsen, produceret af Carl Hansen & Søn.

Her er der virkelig tale om et stykke arkitektonisk design med en tydelig Arne Jacobsen-signatur. Et skrivebord tegnet i 1952 – en skjult skat, der endelig er kommet frem i lyset.

Det spejler sin tid, og er samtidig helt tidløst. For bordet blender fantastisk ind i det moderne hjem anno 2018, hvor en hjemmearbejdsplads er blevet en selvfølge. Det lægger sig op af vores virkelighed og verden i dag og i fremtiden, hvor behovet for et reelt workspace vender tilbage.

I en tid, hvor alle er mobile og sidder ved spiseborde eller på cafeer med laptoppen, tror vi på, at et skrivebord som dette skaber det rum for privatliv, mange af os savner.

Møblet kombinerer et skrivebord, en lampe, en bordhylde og et skuffemodul, og er et sublimt eksempel på Arne Jacobsens evne til at få det komplicerede og detaljerige til at fremstå helt enkelt. Det er ypperligt håndværk med sampling af materialer. Det er æstetisk, praktisk, let, svævende og skulpturelt.

Godt tænkt af Carl Hansen & Søn at hive det frem fra gemmerne og lancere det netop nu. Og hvor er det tankevækkende at fortid, nutid og fremtid linkes sammen i aften, hvor vi står i Arne Jacobsens smukke hus og nu hylder hans feinschmeckeri. TILLYKKE!

© Thomas Dahl
© Carl Hansen & Søn

Årets upcoming:

Vinderen er: Warm Nordic.

Her har vi set en brand-lancering, der er ambitiøs ud over alle grænser. Med en imponerende kollektion, der både bringer oversete midcentury-møbler af navne som Hans Olsen, Knud Færch og Svend Aage Holm-Sørensen til live og samtidig introducerer helt nyt design, har Warm Nordic formået at etablere sig på meget, meget kort tid.

Man skal ikke underkende, at der sidder en sjælden idealistisk og passioneret mand med et stort fagkendskab bag dette projekt. Frantz Longhi har en klar vision: han vil bringe farver og varme tilbage til de danske hjem. Og den mission skal nok lykkes. TILLYKKE!

© Thomas Dahl
© Warm Nordic

Årets innovative:

Vinderen er: Galleri A. Petersen.

Galleri A. Petersen med Anders Petersen i spidsen er et sted, der gør en forskel; som sætter fokus på, hvad godt design og kunsthåndværk er. Om det så er dansk eller japansk. Det er et levende laboratorium, et arbejdende værksted og et udstillingssted. Det ligner måske ikke et designmekka udefra – men tag ikke fejl! Indenfor murene er det ren historiefortælling.

Der sættes kun ting i produktion af levende designere. Det er et væsentligt dogme, og de udøvende favnes og støttes.

Kombinationen af produktion og udstilling er noget af en satsning, og vi vil gerne vise vores respekt for den opgave A. Petersen har taget på sig. Galleriet er funderet på idealisme, og det bør belønnes.

I dag kan man med rette tage turister og designentusiaster med til Amager, hvis man vil vise dem, hvad dansk design kan! TILLYKKE!

© Thomas Dahl
© Galleri A. Petersen

Se her, hvilket design læserne stemte til at være favoritten i 2018.

Årets møbel:

Vinderen er: Arv Chair

Arv Chair er et overbevisende stykke design og snedkerarbejde. Alligevel er den ydmyg og diskret. Stolen er spinkel og delikat, men samtidig rummelig. Man sidder godt i den!

Den fungerer i alle rum og passer ind i alle stilarter og årtier. Stolen er superklassisk og et koncentrat af alt det gode, den har arvet fra tidligere stole.

Arv er mere luftig, mere forfinet og mere defineret end mange af sine forfædre. Det er virkelig lykkedes at give den et særkende - især med det lille horn.

Befriende, at de kalder den Arv. De prøver ikke at gøre den til mere, end den er; nemlig et produkt af den danske designarv. TILLYKKE!

© Thomas Dahl
© Brdr. Krüger

Årets Designer:

Vinderen er: Lars Vejen

Lars Vejen har på fineste vis demonstreret, at han er en alsidig designer. Han arbejder både i stor og lille skala og tegner alt fra dørhåndtag, hoveddøre og akustiklofter til det smukkeste og mest æstetiske design til hjemmet.
Han balancerer på linen mellem industrielt design og galleriobjekter og har med sin holistiske tilgang til faget og håndværket i særlig grad udmærket sig i år.

Siden sin praktiktid i Japan i midten af halvfemserne har Lars Vejens hjerte været delt mellem Aarhus og Kyoto, hvor han i dag har et lille hus. Han har støt og roligt oparbejdet sig respekt og både faglige og personlige venskaber med nogle af Japans allermest traditionsrige firmaer, som har skyhøje krav til kvalitet. Det er i sig selv en bedrift. Den dansk-japanske relation resulterede sidste år i den store og imponerende soloudstilling Design Collaborations hos galleri A. Petersen, som klokkeklart ramte vores tid, og som høstede stor anerkendelse.

Han formår at kombinere det bedste fra den danske og japanske designtradition, og om det er keramik eller lamper - eller for den sags skyld udendørsmøbler - så er detaljegraden meget høj, og materialeforståelsen helt i top.

Lars Vejen får i aften prisen som Årets Designer, fordi han arbejder kompromisløst, modigt og selvstændigt – og fordi han ene mand formår at sætte udstillinger op både herhjemme og i Japan. Der er ikke mange andre, der har den spændvidde i dag. TILLYKKE!

© Thomas Dahl
© Thomas Dahl

Se flere billeder af H.K.H. Kronprinsessen ved Design Awards her.

Årets Ildsjæl:

Vinderen er: Anders Byriel.

Anders Byriel, CEO på Kvadrat, er Årets Ildsjæl.

Kvadrat, der i år kan fejre 50 års jubilæum, manifesterer sig som Danmarks ypperste designvirksomhed, hvor Anders Byriel i spidsen for sit team med stilsikker og nyskabende sans hele tiden tilfører Kvadrat kraft fra nogle af verdens bedste designere og kunstnere.

De seneste års opkøb af hæderkronede internationale firmaer ruster Kvadrat til fremtidens konkurrence.

Alt dette er sammen med at Kvadrat er kåret som Danmarks bedste arbejdsplads, med til at tegne billedet af en ildsjæl af helt enestående kaliber – nationalt og internationalt.

© Thomas Dahl

Årets Ærespris:

Vinderen er: Bodil Kjær

Bodil Kjær får Årets Ærespris, for 2018 har i den grad stået i hendes tegn, og vi har med beundring set over 25 nye udgaver af hendes ikoniske produktion blive til.

Bodil Kjær ser ikke selv sine møbler som blot en stol eller et bord. Det er elementer af arkitektur og de skal ses i en større sammenhæng, som er menneskers liv. Lige fra et arbejdsbord – som er kåret som verdens smukkeste – til korsformede vaser, som man selv kan lave et landskab med på bordet.

Hendes design er resultatet af mange års forudgående arbejder med sociologer, ingeniører og indretningsarkitekter. Hun ønsker, at skabe sunde og fleksible arbejdsmiljøer på fx kontorer og universiteter. Hun var revolutionerende for sin tid og har rykket design i en rigtig retning.

Bodil Kjær designer ting, som skal gøre livet lettere for mennesket. Det burde alle designere gøre og derfor hylder vi hende, som den ledestjerne nye designere kan blive inspireret af.

© Thomas Dahl

Se her, hvilke 5 unge kvindelige designere, der modtog prisen for Årets Talenter.