Design Awards 2021: Årets Relancering

Der ligger mange glemte skatte i skuffer og arkiver, hvilket de senere års mange relanceringer vidner om. Prisen går til et stykke design, der lander rigtigt i sin nye kontekst og tid. Se de nominerede her.

Design Awards 2021

BO BEDRE hylder i samarbejde med Bolig Magasinet, Scandinavian Living og Costume Living det bedste design og de bedste designere i årets løb. I den forbindelse kåres "Årets Comeback”. Se de nominerede her.

Umanoff sidetable, Menu

Umanoff sidetable, Menu
© Menu

Den amerikanske designer Arthur Umanoff designede i 1950’erne en lang række møbler, som Menu nu trækker frem i lyset. Hans sidebord fremhæver vi, for det giver ordet elegant nye dimensioner. Materialekombinationen af valnød og messing er superb, og bordet har referencer til danske Finn Juhl eller Børge Mogensens formsprog. Bordet glider ubesværet ind i en moderne indretning på grund af dets store fleksibilitet og udstråling.

Mosaik, Bent Karlby for LYFA

Mosaik, Bent Karlby for LYFA
© LYFA

Mosaik er et raffineret, og ikke mindst legende belysningssystem designet af Bent Karlby i 1959. Det koniske skærmdesign sikrer blødt lys, mens messingrørene gør det muligt at skabe en lang række af forskellige produktvarianter, der dækker forskellige belysningsbehov. I en tid hvor lamper er en overordentlig vigtig del af indretningen, giver MOSAIK-serien forbrugeren mange muligheder til at lege med lys.

53-sofa, Finn Juhl for House of Finn Juhl

53-sofa, Finn Juhl for House of Finn Juhl
© House of Finn Juhl

Den lille sofa er kommet for at blive i indretningen – og vil de næste årtier få endnu mere relevans, når kvadratmeterne for hver enkel dansker sandsynligvis falder. Finn Juhls FJ 53 blev i 1953 tegnet til snedkermester Niels Vodder, og står i dag som et yderst delikat møbel, hvor det svungne træskelet og polster elegant finder sammen i en helhed. Og så er sofaen et eksempel på, at de ypperste møbler er lige så smukke bagfra som forfra.

Serving Cart, Bodil Kjær for Cassina

Serving Cart, Bodil Kjær for Cassina
© Cassina

I 1963 vendte arkitekt Bodil Kjær hjem fra sit amerikanske eventyr, og slog sig ned i København. Hendes Serving Cart lavede hun til sig selv, fordi hun havde brug for en serveringsvogn, da der i hendes nye hjem var langt fra køkken til spisestue, og hun ville ikke gå glip af diskussionerne omkring spisebordet. I dag er møblet den fuldendte barvogn med hylder til glas og flasker og til tapas eller lignende små retter, der tilsammen kan byde på det afslappede gæstemåltid. I reglen de bedste sammenkomster med venner og familie.

PH Septima, PH for LP

¨PH Septima, PH for LP

PH Septima anses for at være en af Poul Henningsens mest raffinerede pendler, og vi er enige i den betragtning. Da den blev udstillet for første gang som prototype på Det danske Kunstindustrimuseum (nu Designmuseum Danmark) i 1928, fik den poetiske pendel stor ros. Skærmene af klart glas har skiftevist klare og matterede felter, der er placeret, så de matterede felter dækker de klare felter nedenunder. I den relancerede udgave med syv skærme.

Plico chair, Fabricius Kastholm, Carl Hansen & Søn

Serving CaPlico chair, Fabricius Kastholm, Carl Hansen & Sønrt, Bodil Kjær for Cassina
© Carl Hansen & Søn

Lænestole generelt kræver plads i indretningen, men det gælder ikke Plico Chair, som den danske designduo Preben Fabricius og Jørgen Kastholm tegnede i 1963. De ønskede nemlig at at skabe en stol, som optog så lidt plads som muligt, når den ikke var i brug – vel og mærke uden at gå på kompromis med komforten. Det lykkedes, og stolen står i dag som et mønstereksempel på et møbel, der er fleksibelt og vil kunne indgå i et hjem på få kvadratmeter. Detaljerne er synlige, og materialerne udstråler godt håndværk. Plico Chair findes i to udgaver, men vi fremhæver her den med lav ryg, som, når den er foldet sammen, og fx placeret op ad en væg, bliver en skulptur i sig selv.