Vi er lige blevet færdige med et sommerhus for skuespilleren Lisbeth Wulf og hendes mand Rasmus Botoft, hvor vi lagde et ualmindeligt flot betongulv. I diskussionen om, hvorvidt det var en god ide med et betongulv, sagde Lisbeth: ”Et betongulv er jo bare en sandbund, der ligger stille”. Det er nok den fineste beskrivelse af beton, jeg har hørt, fordi beton jo netop består af sand, grus, småsten og cement.
Og derfor blev jeg også meget begejstret, da vi fik til opgave at tegne et andet sommerhus i beton, der bogstavligt talt ligger på stranden, fordi der er noget smukt i et hus, der vokser op af den jord, det ligger på.
I dag må vi jo slet ikke bygge så tæt på havet, men fordi det er et gammelt sommerhusområde må man gerne fjerne det gamle, og bygge et nyt i tilsvarende størrelse, hvilket vil sige 70 m2.
Solnedgangen ind igennem huset
Huset ligger ud til en vestvendt kyst, der giver de smukkeste solnedgange, men som også er der, hvor det oftest blæser. Med det udgangspunkt at vi tager i sommerhus for at være mere udenfor end indenfor, valgte vi at ”skære” huset over på midten og trække soveværelserne væk fra stue og køkken, så der opstår et attraktiv gårdrum. Her vil man opholde sig det meste af tiden, fordi den ligger i læ for vestenvinden, samtidig med at man kan nyde solnedgangen gennem husets glasfacader. Gårdhaven bliver således husets primære rum, samtidig med at det er billige og bæredygtige kvadratmetre, fordi de ikke skal isoleres eller opvarmes.
Sand, vand og småsten ”vokser op” og bliver til en fast form. Det bliver til et hus.
Skyderdør åbner køkkenet mod havet
Ved det indendørs køkken kan den store glasskydedør skydes til side, så man kan arbejde på begge sider af køkkenbordet. Også når det regner, fordi man er beskyttet at tagudhænget. Bygherren er ivrig lystfisker, så selvfølgelig er der også et enkelt udekøkken, hvor alle kan stå og rense fisk.
Stuen er sænket nogle få trin så man sidder i øjenhøjde med horisonten, samtidig med at man kan kigge ud igennem den knitrende ild i pejsen. Stue og køkken er adskilt af en reolvæg i beton der nærmest rejser sig op gulvet. En lille hems over stuen giver mulighed for en ekstra soveplads.
Beton har den oplagte egenskab, at det kan tåle at ligge ude om natten, og derfor kan vi få det samme gulv udenfor som indenfor. Dermed er materialet med til at formidle en blød overgang mellem ude og inde, som er en husets vigtigste principper.
De to bygningskroppe er inspireret af to sejlskibe der sejler i hver sin retning.
Himmel og hav står i et
Når himmel og hav står i et, kan vi ikke adskille himlen fra havet. Det bliver en og samme dynamiske bevægelse. På samme måde udtrykker de to bygningskroppe en og samme bevægelse: Tag folder ned og bliver til væg, der folder hen og bliver til gulv, der føres med ud og bliver til et terrassedæk. Og den figur, de danner, får bygningskroppene til at ligne to sejlskibe, der sejler i hver sin retning.
Tekstilet der filtrere lyset på den blødeste måde, låner af laksens skel og vil glimte svagt i lyset fra havet. Tekstilet er udviklet i samarbejde med professor Mette Ramsgaard Thomsen og er støtter af Dreyer Fonden.