Bornholm
© CHRISTINA KAYSER O.

Kom med ind i et beboeligt sandslot: Arkitekttegnet sommerhus i plantagen på Bornholm

Arkitekt Johannes Møller lod sig inspirere af sine børns sandslotte, da han tegnede det kubistiske fritidshus med fri udsigt til den kystnære nåleskov.

En idyllisk placering tæt på stranden

Trædækket flyder i ét med både sandbund og trækroner. Her står tiden stille og indbyder til litterær fordybelse, et skyl under udebruseren, langsomme middage eller et dyp i Østersøen – som kun er et smut væk igennem skoven.

75 meter, for at være helt præcis, er der ned til Boderne - en af Danmarks skønneste badestrande på Bornholms sydkyst.

Bornholm plantage

Den store vestvendte terrasse hviler på sandbunden mod nord og står på stolper mod syd. Grunden er nemlig ikke alene skrånende, men har et niveauspring på otte meter fra foden til toppen af bakken. Det giver en svævende fornemmelse på det 50 m2 store trædæk med udsigt til trækronerne og livet, der udspiller sig for foden af bakken.

© christina kayser o
plantage bornholm

75 meter igennem plantagen er der fra sommerhuset til den skønne strand Boderne på Sydbornholm.

© Christina kayser o

Et minde om barndommens sandslotte

Netop samspillet mellem stranden og de helt særlige omgivelser – nåleplantage blandet med løvskov – var arkitekt Johannes Møllers hovedfokus, da han skulle tegne sommerhuset og udeområderne, som i år 2000 blev opført på den knap 1800 m2 store grund.

Drømmen var nemlig at opføre et fritidshus, som mindede om de sandslotte, han igennem mange år havde lavet på stranden sammen med sine børn. En idé, som også blev affødt af, at grunden har sandbund, og at man direkte fra terrassen kan sætte fødderne i sand.

Det er dog en minimalistisk og kubistisk version af et sandslot, som skyder frem imellem træerne. Hvidpudset og uden unødvendige dikkedarer, men med fokus på rene linjer og naturlige materialer.

Bornholm plantage

Dæk sommer-bordet i lyse toner og med stentøj, lette tekstiler og en let rustik sommerbuket af græsser og grønt fra stranden eller vejgrøften.

© christina kayser o
Bornholm plantage

Enkel buket med vilde græsser plukket på den korte gåtur til stranden igennem plantagen. Vasen er af keramiker Tina Marie Bentsen. Bagved ses udebruseren fra Nordic Seashell med patinerede fyrretræslameller – en fin kontrast til husets kubistiske og stramme arkitektur.

© christina kayser o
Bornholm plantage

Dugen er en plaid fra H&M Home, og servicet er fra Kähler, Bahne og Serax. Vasen er af keramiker Tina Marie Bentsen. Lignende caféstole kan fås hos Sika Design.

© christina kayser o.

Husets unikke træterrasse

Træterrassen, som er ført rundt om tre af husets fire hjørner, er anlagt i ipétræ, og de fleste kvadratmeter er at finde mod vest. Her kan solen nydes med udsigt til plantagen, som ligger i udkanten af det kuperede naturområde Raghammer Odde, som ud over at være delvist fredet også benyttes som militært skydeterræn.

Husets placering på toppen af en bakke giver trædækket en svævende fornemmelse, og heroppe i højden kigger man direkte ind i trækronerne.

Bornholm plantage

Udnyt alle havens hjørner og kroge ved at skabe små pausesteder og solspots. På den bornholmske sommerhusgrund giver et bord-bænke- sæt fra Østerlars Savværk picnicstemning under træerne på nordsiden af huset og leder tankerne hen på de bornholmske røgerier.

© christina kayser o
Bornholm plantage
© christina kayser o

Med naturlige materialer

Uderummet er indrettet i materialer, som spiller sammen med den omkringliggende natur, og med møbler og lokalt producerede produkter fra øen.

Ved havebordet kan alle sommerens måltider indtages under åben himmel, og er der brug for skygge, er det blot at rykke et par skridt ind i plantagen, hvor et bord-bænke-sæt, som også er at finde på de lokale røgerier, sørger for bornholmerstemningen.

Bornholm plantage

Den udendørs bruser er en perfekt løsning til at få skyllet strandsandet af fødderne eller køle kroppen ned i det lune sommervejr.

© christina kayser o
Bornholm plantage

Smuk strandbuket fra Bornholms klitter.

© christina kayser o

En konkylieformet udebruser

Udebruseren fra Nordic Seashell, som er placeret på den vestvendte facade, har også lokale rødder med lameller fra Østerlars Savværk.

Her kan der tages lange kølende skyl eller et hurtigt brus efter en tur til stranden helt uforstyrret i den konkylieformede afskærmning. En form, som i øvrigt går fint i tråd med Johannes Møllers vision om at bygge et beboeligt sandslot.

Bornholm plantage

Øens smukke landskab med klippeformationer ligger en kort gåtur fra sommerhusgrunden.

© Christina kayser o.