© The Ocean Cleanup Array og Designboom

21-årig har skabt verdens mest geniale miljødesign

Miljøforskere fra hele verden ligger for fødderne af en hollandsk ingeniørstuderende. Han har bygget et epokegørende system til at rense klodens have.

Boyan Slat er 21 år, ingeniørstuderende – og på forsiderne af alverdens nyheds- og designmedier. Senest har 2015 Index, en stor innovationspris med en international jury – og udspring i Danmark - hyldet den unge hollænder.

Læs også: Bruseren, der skal redde planeten Den noget betuttede unge mand fik overrakt en kæmpecheck af Kronprinsesse Mary d. 27 august i Helsingør, og juryen satte dermed et stort, fedt spotlight på hans opfindelse. Index-prisen er sat i verden for at give økonomiske indsprøjtninger til gode miljø-ideer og går også under titlen 'Design to Improve Life'. Ceremonien blev tv-transmitteret direkte på DR.

Det er ikke bare en skør maskine, Boyan har flikket sammen i sin garage – vi står med en fuldt ud operationel løsning på et af klodens allerstørste problemer, forurening af oceanerne.
Det har længe været en kendt sag, at der losses uendelige mængder af plastic og andet affald ud i verdenshavene,
ikke mindst fra skibe, som krydser store distancer. Flere steder, fx i Stillehavet, flyder kilometer efter kilometer af plasticdyner på den livgivende overflade, som dækker 70 procent af kloden. Det er efterhånden blevet til selvstændige øer, der bevæger sig langsomt, men deprimerende sikkert afsted og ødelægger på deres vej.
Boran Slats 'rensestationer' sættes i søen om ca. tre år og anslås at kunne indsamle mere end 70.000 tons plastic inden for få år. En grov udregning siger, at det er 40 procent af, hvad der allerede flyder rundt i havene. Vi taler om millioner af kvadratkilometer, som får plads til at ånde og bliver fri for plastic-låget.
Rensesystemet fungerer ved hjælp af en 100 km lang barriere, som placeres i midten af de største havstrømme. Strømmene vil cirkulere under barrieren, der indsamler plasticaffaldet (se billederne).
Stationen bliver næsten helt selvkørende og drives af energi fra solen og bølgerne.

Læs mere om prisen Index her