Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

En ombygning skabte et sandt sommerparadis for flere generationer

Tanken var, at huset skulle omdefineres, så det kunne rumme hele den udvidede familie i flere generationer.

Eva og Anne foran sommerhuset

© Peter Kragballe - // Sommerhuset fra 1970 i Asserbo i Nordsjælland er ejet af Anne og Povl. De har fået deres datter, Eva, som ses her sammen med Anne, til at renovere huset med sin mand, Steffen, gennem deres fælles firma, Valbæk Brørup Arkitekter. Tanken var, at huset skulle omdefineres, så det kunne rumme hele den udvidede familie i flere generationer.

Hyggeligt sommerhus omringet af natur

© Peter Kragballe - // Med sine farver og materialer forsvinder huset næsten i naturen, som er en stor del af sommerhuslivet. Udtrykket er skabt med græs på taget, en grøn farve, refleksioner i de store glaspartier og kæmpe træer, der står helt tæt på huset. Den naturlige farveskala er også holdt indenfor.

Sommerhus med plads til børn og børnebørn

I 1970 købte Anne og Povl et sommerhus som sommerbase for deres familie. Men en familie udvikler sig, og for ti år siden valgte de at bygge det helt om for at opfylde familiens behov, som indebar plads til børn og børnebørn.

Sommerhus som går i et med naturen

© Peter Kragballe - // Terrassen løber hele vejen rundt om huset. Den giver plads til mange kroge samt en blid overgang imellem hus og natur. Havemøblerne er fra Skagerak.

Familieperle skjult i naturen

Idéen var, at alle skulle kunne være der sammen. Samtidig ønskede parret at være der mere om vinteren, da de var blevet pensioneret. Det var det oprindelige hus ikke egnet til, for det var fugtigt og koldt og alt for dårligt isoleret.

Heldigt for Anne og Povl er deres datter og svigersøn, Eva og Steffen, dygtige arkitekter og har deres egen tegnestue, Valbæk Brørup Arkitekter. De tog udfordringen op med det gamle 1970’er-hus samt områdets retningslinjer, og sammen har de skabt en utrolig familieperle, som næsten er skjult inaturen.

Hyggelig stue med kig til naturen

© Peter Kragballe - // Den store stue hænger på raffineret vis sammen med skoven udenfor. Her er plads til masser af liv med hele familien, men også til rolige stunder. Linjerne og udtrykket fra det oprindelige 1970’er-hus er bevaret, men ellers er alt nyt. Sidebordet er designet af Eileen Gray i 1927, og det produceres af ClassiCon. Gyngestolen er vintage, og Arco-lampen er designet af brødrene Pier Giacomo og Achille Castiglioni for Flos i 1962.

Indretning i jordfarver og med danske designklassikere

© Peter Kragballe - // Jordfarver præger stuens interiør og understreger fornemmelsen af natur og træ, der bliver brudt ved et møbelvalg af nye og gamle klassikere. Lænestolen CH468 Oculus er designet af Hans J. Wegner og produceret af Carl Hansen & Søn, sofabordet er designet af Marcel Breuer, mens sofagruppen er fra Muuto. Belysningen er også holdt neutral og klassisk med en standerlampe af Arne Jacobsen og en PH 5-pendel fra Louis Poulsen. Tæppet er fra Kasthall.

"Tænk, hvis vi var omkranset af ligusterhække, staudebede og græsplæner"

I området skal grundene på minimum 2400 m² bevares som naturgrunde, og der må ikke anlægges græsplæner. Oveni skal tagene være belagt med græs. Men familien elsker, at der er begrænsninger for bebyggelserne og især for grundene.

– Tænk, hvis vi var omkranset af ligusterhække, staudebede og græsplæner. Det har jo ikke særlig meget med skov at gøre, siger Anne.

Sommerhusdetaljer

© Peter Kragballe - // Fyrretræ er det dominerende materiale, og de mange knaster skaber et livligt spil i hele huset, hvor den eneste farve, der er brugt, er grøn for at skabe referencer til livet udenfor.

Sammen og hver for sig

Arkitektonisk giver husets store vinduer et fantastisk samspil med naturgrunden, og lige meget hvor man befinder sig, føler man sig som en del af skoven. Ikke mindst fordi alle værelser har døre direkte ud til den.

Der er en god rumlighed, som giver stor fleksibilitet, hvor familien kan være sammen og hver for sig.

Hyggelig terrasse

© Peter Kragballe - // I udeområdet er fokus på at bevare grunden som naturgrund helt tydelig.

En stemning af skov

Indenfor er huset fuldstændig beklædt med træ og med store plankegulve med fine åretegninger, som underbygger stemningen af skov.

Materialerne er nordiske, og badeværelserne samt en sauna og en badegård har store svenske ølandsfliser. Selvom der var restriktioner for grunden, fik Anne og Povl indfriet alle ønsker – og mere til.

Danske designklassikere og neutrale jordfarver

© Peter Kragballe - // I spisestuen skaber en indbygget skabsvæg rene linjer i indretningen. Spisebordet er Piet Heins Super-Ellipse, og de brune 7’er-stole er designet af Arne Jacobsen, mens PH-lampen af glas er fra Louis Poulsen.

Enkelt soveværelse i sommerhusstil

© Peter Kragballe - // Soveværelset ligger ud til haven, som der kan åbnes op til. For at skabe lys, og som et fint skovbillede, er der lavet et vindue med et lille kig ud fra bagvæggen. Ro, tryghed og fordybelse er den stemning, der dominerer i rummet. Arne Jacobsen-væglampen er fra Louis Poulsen, og stolen er vintage.

Badegård og sauna

Huset skulle være af en størrelse, så der var god plads til to familier på samme tid. Og så skulle der være udebad.

– Vi har altid nydt at bade udenfor, så vi ønskede os en badegård og en sauna. Det var også vigtigt for os at få en stor stue, hvor vi kunne have mange gæster og være sammen – også i dårligt vejr.

Sommerhuset går i et med naturen

© Peter Kragballe - // Fra terrassen er der også adgang til den private badegård med sauna.

En om- og tilbygning

– Da vi gik i gang med tilbygningen og renoveringen, var der kun to tagspær og en skydedør tilbage af det oprindelige hus. Det var ikke udgangspunktet, at det hele skulle rives ned, men byggekvaliteten var så elendig, at det ikke var til at bygge videre på. Alligevel minder huset om det oprindelige, for projektet var som udgangspunkt tænkt som en om- og tilbygning, forklarer Anne om huset, der nu danner rammen om alle familiens vigtigste familiesammenkomster.

En smal gang i sommerhuset

© Peter Kragballe - // Gennem en smal gang kommer man ind i Anne og Povls soveværelse. Øverst i endevæggen er indsat et vindue mod loftet, så der er lys og et kig til trækronerne. I loftet hænger en Fucsia-pendel fra Flos.

Smuk udsigt til den grønne skov

© Peter Kragballe - // Der er den mest fantastiske udsigt til haven og skoven fra soveværelset. Det gamle træ tæt på huset er bevaret og bringer naturen næsten helt ind i rummet.

I sommerhus året rundt

– Vi har rigtig mange traditioner heroppe. Hvert år inviterer vi venner og familie til en tur i skoven i begyndelsen af december, ligesom vi altid holder jul her. Det er fantastisk at være i så smukke omgivelser og tæt på skoven om vinteren. Huset egner sig også utrolig godt til fester. Derfor holder vi nytårsaftener med vores venner her samt fødselsdage.

– Når foråret banker på døren, mødes vi til den store familiepåskefrokost. Vi har aldrig rejst i vores sommerferier, men prioriteret at være i sommerhuset, for vi elsker Danmark – særligt om sommeren. Det gør vi stadig, og nu passer vi også vores tre børnebørn her et par uger hver sommer, fortæller Anne.

Inde- og udebad

© Peter Kragballe - // Parret har altid nydt at bade udenfor og ønskede sig en lukket badegård med sauna. Drømmen blev til virkelighed, og det fungerer som en skøn forlængelse af badeværelset indenfor med 100 % privatliv.

Et fælles sommerhus

Det er vigtigt for os, at vores børn og børnebørn også kan nyde deres ferier her og beholde deres tilknytningen til huset, så Eva og hendes familie har huset for sig selv min. 2 uger om sommeren. Hvis de vil låne huset i weekenderne eller i skoleferierne, så er de mere end velkomne. Vi kan jo holde ferie når vi vil, nu hvor vi er gået på pension.

Sommerhuset ligger skjult i naturen

© Peter Kragballe - // Grunden er et eventyr af en naturgrund, hvor områdets regler har skabt et helt særligt udtryk. Huset ligger vitterlig i naturen, og her sætter de store træer, græs og lyng dagsordenen. Der er dybe kig og små kroge, og naboerne kan kun fornemmes, selvom der ikke er hække og tydelige skel.

Relaterede Artikler