Christian Bitz dømt i kopi-sag

Det populære Bitz-stel er en kopi af et stel til Noma.

OPDATERET D. 27/5 2021

Torsdag d. 27 maj 2021 har Østre Landsret bestemt at Christian Bitz skal destruere det lager af keramik, som ligner Würtz' til forveksling. Landsretten har stadfæstet afgørelsen fra Sø- og Handelsretten fra sidste år, som du kan læse mere om herunder. Det er altså nu slået fast af Østre Landsret, at Christian Bitz sammen med grossisten F & H A/S har krænket Würtz' ophavsret.

Du kan læse hele dommen her.

Dømt i retten

Vi kender Christian Bitz som tidligere ernæringsekspert på Go' Morgen Danmark på TV2 og senest som designer af stel-serie i egen navn. I 2016 lancerede han, i samarbejde med storgrossisten F&H, sit første spisestel i stentøj.

Et stel som vi nu har Sø- og Handelsrettens ord for, krænker K.H. Würtz' ophavsret. K.H. Würtz er en anerkendt keramikvirksomhed, hvis stel blandt andet har været at finde på Noma.

Efter at være blevet gjort opmærksom på Bitz' spisestel i 2016 lagde ejeren af K.H. Würtz, Kasper Würtz, sag an mod ernæringseksperten og F&H, da han mente, de havde plagieret hans stel.

Sagen kredser om Bitz' oprindelige stel, der blandt andet består af krus, skyrskåle, suppeskåle og tallerkener i farverne grå, grøn og sort.

I dommen bemærkes det, at F&H i kommunikationen med den kinesiske producent, der lavede Bitz-stellet, gentagne gange sendte links til og billeder af Würtz’ keramik for at opnå et helt bestemt udtryk i Bitz-stellet.

På et senere tidspunkt vil Sø- og Handelsretten afgøre, hvor stor erstatningen til K.H. Würtz skal være. Hele dommen kan findes hos Sø- og Handelsretten her.

Vi har kontaktet F&H, som på vegne af Bitz anfører, at de ikke har nogen kommentar.

På billedet herunder fra Instagram ses de to stel ved siden af hinanden.

Christian Bitz' design sammenlignet med Würtz

Christian Bitz' design sammenlignet med Würtz, som Bitz er blevet dømt for at kopiere.