Se det gennemrenoverede sommerhus i første række til vandet

80 procent af væggene blev revet ned under renoveringen, indtil kun de bærende ydermure stod tilbage. Se det imponerende resultat, som er tro mod husets tidsånd og arkitektur.

Børge Mogensens Folkestole placeret om sort spisebord

Havet spiller en central rolle i livet i Dyngby, og de store vinduespartier sørger for, at vandet er allestedsnærværende i sommerhuset. Spisepladsen her består af gamle Børge Mogensen Folkestole, som er købt brugt, bordet er fra Dan-Form Denmark, pendlen over er fra Le Klint, og naturtæppet er fra Ilva. Hvert hjørne af vinduet har en lille udkigspost: en Make Nordic-lænestol i det ene og en stjernekikkert i det andet.

© Peter Kragballe

Sommerhus med betagende udsigt

Anders og Thea Reinholdt Jacobsens sommerhus ligger i første række med storslået udsigt til Aarhus Bugt. De har lagt masser af kærlighed i valg af materialer for at være tro mod husets tidsånd og arkitektur: en bungalow fra 1970’erne.

Resultatet er fyldt med varme og originaldetaljer sat i scene af havet, der er allestedsnærværende.

Nyrenoveret sommerhus

Selvom der kun er 40 meter til stranden, ligger huset tilpas tilbagetrukket på grunden til, at man ikke er generet af andre badegæster.

© Peter Kragballe
Terrasse med Skagerak havemøbler i træ

Der er anlagt terrasse hele vejen rundt på bagsiden af huset med direkte adgang indefra. Havemøblerne er fra Skagerak.

© Peter Kragballe

Sommerhusjagten

Der var en del bokse, der skulle tjekkes af, da Anders og Thea Reinholdt Jacobsen gik på jagt efter et sommerhus: Afstanden måtte maksimalt være en times kørsel fra deres hjem i Skanderborg, det skulle have en vis størrelse med plads til deres store familie, og det skulle ligge tæt på hav og strand – allerhelst i første række.

– Så det indsnævrede ret hurtigt feltet en del, fortæller Anders. Det betød også, at parret ikke havde travlt og over et års tid så omkring ti forskellige huse og diverse grunde. Området Dyngby ved Saksild Strand, 25 km syd for Aarhus, kunne alle af de ting, som Anders og Thea efterspurgte, og her fandt de først ét hus, som de påbegyndte forhandlinger om.

– Mange huse i første række er underlagt nogle strenge krav i forhold til renovering og om- og tilbygning på grund af kystlinjen. Anders undersøgte, om der lå nogle servitutter, og kontaktede i den forbindelse naboen for at høre, om han var okay med de byggeplaner, vi havde, da der forelå nogle gamle aftaler. Naboen var ikke bekendt med de gamle aftaler, men var glad for, at vi ringede, for han havde tænkt sig at sætte sit hus til salg inden for en måned. Det var et hus med masser af potentiale, originalt bygget i start-1970’erne, som vi meget hellere ville have – og altså er det hus, vi har i dag, siger Thea

LÆS OGSÅ

Indbygget bænk og pejs

Stue, køkken og spiseplads er et stort rum, men områderne er adskilt af højdeforskelle og differentierede materialevalg. Her kan man også se de originale teglsten på gulvet bag bænken og de nye foran bænken. Lampen ved siden af pejsen er fra Bolia, det samme er sofaen, og lampen ved siden af den er fra Le Klint.

© Peter Kragballe
Indbygget alkove

Alkoven og stuen er blandt Theas yndlingsrum, for selvom det hele er åbnet op, så er der stadig masser af hyggekroge, man kan trække sig tilbage i. Det er Hyndeskrædderen, der har tilpasset madras og betræk til alkoven

© Peter Kragballe

Et utraditionelt sommerhus

Udefra ligner sommerhuset i højere grad et almindeligt villahus og en typisk bungalow fra 70’erne. Det er en stil, der skiller vandene, i forhold til hvordan et “rigtigt” sommerhus skal se ud, men Anders og Thea elsker det. De fik straks de Aarhus-baserede arkitekter fra Nordpil til at hjælpe dem med at realisere projektet.

– Det kan være svært at vide, hvad der kan lade sig gøre, og hvad tingene koster. Vores arkitekt havde byggeteknisk baggrund, så ud over at være med til at designe huset kunne han også give prisoverslag og vurdere, om det, vi gerne ville, kunne lade sig gøre. Det var meget værdifuldt både at have de tekniske og arkitektoniske input, fortæller Anders og fortsætter:

– Og så tegnede han hele huset i en interaktiv 3-d-tegning, hvilket gjorde det meget nemmere at vurdere, om vi tog de rigtige beslutninger. Det er tit svært at forestille sig bare med en tegning, og 3-d-modellering er et stærkt værktøj, især når det kommer til at se materialevalg.

Køkken alrum med gule fliser

De nye teglsten på gulvet er hentet hjem fra Italien og changerer lidt over i røde nuancer, men passer stadig rigtig godt ind i den samlede enhed.

© Peter Kragballe
Mintgrønt køkken og gule fliser

Køkkenet er fra IKEA, og de mintgrønne fronter er fra Reform.

© Peter Kragballe
Mintgrønt IKEA køkken

Der er gjort plads til, at man kan være med i køkkenet, selvom man ikke står for madlavningen – barstolene er fundet hos Make Nordic i modellen Vilhelm.

© Peter Kragballe

Et hus, som kan holde til at blive brugt

Og huset har undergået en stor transformation. 80 procent af væggene er blevet revet ned, indtil kun de bærende ydermure stod tilbage, sådan at der kunne etableres en ny grundplan indvendigt.

Der var også en pool og en stor glasstue – begge tilføjet i 90’erne – som ikke passede til arkitekturen. Det ragede Anders og Thea ned og opførte en ny tilbygning, som er forsøgt at matche den originale arkitektur så meget som muligt.

Det samme gør sig gældende indenfor, hvor parret nøje overvejede materialerne og har indrettet sig med respekt for den originale stil og den charme, der er i et 70’er-hus. Det vil sige masser af træ og sten, der er langtidsholdbare materialer og kan holde til at blive brugt.

– Der var allerede lagt gulv med de gule teglsten i dele af huset, og vi havde håbet, at vi ville finde det igennem det hele. Men flere steder var de blevet tildækket med cement, dengang der blev lagt gulvvarme ind. Vi brugte lang tid på at finde sten, der lignede tilnærmelsesvis, og dem, vi endte med, er bestilt hjem fra Italien. De er ikke helt magen til, men det gør ikke noget, fortæller Thea.

Sandstrand

En god sandstrand med børnevenligt badevand var helt afgørende, da Anders og Thea kiggede efter sommerhus. Dyngby ligger i området ved Saksild.

© Peter Kragballe
Sort badeværelsesmøbel

Stengulv og akustiklofter går igen på badeværelserne – der er to i huset. Det sorte vaskemøbel er fra Kvik Køkken med armatur fra Grohe.

© Peter Kragballe
Messingarmatur

Begge badeværelser har en stor bruseniche. Her er det med armatur fra Scandtap Primy.

© Peter Kragballe

Havet indenfor

Det bærende designprincip har været at få havet indenfor i alle rum, hvilket har resulteret i mange kæmpestore vinduespartier. I køkkenet er der store foldedøre, som er med til at trække rummet ud på terrassen om sommeren.

– De store vinduer har en fantastisk effekt: Når man kommer ind i huset, føler man, at man står i haven og ved havet med det samme. De er definerende for soveværelse, køkken og stue og har virkelig optimeret huset til at være et kysthus. Foldedørene giver en helt anden oplevelse, fordi vi får en tre meter lang åbning, uden noget, der forstyrrer øjet, siger Anders, og Thea supplerer:

– I soveværelset føler man nærmest, at man vågner op nede på stranden, når man slår øjnene op.

Bambusskab og grønt sengetæppe

Det fine bambusskab fra Ikea er med til at give soveværelset et let og luftigt udtryk. Det grønne sengetæppe er fundet hos Botex.

© Peter Kragballe
Foldedøre ud til terrasse

Kig fra køkkenet og den virkning, foldedørene har – her får man et helt uforstyrret vue.

© Peter Kragballe

Familiens samlingspunkt

Og det er havet og den umiddelbare adgang til det – der er kun 40 meter ned til stranden – som gør hele forskellen for familien, siger Anders:

– Børnene og jeg får virkelig brugt havet, præcis som jeg håbede på. Det er blevet en stor del af det, vi laver som familie, et slags samlingspunkt og en tradition, at vi altid skal ud at bade. Det giver en ekstra dimension til livet i huset.

Rund sauna

Saunaen er fra brandet Cold Hawaii Vildmarksbad, og parret valgte at få den sortbejdset, så den passer til den sorte træbeklædning på huset

© Peter Kragballe
Sauna med udsigt

Familien bader året rundt, og særligt om vinteren er saunaen et kærkomment opholdssted.

© Peter Kragballe

LÆS OGSÅ