Bitz kopisag
© PR

Erstatningsbeløbet er kun lige fastsat før ny kopi-anklage rammer Bitz

Det er endt med at koste sundhedsguruen og samarbejdspartneren F&H dyrt, at skabe et stel sammen. Fire dele af stellet er blevet dømt som kopier - og hvad skal det så koste? Det er netop blevet afgjort.

OPDATERET DEN 30/1 2023

Sø- og Handelsretten har i dag slået fast, at Christian Bitz og samarbejspartner F&H skal betale 6,4 millioner kroner i erstatning til keramiker Kasper Würtz, der har anklaget Bitz for plagiat.

En anklage Würtz fik medhold i allerede tilbage i maj 2021 ved en deldom, der tog stilling til det ophavsretlige i anklagen.

Fastsættelsen af selve erstatningskravet har siden september i år været det længe ventede sidste skridt i processen efter Procesbevillingsnævnet, ifølge TV2 Østjylland, afviste F&H og Bitz' ansøgning om at bringe sagen helt til Højesteret.

Erstatningskravet fra Würtz' side lød på 40 millioner kroner og set i det lys virker det endelige beløb måske som lidt. Det et cifrede millionbeløb blev i retten forklaret med, at revisorrapporten som Würtz' oprindelige krav baserede sig på, ikke var solidt nok fundament for at fastsætte forventet salg og dermed tab.

I stedet er erstatningen blev fastlagt ud fra en vurdering af, hvad det ville have kostet for F&H og Bitz, hvis de havde indgået et samarbejde med Würtz om stellet.

Det beløb satte retten til 4 millioner kroner. Det øvrige beløb er erstatning for den "markedsforstyrrelse" kopieringen har medført.

Af den offentligt tilgængelige dom fremgår det mere detaljeret, at F&H skal betale 5 millioner kroner til Kasper Würtz i erstatning.

Christian Bitz skal betale 1 million kroner i erstatning, og Bitz A/S, som delvist er ejet af Christian Bitz og delvist af F&H, skal betale 400.000 kroner i erstatning.

Kasper Würtz frifindes desuden for det modkrav om erstatning, der var fremstillet af F&H og Christian Bitz med påstanden om, at Würtz' udtalelser om Bitz-stellet, af hvilket fire dele ved retten blev dømt som kopier, har skadet salget af det øvrige stel, der altså ikke har fået kopi-mærkatet.

Udover de 6,4 millioner, der skal betales i erstatning, skal Christian Bitz, Bitz A/S og F&H A/S dække sagens omkostninger til Kasper Würtz, der er løbet op i 1,7 millioner kroner. Det har de 14 dage til at gennemføre.

Trods fastsættelse af erstatningskrav og afvisning om at tage sagen til Højesteret er der tilsyneladende ikke sat sidste punktum i "kopisagen".

Kasper Würtz har nemlig anlagt endnu en sag om kopiering mod Bitz og F&H.

Denne gang drejer det sig ifølge Ritzau blandt andet om hvide steldele, der ifølge Würtz' advokat Johan Løje blev markedsført sideløbende med den første domsafsigelse i sagen i Sø- og Handelsretten i 2020.

– Det krænker ifølge vores opfattelse endnu mere, siger Würtz’ advokat Johan Løje til Ritzau.

Vi følger sagen løbende på BOBEDRE.dk.

Læs hele dommen her.

OPDATERET DEN 27/5 2021

Torsdag d. 27 maj 2021 har Østre Landsret bestemt at Christian Bitz skal destruere det lager af keramik, som ligner Würtz' til forveksling.

Landsretten har stadfæstet afgørelsen fra Sø- og Handelsretten fra sidste år, som du kan læse mere om herunder. Det er altså nu slået fast af Østre Landsret, at Christian Bitz sammen med grossisten F&H A/S har krænket Würtz' ophavsret.

Du kan læse hele dommen her.

Dømt i retten

Vi kender Christian Bitz som tidligere ernæringsekspert på Go' Morgen Danmark på TV2 og senest som designer af stel-serie i eget navn. I 2016 lancerede han, i samarbejde med storgrossisten F&H, sit første spisestel i stentøj.

Et stel som vi nu har Sø- og Handelsrettens ord for, krænker K.H. Würtz' ophavsret.

K.H. Würtz er en anerkendt keramikvirksomhed, hvis stel blandt andet har været at finde på Noma.

Efter at være blevet gjort opmærksom på Bitz' stel i 2016 lagde ejeren af K.H. Würtz, Kasper Würtz, sag an mod ernæringseksperten og F&H, da han mente, de havde plagieret hans stel.

Sagen kredser om Bitz' oprindelige stel, der blandt andet består af krus, skyrskåle, suppeskåle og tallerkener i farverne grå, grøn og sort.

I dommen bemærkes det, at F&H i kommunikationen med den kinesiske producent, der lavede Bitz-stellet, gentagne gange sendte links til og billeder af Würtz’ keramik for at opnå et helt bestemt udtryk i Bitz-stellet med kommentaren om at "komme så tæt på som muligt".

På et senere tidspunkt vil Sø- og Handelsretten afgøre, hvor stor erstatningen til K.H. Würtz skal være. Hele dommen kan findes hos Sø- og Handelsretten her.

Vi har kontaktet F&H, som på vegne af Bitz anfører, at de ikke har nogen kommentar.

På billedet herunder fra Instagram ses de to stel ved siden af hinanden.

Christian Bitz' design sammenlignet med Würtz

Christian Bitz' design sammenlignet med Würtz, som Bitz er blevet dømt for at kopiere.